Вільям Ґодвін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Ґодвін
англ. William Godwin
Народився 3 березня 1756(1756-03-03)[1][2][…]
Wisbechd, Fenlandd, Кембриджшир[d], Кембриджшир, Англія, Королівство Велика Британія
Помер 7 квітня 1836(1836-04-07)[1][2][…] (80 років)
Лондон, Сполучене Королівство[4]
Поховання St Pancras Old Church, Camdend
Країна  Сполучене Королівство
 Королівство Велика Британія
Діяльність письменник, політичний філософ, прозаїк-романіст, філософ, журналіст, письменник наукової фантастики
Галузь philosophical anarchismd і політична філософія
Знання мов англійська[1]
Magnum opus Things as They Are; or, The Adventures of Caleb Williamsd
Конфесія атеїзм
Батько John Godwind[5][6]
Мати unknown Hulld[5][6]
У шлюбі з Мері Волстонкрафт[6] і Mary Jane Godwind[6]
Діти Мері Шеллі[6], William Godwin the Youngerd[6] і Claire Clairmontd

Вільям Ґодвін (англ. William Godwin; 3 березня 1756 — 7 квітня 1836) — англійський журналіст, політичний філософ і романіст, драматург, один із засновників ліберальної політичної філософії й анархізму. Чоловік письменниці-феміністки Мері Волстонкрафт, батько письменниці Мері Шеллі.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 3 березня 1756 року в містечку Вісбіч (графство Кембриджшир) у родині дисидентського (протестанського) проповідника. У 1773 році вступив в протестанський коледж у Хокстон поблизу Лондона, після закінчення якого став дисидентським сільським священником. У 1784 році опублікував свої проповіді під назвою «Історичні ескізи в шести проповідях». Знайомство з працями Руссо, Гольбаха і Гельвеція остаточно розхитали його релігійні переконання. Після невдалої спроби заснувати школу для навчання хлопчиків, безповоротно віддався літературній праці. Незабаром почав працювати в щомісячному політичному та історичному журналі «Англійське рев'ю» (The English Review). З 1786 року співпрацював в ліберальному «Новому щорічнику» (New Annual Register), де вів історичний відділ.

У 1793 році вийшла книга Ґодвіна «Дослідження про політичну справедливість», а в 1794 році — відомий роман «Речі як вони є, або Калеб Вільямс», в якому Ґодвін популяризував думки, висловлені ним у «Дослідженні про політичну справедливість».

У травні 1794 року арештовані й звинувачені в державній зраді члени радикально-демократичного «Кореспондентського суспільства» Британії за пропаганду політичних реформ. Звинувачення підтримував лорд-головний суддя Ейр (Eyre). Опублікована в газеті анонімно стаття Ґодвіна «Швидка критика звинувачення пред'явленого лордом-головним суддею Ейром великому журі присяжних» передрукована брошурою і поширюється по всій країні. В результаті суд змушений був поступитися тиску і виправдати всіх обвинувачених. Після того як авторство Ґодвіна стало відомо, популярність його досягла апогею.

У 1805 році заснував видавництво під назвою «Юнацька бібліотека», яким опікувався протягом двадцяти років.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Ґодвін Вільям // Зарубіжні письменники. Енциклопедичний довідник : у 2 т. / за ред. Н. Михальської та Б. Щавурського. — Тернопіль : Навчальна книга — Богдан, 2005. — Т. 1 : А — К. — С. 450. — ISBN 966-692-578-8.