Віно Нобіле ді Монтепульчано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віно Нобіле ді Монтепульчано

Віно Нобіле ді Монтепульчано (італ. Vino Nobile di Montepulciano DOCG) — виноробна зона розташована навколо міста Монтепульчано (південь регіону Тоскана). Виробляється вино найвищої категорії якості, яке є одним з найвідоміших вин цього регіону.

Історія[ред. | ред. код]

Виноград в регіоні вирощували щонайменше з середніх віків. Документ, датований 1350 роком, містить положення щодо торгівлі та експорту вина Монтепульчано. У 1787 перша згадка назви «Vino Nobile» в документі — звіті про витрати губернатора королівського притулку Сан-Джироламо. В 1965 році з метою захисту та просування іміджу «Віно Нобіле ді Монтепульчано» (згодом також «Россо» та «Він Санто»), в Італії та в усьому світі, був створений консорціум виробників —«італ. Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano». У 1966 році виноробна зона отримала статус DOC. У 1980 році «Віно Нобіле ді Монтепульчано» першим серед італійських вин отримало найвищу категорію якості — DOCG[1].

Сорт винограду[ред. | ред. код]

Дозволяється виробляти вино з санджовезе (не менше 70 %) з додаванням місцевих сортів, зазвичай виробляється з цього сорту без домішок.

Теруар[ред. | ред. код]

Виноградники ростуть на пагорбах висотою від 250 до 500 м, їх площа складає більше 1000 гектарів[2]. Ґрунти піщані або глинисті, з домішками каміння. Клімат теплий, середземноморський[3].

Характеристика вина[ред. | ред. код]

Мінімальний рівень алкоголю — 12,5 °, для вин категорії «Riserva» — 13 °. Витримка — мінімум 2 роки, з яких не менше року в бочках. Для категорії «Riserva» — витримка 3 роки, з яких не менше року в бочках[2]. Вино має гарний потенціал для витримки. Смак приємний, з нотами червоних фруктів та прянощів. Відчутні кислотність та м'які таніни.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Consorzio vino Nobile [Архівовано 19 листопада 2021 у Wayback Machine.](італ.)
  2. а б [Vino Nobile di Montepulciano DOCG(англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2021. Процитовано 23 травня 2022. Vino Nobile di Montepulciano DOCG(англ.)]
  3. [Vino Nobile di Montepulciano 101(англ.). Архів оригіналу за 12 травня 2022. Процитовано 23 травня 2022. Vino Nobile di Montepulciano 101(англ.)]