Вікіпедія:Редактори шаблонів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Права редактора шаблонів дозволяють довіреним кодерам редагувати шаблони та модулі, які були захищені найвищим рівнем захисту. Вона також дозволяє цим редакторам редагувати повідомлення, які мають право редагувати редактори шаблонів або адміністратори.

Наразі є 0 редакторів шаблонів та 50 адміністраторів (50 всього).

Використання[ред. код]

Редакторам дозволено використовувати ці права для виконання технічного обслуговування, відповідати на розумні запити на редагування та вносити будь-які інші прості і взагалі непереборні зміни шаблонів, модулів і повідомлень про редагування. Їм також дозволяється вносити більш складні або суперечливі зміни після того, як ці зміни спочатку зроблені в пісочниці, їх технічна надійність не викликає сумнівів і присутній консенсус серед інших редакторів.

Майте надійний пароль[ред. код]

Якщо ви користуєтеся правами редактора шаблонів, будь ласка, переконайтеся, що ви маєте надійний пароль і дотримуйтесь відповідних правил особистої безпеки. Обліковий запис редактора шаблонів буде заблоковано, а його привілеї буде видалено на підставі безпеки сайту. У малоймовірному випадку, якщо ваш обліковий запис буде скомпрометовано, негайно повідомте адміністратора, щоб вони могли блокувати ваш обліковий запис і видаляти будь-які конфіденційні привілеї для запобігання пошкодження.

Редагуйте шаблони розумно[ред. код]

Ключ до розумного редагування шаблонів полягає в тому, щоб ретельно перевірити ваші зміни перед їх реалізацією. Кожен шаблон має підсторінку тестів за замовчуванням, яку слід використовувати з цією метою. Важливо перевірити, чи ваші зміни внесли якісь помилки чи ні, які легко помітити, якщо тестові випадки добре налаштовані.

Пам'ятайте, що редагування шаблонів, як і адміністрування, ніколи не може бути дозволена стати певним привілейованим становищем в дискусіях серед редакторів. Уникайте односторонніх рішень, якщо є підстави думати, що люди можуть заперечити. Ви завжди можете запропонувати зміни на сторінці обговорення шаблону і внести зміни, якщо після кількох днів немає заперечень. Використовуйте свій розсуд у визначенні того, наскільки потенційно спірними можуть бути ваші зміни.

Інше[ред. код]

Редактори шаблонів повинні знати про те, які зміни потребують попереднього узгодження консенсусу, а які ні.

Це плюс для редакторів взагалі, щоб бути в курсі наслідків змін у часто використовуваних шаблонах. Зокрема, багато невеликих змін у цих шаблонах за короткий час можуть відставати від черги завдань, що призводить до того, що сторінки, які використовують шаблони, не будуть швидко оновлюватися. (За деяких обставин сторінки не можуть оновлюватися навіть через тиждень після зміни дуже часто використовуваного шаблону або модуля).

Зауважте, що захист шаблонів не є захистом від недосвідчених редакторів, ані захистом від повторних змін, а також не захистом від редакторів, які не діють за консенсусом. Вандалізм або дезінформація на шаблоні з високим рівнем захисту буде видно на багатьох сторінках, які їх включають, що вважається основною причиною попереднього захисту шаблону.

Коли потрібно обговорювати зміни шаблону[ред. код]

Зміни, які повинні бути зроблені ТІЛЬКИ після тривалих обговорень[ред. код]

  • Якщо зміни видаляють параметр, або змінюють поведінку параметрів, то такі зміни потрібно обговорити із залученням кількох адміністраторів або редакторів шаблонів. Винятками є лише надзвичайні випадки.
  • Зміни, які суттєво впливають на зовнішній вигляд шаблону або модуля для читача. "Гей, хіба не було б круто, якби {{infobox}} був рожевим?"... це обов'язково потрібно обговорити на сторінці обговорення шаблону.

Зміни, які вимагають нетривалих обговорень[ред. код]

  • Додавання нових параметрів, якщо вони значно змінять використання або відображення шаблону. Це включає в себе додавання нумерованих параметрів як псевдоніми для названих параметрів, додавання додаткових нумерованих параметрів до тих, які вже використовуються, або додавання будь-яких параметрів, які роблять великі, візуально помітні зміни (наприклад, параметр {{{color}}} в {{infobox}}).
  • Зміни візуального макета, які є незначними, але все ще помітні, напр. змінювати порядок декількох параметрів у інформаційній панелі або злегка налаштовувати колір.
  • За консенсусом RFC (2013) найкраще шукати консенсус перед додаванням функцій Wikidata до шаблону або модуля. Станом на 2016 рік, використання Wikidata у шаблонах, особливо в інформаційних вікнах, залишається відносно спірним.

