Вічний вогонь (сквер)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вічний вогонь
Сквер у 2021 році
Тип сквер
Відкрито 1957
Колишні назви Загиблих борців Революції, 40-річчя Жовтня
Площа 0,62 га
Розташування Університетська площа, Харків, Україна

Сквер Вічний вогонь — сквер та зона відпочинку в центрі Харкова, на Університетській гірці на Університетській площі. Колишні назви — «Загиблих борців Революції» та «40-річчя Жовтня»

Опис[ред. | ред. код]

Розташований ліворуч від Соборного узвозу навпроти Свято-Успенського собору. Розбитий на місці зруйнованої будівлі Червоної Армії і решти площі. Його було створено за проєктом архітекторки Людмили Василівни Гурової (1917—1995). Сквер відкритий 1957 року на честь 40-річчя Жовтневої революції. Відремонтований у серпні 2008 року, до 65-ї річниці звільнення міста від окупації нацистами.

Вічний вогонь було запалено 12 липня 1958 року від факела на Марсовому полі в Ленінграді (Санкт-Петербург, Росія). 2015 року активісти Майдану перефарбували пам'ятник у жовто-блакитний колір та демонтували радянську меморіальну дошку, замінивши її новою з написом: «Героям, які склали голову за Незалежність та свободу України». Останні кілька років вогонь погашений. У 2021 році планувалася реставрація скверу вартістю понад 6 мільйонів гривень.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]