Гаваї 5.0

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаваї 5.0
англ. Hawaii Five-0
Тип телесеріал
Телеканал(и) США CBS
Україна НЛО TV
Україна НТН
Україна Сонце
Дистриб'ютор(и) CBS Media Venturesd і Xfinity Streampixd
Жанр Поліцейська драма[en]
Формат зображення 1080i (16:9 HDTV)
Формат звуку Стерео
Тривалість серії 42 хвилини
Тривалість 42 хв.
Компанія CBS
Керівник проєкту Leonard Freemand
Ідея Леонард Фріман
На основі Hawaii Five-Od
Розробка K/O Paper Products,
CBS Television Studios,
101st Street Television
Виконавчий продюсер Пітер Лєнков,
Алекс Куртцман,
Роберто Орсі
У головних ролях Алекс О'Лафлін,
Скотт Каан,
Деніел Де Кім,
Грейс Пак,
Чі МакБрайд,
Хорхе Гарсія,
Масі Ока
Композитор Браян Тайлер
Мортон Стівенс
Країна-виробник США США
Місце зйомок size Гаваї, острів Оаху
Мова оригіналу англійська
Перша поява 20 вересня 2010 - 3 квітня 2020
Перший показ
українською
27 вересня 2016
Кількість сезонів 10
Кількість серій 240
Попередник Гаваї 5.0 (1968)
Схожі передачі Морська поліція: Лос-Анджелес
Макгайвер
Посилання

«Гаваї 5.0» або «Поліція Гаваїв» (англ. Hawaii Five-0) — американський детективний телесеріал, який уперше показали на телеканалі CBS 20 вересня 2010 року. Він є римейком одноіменного серіалу, який транслювався в 1968—1980 роках. Дія серіалу, який розповідає про елітний підрозділ штату Гаваї з боротьби із злочинністю під назвою «П'ять-Нуль», відбувається переважно в місті Гонолулу та його околицях. Серіал має перетини сюжету із серіалами «Морська поліція: Лос-Анджелес» та «Макгайвер».

18 квітня 2018 року серіал було продовжено на дев'ятий сезон. 7 грудня 2018 року завершився показ дев'ятого сезону серіалу на каналі CBS. 9 травня 2019 року канал CBS продовжив телесеріал на десятий сезон. Прем'єра десятого сезону серіалу відбулася 27 вересня 2019, а завершилася 3 березня 2020 року на 240-й серії[1][2]. А напередодні, 28 лютого 2020 року канал CBS оголосив, що десятий сезон стане фінальним для всього серіалу[2].

Виробництво[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

Ідея відродити «Гаваї 5-O» з'явилася ще у 90-ті. Перша спроба створити нову версію серіалу відбулася в 1996 році, коли був відзнятий пілотний епізод, який не потрапив в ефір, проте кілька кліпів були знайдені через роки і стали доступні онлайн. Епізод був написаний і спродюсований Стівеном Кеннелом; передбачалося, що грати в серіалі будуть Гері Бьюзі і Рассел Вонг. Джеймс Макартур з оригінального шоу виконав камео Дена Вільямса, цього разу губернатора Гаваїв; деякі інші актори також з'явилися у кадрі. Вонг пізніше знявся у цій версії. Інша спроба була зроблена студією Warner Bros., яка намагалася зняти повнометражний фільм, проте проєкт згорнули.

12 серпня 2008 року телеканал CBS повідомив, що випустить рімейк «Гаваїв 5-O» у телесезоні 2009-10 років. Нова версія — сучасний сіквел, який цього разу буде фокусуватися на персонажі Стіве Макгарретте, який стає наступником свого покійного батька Джона (персонаж Джек Лорд в оригінальному серіалі) як керівник загону. Едвард Аллен Бернеро, виконавчий продюсер і шоуранер серіалу «Мислити як злочинець», повинен був очолити нове шоу, яке він описав як «Гаваїв 5-O», версія 2.0. Слід також зазначити, що більшість культових елементів з оригіналу, у тому числі й коронна фраза «За ґрати їх, Денно» (англ. Book 'em, Danno), залишилися в рімейку. Бернеро, який був фанатом оригіналу, поставив головну тему серіалу на дзвінок мобільного телефону і завжди хотів повернути шоу назад на телебачення.

У жовтні 2009 року було оголошено, що Алекс Куртцман та Роберто Орсі написали сценарій пілотного епізоду, а Пітер М. Лєнков буде виконувати обов'язки шоуранера серіалу. Куртцман та Орсі вирішили перезавантажити оригінальну концепцію шоу, а не розробляти продовження оригінального серіалу, як вони зробили для фільму «Зоряний шлях (фільм, 2009) Зірковий шлях] 2009 року. Знімання пілотного епізоду проходило в Гонолулу і на його околицях з лютого по квітень 2010 року.

17 травня 2010 року оновлений «Гаваї 5.0» був куплений каналом CBS, який поставив новинку на десять вечора п'ятниці. Це стало гарною новиною для штату Гаваї, який сподівався, що рімейк вдихне нове життя в економіку штату. Виробництво решти серій першого сезону почалося в червні 2010 року. 24 червня 2010 року продюсери оголосили, що використовуватимуть склад колишньої рекламної компанії як офіційну студію починаючи з липня того ж року. Екстер'єр, що представляє штаб Відділу 5.0 в серіалі, знаходяться в історичному центрі Гонолулу в будівлі верховного суду, прямо через дорогу від Палацу Іолані, який був використаний як штаб-квартира в оригінальному серіалі. У відродженому серіалі в назві шоу використовується нуль замість літери «О», яка була присутня в назві оригінального серіалу. Згідно з Los Angeles Times, інсайдер CBS сказав, що така зміна була зроблена для усунення неоднозначності при пошуку в інтернеті. Журнал «Variety» провів власний тест у пошуковій системі Google і виявив, що для «Гаваїв 5.0» (з нулем) знайшлося 263,000 результатів, у той час як для «Гаваїв 5-O» (з буквою «О») — понад 1,7 мільйона.

Кріс О’Доннелл, LL Cool J і Скотт Каан на зніманні кросовер епізоду «Pa Make Loa» на військовій базі Перл-Харбор (2012 рік).

18 серпня 2011 року CBS повідомило, що у «Гаваїв 5.0» буде кросовер з «Морською поліцією: Лос-Анджелес», причому Даніелою Руа (спецагент Кенсі Блай) зніметься в «Гаваях 5.0» як запрошена зірка. Кросовер вийшов в ефір 24 жовтня 2011 під назвою «Хороший бій»[3]. Ще один кросовер, цього разу двосерійний, складався з епізоду «Гаваїв 5.0» від 30 квітня 2012 року під назвою «Дотик смерті» та епізоду «Морської поліції: Лос- Анджелес» від 1 травня того ж року під такою ж назвою. По два персонажі з кожного шоу з'явилися в іншому: Джі Каллен (Кріс О'Доннелл) та Сем Ханна (LL Cool J) з'явилися в «Гаваях 5.0», а Денні Вільямс (Скотт Каан) і Чин Хо Келлі (Деніел Де Кім) — у «Морській поліції: Лос-Анджелес».

Телеглядачі в онлайн-голосуванні вирішили, що фінал епізоду «Заборона» отримає альтернативну кінцівку. Два варіанти фіналу показали в різних часових зонах: перший - в північноамериканський східний час і північній зоні, а другий - в гірській і тихоокеанській. Кожну з альтернативних кінцівок можна було переглянути онлайн після виходу епізоду в ефір.

10 березня 2017 року відбувся показ кросовер-епізоду з серіалом «Новий агент Макгайвер.

Сюжет[ред. | ред. код]

Стів МакГарретт, колишній морський офіцер з масою нагород, а тепер поліцейський детектив, повертається на Оаху розслідувати вбивство батька. Він залишається на острові, після того, як губернатор штату Гаваї переконала його очолити нову команду. Команда діятиме за його правилами, за підтримки губернатора, без бюрократичної тяганини, і з повним імунітетом, все це— щоб зловити найбільшу «дичину» на острові. До МакГарретта приєднується детектив Денні «Денно» Вільямс, нещодавно перекладений з Нью-Джерсі поліцейський, який вважав за краще б хмарочоси пляжам, але готовий боротися зі злочинністю, щоб його 8-річна дочка відчувала себе на безпекових островах; і Чин Хо Келлі, колишній детектив поліції Гонолулу, якого помилково звинуватили в корупції, і який колись був протеже батька Макгарретта. Двоюрідна сестра Чина — Коно Калакауа, прекрасна і безстрашна уродженка островів, нещодавно випустилася з академії, і прагне довести, що вона гідна місця в еліті департаменту. Макгарретт клянеться завершити справу батька, а члени нового спецзагону 5.0 налаштовані знищити злочинність у п'ятдесятому штаті.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Докладніше: Список персонажів серіалу Гаваї 5.0 (2010)[en]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Andreeva, Nellie (28 лютого 2020). 'Hawaii Five-0' To End After 10 Seasons On CBS, Sets Two-Hour Series Finale. Deadline. 
  2. а б Reimann, Tom (28 лютого 2020). 'Hawaii Five-0' Is Ending With a 2-Hour Series Finale After 10 Seasons. Collider (амер.). Процитовано 22 березня 2020. 
  3. Bryant, Adam (18 серпня 2011). Aloha, Kensi! CBS Plans NCIS: Los Angeles-Hawaii Five-0 Crossover. TV Guide. Архів оригіналу за 9 березня 2022. Процитовано 2 серпня 2023. 

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Вступний відеоролик серіалу