Вікіпедія:Служба громадських зв'язків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Робота у службі зараховується у стаж :)
Якщо ви хочете долучитися до роботи

служби громадських зв’язків,
поставте свій підпис у цьому переліку.
Ви отримаєте справжній досвід роботи
у прес-службі і це підвищить вашу цінність
в очах майбутніх працедавців, не залежно
від того, чи є громадські зв’язки вашою
основною професією. Різноманітний досвід —
цінується, а Вікіпедія — дуже відомий
і поважний проєкт. Скористайтеся нагодою
підвищити свою майбутню зарплату на
1-2 тисячі гривень!

--Shulha 07:08, 3 жовтня 2009 (UTC)[відповісти]
--Petroscherbyna 16:07, 11 травня 2011 (UTC)[відповісти]
--Юрій25031994 15:22, 7 липня 2011 (UTC)[відповісти]
--Щиро Ваш, Duvnuj 08:48, 28 липня 2011 (UTC)[відповісти]

Цілі[ред. код]

  • Розширення кола авторів і відвідувачів Україномовної вікіпедії
  • Підвищення довіри до Укрвікі як джерела енциклопедичної інформації
  • Привернення уваги журналістів та громадськості в цілому до Вікіпедії як цікавого суспільного явища
  • Залучення українських дописувачів російськомовної вікіпедії до наповнення Укрвікі.

Першочергові задачі[ред. код]

  • Зібрати команду (дуже на часі, без цього робота далі не піде)
  • Створити список розсилки по ЗМІ (зроблено)
  • Визначити відповідальних за: відстеження подій, розсилання повідомлень, відстеження їхньої появи у ЗМІ (заголовки збираються на Вікіпедія:ППВ, підрахунок статистики поки не ведеться), створення і підтримання списку розсилки ЗМІ, редагування і кінцеву обробку повідомлень.
  • Відпрацювати на прикладі першого повідомлення його структуру, групову співпрацю, ключові формулювання (довідка про Вікіпедію, її україномовну частину тощо)

Приводи для повідомлень[ред. код]

  • en:Category:WikiHolidays — вікісвята (найближче — 15 січня — День Вікіпедії)
  • Подолання певних «круглих» рубежів, наприклад
    • число статей досягло 123 456 )
    • Рівно 5 000 днів від створення першої статті
  • Річниця заснування Вікімедіа Україна
  • Анонси, проведення Вікіманій (найближче: 9-11 липня 2010 року)
  • Транслювання повідомлень Фонду Вікімедіа, в т.ч
  • Досягнення круглих рубежів зарубжними Вікі-проєктами, на їхньому тлі можна для порівняння подавати вітчизняні некруглі (найближче: Кримськотатарська вікі перетне першу тисячу)
  • Переміщення української вікіпедії з місця на місце, порівняно з іншими мовними розділами за тими ж статтями, користувачами, редагуваннями.
  • Періодичні звіти про чисельні параметри Укрвікі відносно інших мовних розділів Вікіпеді (можна написати за підсумками ІІІ кварталу)
  • Не забуваймо також про потенціал «цікавинок» і «цього дня в історії» — багато видань з радістю би відкрили у себе таку рубрику, якби ми до неї постачали регулярні і якісні матеріали.

Поточне повідомлення в роботі[ред. код]

Пропоную першим повідомленням зробити звіт про поточне місце Україномовної Вікіпедії з-поміж інших мовних розділів. Мета: збудити в читачеві з одного боку гордість, з іншого боку — розуміння, що УкрВікі поступається багатьом іншим розділам і треба долучатися до наповнення, а також острах, що нас ос-ось наздоженуть угорці (активних користувачів мають удвічі більше)

Приблизний вміст:

