Вільгельм I Довгий Меч

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільгельм I Довгий Меч
Герцог Нормандії
Правління 927-942
Попередник Ролло
Наступник Річард I Безстрашний
Біографічні дані
Народження бл. 893
Байо
Смерть 17 грудня 942
Пікіньї
Поховання Руанський собор, Руан, Франція
Дружина Літгарда де Вермандуа
Діти Річард
Династія Нормандська
Батько Ролло
Мати Поппа де Байо
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Вільгельм I Довгий Меч[1] (фр. Guillaume I Longue-Épée, Гійом I; 893 — 17 грудня 942) — герцог Нормандії[2] (927-942), син герцога Ролло і Поппі де Байо.

Біографія[ред. | ред. код]

З отриманням влади в Нормандії розпочав активну зовнішню політику з розширення володінь. У 931 році він захопив графства Котантен, Авранш і Кутанс. Близько 933 року (або дещо раніше) оголосив себе герцогом Бретані, виступивши проти норманів на чолі із Інконом.

Придушивши повстання васалів, Вільгельм приєднався до феодальної коаліції проти короля Людовика IV Заморського, але діяв нерішуче, а після особистого побачення в Ам'єні зовсім перейшов на бік короля. У війні з Арнульфом I Фландрським Вільгельм був по-зрадницькому вбитий (17 грудня 942). Його справу продовжував син Річард I Безстрашний.

Сім'я і діти[ред. | ред. код]

Родовід[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Іноді зустрічається переклад «Довга Шпага», що неправильно, хоча б тому, що вид холодної зброї, що отримав цю назву, з'явився набагато пізніше.
  2. Вважається 2-м герцогом Нормандії, хоча такого титулу в його часи не існувало. Офіційно він титулувався як граф Руана. Першим, хто став титулуватися герцогом Нормандії був його син, Річард.
Попередник
Ролло
Герцог Нормандії
927-942
Наступник
Річард I Безстрашний