Зміни, які зазвичай можуть бути зроблені без обговорень, але перед якими, залежно від обставин, ви можете відкрити обговорення[ред. код]

  • Додавання нових параметрів, які додають незначну функціональність - наприклад, italic=yes або noprint=yes.
  • Редагування, які впливають на вигляд шаблону, але лише незначно, наприклад, використання класу nowrap на шаблоні, який виглядає краще в одному рядку.

Зміни, які майже завжди можуть бути зроблені без обговорень[ред. код]

  • Виправлення явних помилок розмітки.
  • Зміни, які не впливають на результат при включенні шаблону
  • Неконтроверсійні зміни до прихованих категорій спостереження.
  • Зміни в класах CSS без видимого ефекту, або де видимий ефект буде однозначним поліпшенням (наприклад, вилучення зайвих пробілів у виході шаблону в певних браузерах).
  • Знецінення інших шаблонів, що використовуються в даному шаблоні, за умови, що згадане знецінення засноване на попередньому консенсусі.

Зловживання[ред. код]

Вандалзім[ред. код]

Якщо ви користуєтеся цим правом для чогось, навіть нечітко схожого на вандалізм, вас негайно заблокують. Вікіпедія підтримує активну політику "стріляти спочатку, задавати питання пізніше", коли мова йде про що-небудь, що включає широко включені шаблони та/або шаблони, що використовуються на головній сторінці. Якщо ви маєте привілейований доступ до будь-яких інших проєктів, ви можете знайти свій обліковий запис, заблокований стюардами, доки ви не зможете довести, що ви контролюєте його. Навіть якщо все це є непорозумінням, ви можете втратити права редактора шаблонів, якщо ви виявили, що поводилися безглуздо або невпевнено.

Те ж саме стосується вандалізму, який не передбачає цього права. Це, в принципі, право адміністративного рівня, і від вас очікується, що ви будете поводитися з підзвітністю і стабільністю. Враховуючи, що це право дає вам неабиякі можливості, люди бояться, щоб вони не потрапили в погані руки, тож Вас може бути негайно тимчасово заблоковано за вандалізм та неконсенсусні дії в таких шаблонах.

Вирішення суперечок[ред. код]

Це право ніколи не повинно використовуватися для одержання переваги у вирішенні суперечок. У вас є привілей, якого більшість людей не мають. Звичайний BOLD, повернення, цикл обговорення не застосовується, оскільки ті, хто не має цього права, не можуть виконати крок "повернути". Тому, якщо ваша зміна є або може бути суперечливою (див. Вищевказані критерії "Коли потрібно обговорювати зміни шаблону"), уникайте односторонніх рішень, а замість цього запропонуйте зміни на сторінці обговорення шаблону, а потім внесіть зміни, якщо немає заперечень за кілька днів. Не змінюйте шаблон на бажану версію, якщо ще не досягнуто консенсусу для вирішення суперечки.

Запити[ред. код]

Якщо ви бажаєте отримати права редактора шаблонів, продивіться чи Ви відповідаєте критеріям та подайте заявку тут. Адміністратори автоматично мають права редактора шаблонів.

Надання прав[ред. код]

Права редактора шаблонів надаються бюрократами.

Критерії[ред. код]

Користувач, який хоче отримати права редактора шаблонів, повинен відповідати усім наступним критеріям:

  • Стаж у Вікіпедії щонайменше 3 місяці на момент подачі заявки;
  • Щонайменше 150 редагувань у просторах шаблонів та модулів;
  • Щонайменше 10 редагувань у просторах шаблонів та модулів за півроку до подачі заявки;
  • Не мати блокувань за вандалізм та зловживання кількома обліковими записами за півроку до подачі заявки;

Вищезгадані пункти є лише рекомендаціями. Бюрократ може замінити інші докази компетентності редактора при роботі з захищеними шаблонами.

Для отримання прав необхідно отримати щонайменше 5 голосів за та 60% підтримки серед голосів за та проти.

Позбавлення прав[ред. код]

Право користувача може бути забрано будь-яким бюрократом без будь-якого обговорення або попереднього повідомлення лише якщо редактор шаблонів займається вандалізмом.

Критерії позбавлення прав[ред. код]

Перед тим, як подавати заявку на позбавлення прав редактора шаблонів, впевніться, що номінант відповідає хоча б одному з нижче перерахованих критеріїв:

  1. Користувач зробив 0 редагувань у просторах шаблонів та модулів за останні півроку;
  2. Користувач після звернень продовжує робити неконсенсусні зміни в захищених шаблонах;
  3. Користувач продемонстрував закономірність невдалої ретельності під час редагування захищених шаблонів, що призвело до серйозних помилок на сторінках;
  4. Користувач використовує ці права задля отримання переваги в обговореннях;

Для позбавлення прав редактора шаблонів, необхідно щоб голосів за було як мінімум 50% серед голосів за і проти.

Також права можуть бути забрані за запитом самого редактора шаблонів.

Примітки[ред. код]