  • відштовхнемося від того, що закінчився ІІІ квартал 2009 року і українська вікі-спільнота підбила підсумки — це власне буде новинний привід.
  • Отже, статистика: в укрвікі зараз стільки-то статей, стільки-то користувачів, зроблено стільки-то редагувань, стільки-то добрих і вибраних статей.
  • Можна якось відстежити, як змінилися ці показники з початку року та за останній квартал? Було б цікаво.
  • З усім цим щастям ми посідаємо таке-то місце. Порівнюємо себе з найближчими сусідами: поляки-росіяни, з лідером: англійці. Наводимо кілька прикладів країн, яких ми обскакали.
    • Виходячи з Користувач:Ilya/wikistat за числом статей ми на 16-му місці (163 000 статей) Проте, якщо наша активність не зросте (маємо 1185 активних користувачів) за числом статей нас рано чи пізно наздоженуть:
      • Угорці 142 000 статей, 2259 активних учасників
      • Чехи 138 000 статей, 1867 активних учасників
      • Турки 136 000, 2354 активних учасників
      • Румуни 132 000, 1371 активних учасників
      • Данія: 116 000, 1424 активних учасників
    • Виходячи з m:List of Wikipedias by sample of articles за якістю 1000 статей, які мають бути у всіх Вікіпедіях, ми на 14-му місці у світі.
  • Для порівняння: паперові енциклопедії.
  • Які важливі для Укр.вікі події відбулися в третьому кварталі? Подолали якусь межу? Посіли якесь місце? Зареєстрували Вікімедія-Україна? Що ще? Варто згадати.
  • Пісумки: Що таке Вікіпедія, що таке Україномовна вікіпедія (як долучитися до наповнення), що таке фонд Вікімедія Україна.
  • Контактна інформація (також можна порадити журналістам, як записати себе чи своє видання у наш список розсилки)

Наступне повідомлення в роботі[ред. код]

Кримськотатарська вікіпедія от-от подолає першу тисячу статей.

Поки чекаю на помічників, Кримськотатарські друзі тисячу подолали. --Shulha 11:09, 21 жовтня 2009 (UTC)[відповісти]

Порядок роботи над повідомленнями[ред. код]

  • Визначаємо подію для висвітлення
  • Обговорюємо головні тези повідомлення, звертаючи увагу на те, кому має бути цікаве це повідомлення, якої реакції ми хочемо досягти ним.
  • Перетворюємо перелік тез на текст
  • Редагуємо
  • Розсилаємо
  • Відстежуємо розголос.

Приклади повідомлень[ред. код]

Сховище медіа-наповнення для Вікіпедії досягло розміру у 5 млн. файлів[ред. код]

Одне з найбільших в інтернеті безплатне сховище зображень, відео та звукових матеріалів — Вікісховище — досягло розміру у 5 мільйонів файлів. Вікісховище було створене 5 років тому як спільний архів зображень для різних мовних версій інтернет-енциклопедії Вікіпедія. З часу заснування, у створенні Вікісховища взяли участь понад 800 тисяч осіб. 20 тисяч добровольців працюють над його наповненням зараз.

Увесь вміст Вікісховища не має ліцензійних обмежень і вільно використовується журналістами, викладачами, підприємцями тощо. Наповнення Вікісховища відбувається за рахунок різних джерел — від особистих фотографій до державних архівів. Зокрема, у 2008 році Німецький федеральний архів передав до Вікісховища близько 100 тисяч зображень.

Вікісховище доступне в інтернеті за адресою: http://commons.wikimedia.org/

Довідково:

Вікісховище — споріднений проєкт вільної інтернет-енциклопедії Вікіпедія. Діяльністю усіх проєктів цього сімейства опікується Фонд «Вікімедія» — неприбуткова організація, розміщена у США. В Україні діє організація «Вікімедія Україна», метою якої є підтримка розділів Вікіпедії українською та кримськотатарською мовами.

Україномовний розділ Вікіпедії нині налічує понад 160 тисяч статей і посідає 16 місце серед 270 Вікпедій іншими мовами. Найбільша статей містить англомовна Вікіпедія — понад 3 млн. У Вікпедії польською мовою — 636 тисяч статей (4 місце), у російськомовній — 433 тисячі (10 місце). Головним принципом наповнення Вікіпедії є можливість будь-якого користувача інтернету створити нову статтю чи вдосконалити уже створену. Уся додана інформація перевіряється на вірогідність.

