Роберт Вудро Вільсон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вільсон Роберт Вудро)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Вудро Вільсон
Народився 10 січня 1936(1936-01-10)[1][2][…] (88 років)
Х'юстон
Місце проживання США
Країна США США
Діяльність астроном, фізик, дослідник
Alma mater університет Райса
Каліфорнійський технологічний інститут
Галузь Фізика, радіоастрономія
Заклад лабораторія Белла
Членство Національна академія наук США
Американська академія мистецтв і наук
Фі Бета Каппа
Американське астрономічне товариство[4]
Американське фізичне товариство[4]
Відомий завдяки: відкриття реліктового випромінювання
Нагороди

CMNS: Роберт Вудро Вільсон у Вікісховищі

Роберт Вудро Вільсон (англ. Robert Woodrow Wilson; нар. 10 січня 1936, Х'юстон США) — американський фізик і радіоастроном, лауреат Нобелівської премії з фізики 1978 року «за відкриття мікрохвильового реліктового випромінювання» (спільно з Арно Алланом Пензіасом).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Х'юстоні. В 1962 році отримав ступінь доктора філософії в Каліфорнійському технологічному інституті. Із 1963 року працює в Лабораторії Белл- Телефон (із 1976 року — керівник відділу). Студентом Вільсон вчився в університеті Райса. Аспірантуру Вільсон пройшов у Каліфорнійському технологічному інституті. Вільсон і Пензіас отримали медаль імені Генрі Дрейпера в 1977 році.

Роботи[ред. | ред. код]

Роботи присвячені радіоастрономії та космічній фізиці, а саме — дослідженням Галактики та міжзоряних молекул за допомогою міліметрових радіохвиль.

Працюючи над новим типом антен в лабораторії Белла в Нью-Джерсі, Вільсон і Пензіас виявили джерело шумового сигналу в атмосфері, який вони не могли пояснити. Після усунення всіх потенційних джерел шуму, включаючи посліди голубів на антені, шум довелося визнати мікрохвильовим реліктовим випромінюванням (Нобелівська премія, 1978). Це відкриття підтвердило модель «гарячого Всесвіту» вперше теоретично розроблену Джорджом Гамовим в 1956 році. Відкрив в 1973 році космічний дейтерій, визначив його розповсюдженість у Всесвіті.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]