Гай Веттій Грат Аттік Сабініан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Веттій Грат Аттік Сабініан
Народився невідомо
Помер після 242
Громадянство Римська імперія
Діяльність політик, військовослужбовець
Посада консул
Термін 242 рік
Попередник Луцій Катій Сабін
Наступник Луцій Анній Арріан
Рід Веттії
Батько Гай Веттій Грат Сабініан
Мати Аттіка
Брати, сестри Веттій Грат
У шлюбі з Азінія
Діти Веттій Грат

Гай Веттій Грат Аттік Сабініан (лат. Gaius Vettius Gratus Atticus Sabinianus; ? — після 242) — державний діяч часів Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Веттіїв. Син Гая Веттія Грата Сабініана, консула 221 року, та Аттіки. Здобув гарну освіту. Становище його родини сприяло кар'єрі.

У 228 році призначається дуумвіром, що відповідав за дотримання якості доріг Риму (Quattuorvir viarum curandum). Після цього командував однією з турм (кінних загонів) під час перських походів 230 та 232 років.

У 234 році стає квестором, а у 239 році призначається претором. У 240 році призначається одним з префектів фрументаріїв. Під час своєї каденції опікувався розподілом вільних залишків зерна на околицях Рима.

У 241 році обіймав важливу посаду куратора віа Фламінія, а також відповідав за постачання зерна до Риму. У 242 році разом зі своїм шварґом Гаєм Азінієм Лепідом Претекстатом призначений консулом.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Азінія, донька Гая Азінія лепіда, проконсула Капподокії у 222—226 роках

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Karlheinz Dietz, Senatus contra principem. Untersuchungen zur senatorischen Opposition gegen Kaiser Maximinus Thrax. Beck, München 1980, S. 248f., ISBN 3-406-04799-8 (Vestigia, Bd. 29). (нім.)
  • Mennen, Inge, Power and Status in the Roman Empire, AD 193—284 (2011) (англ.)