Вільям Ґрейс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вільям Ґрейс
Загальна інформація
Громадянство  Сполучене Королівство
Народження 18 липня 1848(1848-07-18)[1][2]
Downendd, Downend and Bromley Heathd, Південний Глостершир, Глостершир, Англія, Сполучене Королівство
Смерть 23 жовтня 1915(1915-10-23)[1][2] (67 років)
Mottinghamd
·інфаркт міокарда
Поховання Beckenham Crematorium and Cemeteryd
Причина смерті інфаркт міокарда
Alma mater Bristol Medical Schoold
Діти W. G. Grace, Jr.d і Charles Graced
Спорт
Вид спорту крикет
Команда England cricket teamd, Marylebone Cricket Clubd, Gloucestershire County Cricket Clubd і London County Cricket Clubd
Участь і здобутки
CMNS: Вільям Ґрейс у Вікісховищі

Вільям Ґілберт Ґрейс (18 липня 1848, Бристоль, графство Ґлостершир, Англія — 1915, Моттінґем, графство Кент, Англія) — найвідоміший та найвизначніший гравець за всю історію крикету.

Біографія[ред. | ред. код]

В. Ґ. Ґрейс, 1883. Популярність Ґрейса була такою великою, що квитки на матчі з його участю коштували майже удвоє дорожче, ніж будь-які інші.

Вільям Ґілберт Ґрейс і два його брати навчилися грати у крикет ще в ранньому дитинстві. Їхнім першим учителем була мама. Місіс Ґрейс була дуже гарним педагогом. Згодом усіх трьох братів взяли до основної крикетної команди графства Ґлостершир.

Ґрейс закінчив медичний факультет і одержав диплом лікаря, однак крикет лишався основним заняттям у його житті. Свій перший серйозний матч Ґрейс зіграв у 16 років і продовжував грати до 60. За цей час він впровадив нові стандарти буквально в кожному аспекті крикету. Неперевершено відбивав, і водночас гідно проявляв себе як подавач і польовий гравець.

За спортивну кар'єру Ґрейс 54 896 разів набирав очки (зокрема 126 разів робив понад сто перебіжок за інініг), взяв 2876 воріт і упіймав 877 м'ячів. Йому дійсно не було рівних на крикетному полі. У сезоні 1871 він робив у середньому 78 перебіжок за гру — вдвоє більше за показник другого найкращого гравця Англії. А в сезоні 1876 Ґрейс набрав для своєї команди 344 177[джерело?] очок і 318 разів не був виведений з гри у трьох поспіль інінгах у матчах першої ліги. Ґрейс був капітаном збірної графства Ґлостершир і не раз приводив свою команду до перемоги в чемпіонаті країни. 13 разів ставав капітаном англійської збірної в матчах проти Австралії[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Encyclopædia Britannica
  2. а б SNAC — 2010.
  3. OXFORD Велика шкільна енциклопедія — «Дитяча книга», Київ, 2003.