Віт Луканійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Святий Віт
Святий Віт, малюнок Майстера Теодорика
святий
Народився 290[1]
Мацара-дель-Валло
Помер 303[1]
Базиліката, Італія
Поховання Собор святого Віта
Шанується низкою християнських церков
У лику чудотворець
День пам'яті 16 травня та 15 червня (православ'я)
15 червня (католицтво)
Медіафайли на Вікісховищі

Віт або Віт Луканійський[2] (лат. Vitus, італ. Vito di Lucania), відомий також як Святи́й Віт (лат. Sanctus Vitus) — римський мученик періоду раннього християнства, християнський святий. Був убитий у 303 році. Пам'ять святого Віта здійснюється у православній церкві 16 травня та 15 червня (за юліанським календарем), у католицькій церкві — 15 червня.

Життєпис[ред. | ред. код]

Зображення Віта з Нюрбенргської хроніки

Достовірних історичних свідчень про життя та мучеництво святого Віта не збереглось. Згідно з церковним переказом св. Віт був семирічного (за іншими джерелами дванадцятирічного) віку, сином римського сенатора-язичника з Сицилії. Хлопець прийняв християнство під впливом свого наставника. Його було вбито у часи переслідувань християн, здійснюваних римськими імператорами Діоклетіаном та Максиміаном.

За переказами Віт вирушив до Рима, де зцілив імператора Діоклетіана. Та, коли хлопець відмовився молитися римським богам, його схопили знову й кинули на поталу левам, які, однак, не доторкнулися до праведного юнака. Тоді Віта посадили у казан із киплячою олією.

З невідомих причин у XVI столітті в Німеччині існувало повір'я, згідно з яким позбавитись від недуг було можна, танцюючи перед статуєю святого Віта у день його іменин. Для декого такі танці ставали справжньою манією, і вже згодом звичні танці почали плутати з хореєю — нервовим захворюванням, яке отримало другу назву «танець святого Віта».

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://mairi.me/-/1001025
  2. Страждання святих мучеників Віта, Модеста і Кріскентії. www.truechristianity.info. Архів оригіналу за 8 грудня 2021. Процитовано 8 грудня 2021.