Вільям Сміт (плавець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Сміт
Вільям Мелвін Сміт
англ. William "Bill" Melvin Smith, Jr.
Загальна інформація
Громадянство  США
Народження 16 травня 1924(19240516)
Гонолулу, США
Смерть 8 лютого 2013
Гонолулу, США
Поховання O'ahu Cemeteryd
Alma mater Університет штату Огайо
Спорт
Країна  США
Вид спорту спортивне плавання
Клуб Ohio State Buckeyes, Колумбус, Огайо, США
Команда Ohio State Buckeyesd
Участь і здобутки

Вільям Сміт (англ. William "Bill" Melvin Smith, Jr.; 16 травня 1924, Гонолулу, Гаваї, США — 8 лютого 2013 року, Гонолулу, Гаваї, США) — американський плавець, дворазовий чемпіон літніх Олімпійських ігор в Лондоні (1948).

Біографія[ред. | ред. код]

В юності виступав за спортивне товариство Alexander Community Association Team в Ваілуку. Потім вступив до Університету Огайо і став виступати за клуб Ohio State Buckeyes. Під час Другої світової війни служив в лавах ВМФ США.

Встановив сім світових рекордів; за свою кар'єру виграв 14 титулів чемпіона США і 6 - NCAA. На літніх Олімпійських іграх в Лондоні (1948) виграв дві золоті медалі: на дистанції 400 м вільним стилем і в естафеті 4 × 200 м вільним стилем (з новим світовим рекордом - 8:46.0).

Після закінчення Університету Огайо став капітаном збірної з серфінгу на Вайкікі-Біч, був тренером з плавання в Гавайському університеті і протягом 25 років - директором з безпеки департаменту парків і відпочинку Гонолулу, відповідаючи за підготовку рятувальників. Одночасно вів платні заняття з плавання в Kamehameha Swim Club.

У 1966 році його було введено до Міжнародної зали слави водних видів спорту.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]