Гай Ветурій Цікурін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Ветурій Цікурін
лат. C. Veturius P.f. Cicurinus
Народився невідомо
м.Рим
Помер після 453 до н. е.
Стародавній Рим
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 455 до н.е.
Попередник Спурій Вергіній Трікост Целіомонтан
Наступник Авл Атерній Вар Фонцінал
Рід Ветурії
Батько Публій Ветурій Гемін Цікурін
Мати невідомо
Брати, сестри Spurius Veturiusd

Гай Ветурій Цікурін (*Gaius Veturius Cicurinus, V ст. до н. е.) — політичний та військовий діяч часів Римської республіки, консул 455 до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Ветуріїв. Син Публія Ветурія Геміна Цікуріна, консула 499 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей. У 455 році до н. е. обирається консулом (разом з Титом Ромілієм Роком Ватиканом). Під час каденції воював проти племені еквів. Втім спочатку вимушений був подолати спротив народних трибунів, які бажали в обмін на організацію призову на військову службу провести закон стосовно розподілу державних земель. Зрештою Ветурій домігся провалу цього законопроєкту. Після цього рушив на допомогу союзному місту-державу Тускулум. Разом з колегою переміг еквів у битві при Альгід. При цьому приховав частину здобичі.

У 454 році до н. е. був притягнутий до суду народними трибунами Гаєм Кальвієм Цицероном та Луцієм Алієном. Зрештою засуджений до штрафу у 15 тис. бронзових ассів. У 453 році до н. е. обирається авгуром. Про подальшу долю немає відомостей.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Digital Prosopography of the Roman Republic