Довідка:Сторінки курсів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вікіпедія:Сторінки курсів)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад сторінки курсу

Сторінки курсів — важливий елемент Освітньої програми Вікіпедії. Вони надають можливість:

  • Викладачам відстежувати, які саме редагування роблять у Вікіпедії студенти в рамках того чи курсу;
  • Студентам записуватись на участь у рамках конкретного курсу та вибирати собі статті до написання (які автоматично бачить викладач).
  • Волонтерам Вікіпедії ідентифікувати редагування, які роблять студенти, і допомагати їм легше освоїтися у Вікіпедії і правильно оформити статті.
  • Усім вищезгаданим спілкуватись між собою в онлайн-режимі й координувати дії.

Інтерактивні сторінки курсів доступні через портал Outreach Dashboard.

Створення[ред. | ред. код]

Відео про те, як створювати нову сторінку курсу

Зазвичай сторінку курсу створює один з координаторів освітньої програми Вікіпедії і додає обліковий запис викладача у поле «Посередники» (для цього викладачу потрібно зареєструватись у Вікіпедії). З цього моменту викладач отримує можливість керувати сторінкою, зокрема додавати студентів, призначати їм статті і т.п.

Викладач також може самостійно створити сторінку курсу, увійшовши на портал Outreach Dashboard.

Кожна сторінка курсу відповідає конкретній групі студентів. Приміром, курс «Історія первісного суспільства» матиме окрему сторінку для кожного навчального року, протягом якого його слухають студенти, залежно від того, які дати вказано у полях «початок» і «кінець».

Щоб створити нову сторінку курсу, потрібно:

  1. Перейти на портал Outreach Dashboard й увійти з допомогою свого облікового запису у Вікіпедії;
  2. Натиснути на кнопку «Створити нову програму +»;
  3. Якщо ви створюєте нову сторінку для курсу, який вже відбувався раніше, можна обрати «Клонувати попередню програму», щоб взяти минулу сторінку курсу за основу. Якщо ні — оберіть «Створити нову програму».
  4. Після цього слід заповнити назву курсу, установу, встановити дату початку і кінця курсу в цьому навчальному році.
    • У полі «Домашня мова» потрібно вказати основну мову курсу (українська — uk).
  5. Натиснути «Створити ...»
  6. Після створення автоматично буде згенеровано код доступу для реєстрації на курсу. Щоб дозволити реєстрацію без коду доступу, потрібно натиснути «Змінити подробиці» на сторінці курсу, спорожнити поле «Код доступу», і зберегти зміни.

Реєстрація студентів на курс[ред. | ред. код]

Перед початком роботи студенти повинні зареєструватись у Вікіпедії. Після цього вони можуть записуватись на курс:

З допомогою гіперпосилання
на сторінці курсу після створення висвітлюється гіперпосилання, перейшовши за яким студенти можуть приєднатися до курсу. Також посилання можна переглянути, перейшовши у розділ «Редактори» й натиснувши на кнопку «Участь» URL-посилання. Це посилання можна надіслати студентам (приміром, електронною поштою).
З допомогою кнопки «Приєднатися до програми»
на кожній сторінці курсу є кнопка «Приєднатися до програми», яку студенти можуть використовувати, щоб зареєструватись на курс. При бажанні викладач може встановити пароль для запису на курс, і сказати цей пароль студентам на лекції (щоб захистити курс від реєстрації небажаних користувачів).
За ім'ям користувача
викладач може вручну додати будь-якого студента на курс, якщо він знає ім'я користувача студента у Вікіпедії. Для цього треба просто вписати ім'я користувача у поле «Додати студента» і натиснути «Додати».

Вибір статей і рецензування[ред. | ред. код]

Зареєструвавшись на курс, студент може вибирати собі статтю або кілька статей в розділі «Статті». Викладач теж може закріплювати статтю за певним студентом.

Окрім того, на кожній статті курсу навпроти кожної статті є кнопка «Feedback», і будь-який користувач (студент, волонтер Вікіпедії чи будь-хто інший) може залишати коментарі щодо статті.

Додаткові ресурси[ред. | ред. код]