По додаткову інформацію звертайтеся, будь ласка, до (ім'я, прізвище) за телефоном х-ххх-ххх-хх-хх або електронною поштою: хххххх@ххх.ххх.ua.

Кількість статей в українській Вікіпедії перевищила 100 000[ред. код]

Вікіпедія:Прес-реліз/100K/Скорочена версія

Як створити список розсилки[ред. код]

Певна контактна інформація ЗМІ у нас уже десь є. Далі список треба впорядкувати за групами: інформаційні агенції (їх не більше п’яти), провідні інтернет-змі (цікавить перша двадцятка за відвідуваністю), загальнонаціональні друковані ЗМІ, спеціалізовані ЗМІ з комп’ютерної та інтернет-тематики, особлива група: ЗМІ, які колись уже писали про Вікіпедію.

Перед нами не стоїть мета зібрати якнайповніший перелік адрес усіх можливих ЗМІ — достатньо щоб у ньому були провідні агенції новин, а вони уже поширять інформацію, якщо вона цікава широкому загалу. Якщо широкому загалу інформація не цікава, все одно існують ЗМІ, які приділяють особливу увагу питанням розвитку українського інтернету, української мови і т. п. Їхні адреси додавати потрібно.

Адреси ставимо в кутастих дужках, для зручності перенесення одразу в поштову програму. Якщо немає під руками електронної адреси, можна просто записати назву, щоб хтось інший знайшов.

Інформагенції[ред. код]

Інтерфакс <news@interfax.kiev.ua>, <rab@interfax.kiev.ua>, RegioNews <info@regionews.com.ua>, Українські новини <editor@ukranews.com>, РБК-Україна <news@rbc.ua>, ЗІК <info@zik.com.ua>, Лига <lenta@liga.net>, AIN <news@ain.ua>, "Объектив" ИА "МедиаПорт" <aza@mediaport.info>

Провідні інтернет-змі[ред. код]

Українська правда <ukrpravda@gmail.com>, Кореспондент (Новинар) <koreditor@korrespondent.net>, <paskhover@kppublications.com>, Форум <mail@for-ua.com>, Обозреватель <info@obozrevatel.com>, Подробности <inform@podrobnosti.ua>, ProUA <mail@proua.com>, Newsru.ua <_news_@newsru.ua>, Обком <edit@obkom.net.ua>, Фраза <info@fraza.com.ua>

Загальнонаціональні друковані ЗМІ[ред. код]

Дело <e_gladskih@delo.ua>, Дзеркало тижня <editor@mirror.kiev.ua>, <sledz@mirror.kiev.ua>, Український тиждень <office@ut.net.ua>, Урядовий кур’єр <letter@ukcc.com.ua>, День <master@day.kiev.ua>, Сегодня <info@segodnya.ua>, Газета по-українськи <office@gpu-ua.info>, Україна молода <post@umoloda.kiev.ua>, <natali@umoloda.kiev.ua>,

Впливові регіональні ЗМІ[ред. код]

Львівська газета <lysty@www.gazeta.lviv.ua>, Високий замок <info@wz.lviv.ua>

ЗМІ проукраїнської орієнтації[ред. код]

Слово просвіти <slovo_prosvity@ukr.net>

Спеціалізовані ЗМІ з комп’ютерної та інтернет-тематики[ред. код]

Ай-ті ньюз <info@ITnews.com.ua>, Ай-ті Ю-ей інфо <ituanews@gmail.com>, Агенція інтернет-новин <news@ain.com.ua>.

ЗМІ українських спільнот за кордоном[ред. код]

ЗМІ (крім уже згаданих), які писали про Вікіпедію[ред. код]

Майдан <news@maidan.org.ua>, Радіо «Свобода» <ukrwebmaster@rferl.org>.

Дивіться також[ред. код]

Згадування про Вікіпедію в українських новинах: