Газлі — Шимкент

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Газлі – Шимкент)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Газлі — Шимкент — трубопровід, що зв'язує газотранспортний хаб на узбецькому родовищі Газлі із містом Шимкент на півдні Казахстану.

Розробка гігантського родовища Газлі дозволила здійснювати поставки не тільки до центральної Росії чи промислових центрів Узбекистану, але й до ряду районів сусідніх радянських республік. Одним з таких напрямків стало забезпечення Шимкенту на півдні Казахстану (на момент спорудження трубопроводу носив назву Чимкент). Газопровід діаметром 1220 мм ввели в експлуатацію у 1988 році. Довжина його казахської ділянки становить 314 км потужність до 13,3 млрд.м3 на рік.[1]

Оскільки маршрут турбопроводу проходить лише по території постачальника та споживача, це дозволяло уникати проблем з несанкціонованим відбором газу з боку транзитера, як у випадку з системою Бухара — Ташкент — Бішкек — Алм-Ати (остання, до речі, також проходить через Шимкент перед тим, як заглибитись на територію Киргизії). Проте це не гарантувало безперебійність постачання у випадку нестачі ресурсу в Узбекистані. Хоч таке і є вельми нехарактерним випадком, проте в лютому 2014 року внаслідок сильних морозів узбецька сторона припинила подачу блакитного палива через Газлі — Шимкент.[2] Підвищення надійності постачання шимкентського індустріального центру є однією з задач газопроводу Бейнеу – Бозой – Шимкент, що починається в районі родовищ на заході Казахстану.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рындин, Каиржанов, Сагинаева Газопроводы Казахстана (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 березня 2017.
  2. Подача газа на промышленные предприятия полностью прекращена в Шымкенте. news.ivest.kz (рос.). Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 6 березня 2017.
  3. АО «КазТрансГаз»: Население южных регионов РК получает природный газ в полном объеме - КазТрансГаз. www.kaztransgas.kz. Архів оригіналу за 7 березня 2017. Процитовано 6 березня 2017.