Гайнц Ґюнтер Конзалік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гайнц Ґюнтер Конзалік
нім. Heinz Günther Konsalik
Файл:Хайнц Гюнтер Конзалик.jpg
Псевдонім нім. Benno von Marroth
Народився 28 травня 1921(1921-05-28)
Кельн, Німеччина
Помер 2 жовтня 1999(1999-10-02) (78 років)
Зальцбург, Австрія
Поховання Кельн
Громадянство Німеччина Німеччина
Національність німець
Діяльність прозаїк
Заклад Гестапо
Мова творів німецька
Роки активності 1948—1995
Напрямок пригодницькі романи
Жанр роман
Членство Гітлер'югенд, Гестапо і Reich chamber of cultured

CMNS: Гайнц Ґюнтер Конзалік у Вікісховищі

Гайнц Ґюнтер Конзалік (нім. Heinz Günther Konsalik, 28 травня 1921, Кельн — 2 жовтня 1999, Зальцбург) — німецький письменник, автор популярних пригодницьких романів-бестселерів (за життя видано понад 80 млн примірників його книг, за деякими з них поставлені фільми).

Біографія[ред. | ред. код]

Вже в 10 років Конзалік написав свій перший роман про індіанців. З 16 років він пише фейлетони для кельнських газет. Вивчав медицину, театральне мистецтво і германістику. З 1939 р. працював в гестапо. Під час Другої світової війни був військовим кореспондентом у Франції, потім солдатом потрапив до Росії, де був тяжко поранений.

Після війни працював лектором, потім — заступником редактора гумористичного журналу. З 1951 р. — вільний письменник, його книги швидко набувають популярності, особливо після виходу у 1956 році роману Der Arzt von Stalingrad («Сталінградський лікар»).

Праці[ред. | ред. код]

Могила Конзаліка на кельнському цвинтарі

Багато книг Конзаліка присвячені Другій світовій війні. Є ряд творів. На думку деяких читачів, Конзалік іноді намагається знайти виправдання діям німецької армії або прикрасити їх. Наприклад, у пригодницькому романі «Їх було десять» («Sie waren Zehn», 1979) Конзалік описує спробу замаху на Сталіна 1944 року, коли з цією метою в радянський тил було закинуто 10 німецьких офіцерів родом з Прибалтики. Деякі з них з легкістю влаштовуються на роботу в Кремль … і одного разу машина Сталіна вибухає від німецької міни, при цьому гине й один із учасників акції. Однак, виявляється, що йому вдалося знищити лише двійника Сталіна.

Багато творів Конзаліка, присвячених Росії та росіянам. Наприклад, у своєму романі «Непристойна фотографія» («Das unanständige Foto», 1979) він висміює лицемірство і провінційні звичаї жителів вигаданого містечка Ново-Корсак: Молодий геолог Віктор Янковський приносить фотографу Микиті Романовичу Бабаєву фотографію невідомої голої жінки. Обурений побаченим, Бабаєв доповідає про це секретарю міськкому Каустіну, внаслідок чого починається повномасштабне розслідування з метою з'ясування особи непристойно позуючої жінки, обличчяякої не видно на фотографії. До розслідування залучаються доктор Лаліка, місцевий священик Мамедов і деякі інші шановні жителі міста. Однак, незабаром Каустін починає підозрювати, що таємничою жінкою є або його власна дружина Віра, або коханка Дуняша. Справа набуває несподіваний оборот і в вир взаємних підозр, звинувачень і інтриг починає потраплятивсе більше і більше людей, чиє святенництво та лицемірство розкриваються в міру розвитку сюжету.

Багатьох російськомовних читачів твори Конзаліка можуть потішити такими курйозами, як імена ипо батькові «Петронович», «Владимиронович», населений пункт «Новий Карпирдак» і ін. Всього Конзаліком було написано і опубліковано понад 100 романів. Така плодючість викликала підозру в наявності «бригади» літературних підмайстрів. [Джерело не вказано 176 днів]

Найбільш часто в Європі публікуються такі твори Конзаліка:

Був літературним «опонентом» Йоханнеса Зіммеля.

Переклади[ред. | ред. код]

  • Конзалик Хайнц Г. Смерть и любовь в Гонконге / Перевод с немецкого. Москва: Олимп, 1993г. 302с.