В защиту науки (бюлетень)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
В защиту науки
Країна видання  Росія
Мова російська
Редактор Eduard Kruglyakovd

klnran.ru/bulletin/

«На захист науки» — бюлетень, друкований орган Комісії з боротьби зі лженаукою[ru]. На своїх сторінках критикує шарлатанів у науці та бізнесі, які пропонують державі або громадянам витрачати гроші на нездійсненні псевдонаукові цілі і проекти. Також критикує псевдонаукові теорії і напрямки, творці яких закривають очі на факти і докладають зусиль до поширення свого вчення. Видається для влади, бізнесменів, громадських діячів, викладачів та широкого кола читачів.

Автори[ред. | ред. код]

На сторінках бюлетеня опубліковано статті та інтерв'ю академіків РАН, докторів і кандидатів наук, статті наукових працівників інститутів РАН, викладачів МДУ та інших навчальних і наукових установ Росії.

Редакційна колегія[ред. | ред. код]

До складу редколегії входять: акад. Є. Б. Александров (раніше, до 2012 року — акад. Е. П. Кругляков) — відп. редактор, д.ф.-м.н. Ю. М. Єфремов — заст. відп. редактора, к.ф.-м.н. В. Г. Сурдін — відп. секретар, д.б.н. П. М. Бородін, д.філос.н. В. О. Кувакін[ru], акад. О. Г. Литвак[ru], д.ф.-м.н. Р. Ф. Поліщук, акад. Л. І. Пономарьов, акад. М. В. Садовський, акад. А. М. Черепащук.

Зміст[ред. | ред. код]

На сторінках бюлетеня критикувалися такі явища:

Роспатент[ред. | ред. код]

Критиці піддалися Патентний закон РФ, працівники Роспатенту[ru], а також окремі патенти на винаходи.

  • 2204424 «Гармонізатор для поліпшення стану біологічного об'єкта і навколишнього простору». За даними на 10.04.2019 — припинив дію.
  • 2083239 «Симптоматичне лікування захворювань за допомогою осикової палички в момент молодика для відновлення цілісності енергетичної оболонки організму людини». За даними на 20.07.2009 — припинив дію.
  • 2157091 «Встановлення факту смерті зниклої безвісти людини за річчю, що раніше їй належала». За даними на 20.07.2009 — припинив дію.
  • 2140796 «Пристрій для енергетичних впливів з допомогою фігур на площині, які генерують торсіонні поля». За даними на 20.07.2009 — припинив дію.
  • 2139107 «Перетворення геопатогенних зон на сприятливі на величезних територіях шляхом використання мінералів позитивного поля». За даними на 20.07.2009 — припинив дію.
  • 2163305 «Пристрій для зниження токсичності продуктів згорання та підвищення енергоємності палива». За даними на 20.07.2009 — припинив дію.
  • 2177504 «Пристрій для зміни властивостей речовин і об'єктів, що з них складаються». За даними на 20.07.2009 — припинив дію.

До 2013 року видано одинадцять номерів бюлетеня. Спочатку планувався вихід два рази на рік. Бюлетень № 1 вийшов у листопаді 2006 року. Бюлетень № 2 — у листопаді 2007 року. Поширюється в наукових установах, вищих навчальних закладах, державних органах влади; доступний для звантажування на сайті РАН.

У передмові до бюлетеню № 1 автори пишуть:

Іноді здається, що справу програно й що повернення до Середньовіччя — лише питання часу. Ось тільки підросте молодь, яку вже навчають фоменківщині і «креаціоністській науці»… Але ми виходимо з того, що ще не пізно, що навіть слабкий вплив все ще може змінити траєкторію розвитку країни. Спробувати змінити стан справ — наш обов'язок.

Збірці були присвячені публікації в деяких ЗМІ: журнал «Наука и жизнь»[2], «Радіо Свобода»[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Професор Христо Тахчіді[ru], генеральний директор МНТК «Мікрохірургія ока» ім. акад. С. Н. Федорова: Мулдашев дійсно знаний офтальмолог, професор, займався пластичною хірургією. Але в якийсь момент його занесло, він почав «шаманити». Ми вже давно ведемо з ними дискусії. Адже жодному лікарю-професіоналу він не показав хвору з пересадкою ока. На жаль, сьогодні така пересадка неможлива. (Газета «Праця» [Архівовано 20 вересня 2011 у Wayback Machine.])
  2. Тетяна Зіміна. «Все про лженауки». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 квітня 2019.
  3. Ілля Смирнов. «Бюлетень комісії по боротьбі з лженаукою. Вчені захищаються і атакують». Архів оригіналу за 27 серпня 2011. Процитовано 10 квітня 2019.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]