Гай Клавдій Пульхр (претор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Клавдій Пульхр
лат. Caius Claudius Pulcher
Народився 96 до н. е.(-096)
Стародавній Рим
Помер після 44 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, військовий очільник
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[d]
Посада претор
Військове звання легат
Рід Клавдії
Батько Аппій Клавдій Пульхр
Мати Цецилія Метелла
Брати, сестри Аппій Клавдій Пульхр[1], Публій Клодій Пульхр[1], Клодія Пульхра Старша, Clodia Tertiad і Клавдія Пульхра Терція
У шлюбі з невідомо
Діти 2 сини

Гай Клавдій Пульхр (лат. Gaius Claudius Pulcher, 96 до н. е. — після 44 до н. е.) — політичний та військовий діяч Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Клавдіїв. Син Аппія Клавдія Пульхра, консула 79 року до н. е.

З 76 року до н. е. входив до колегії саліїв. У 58 році до н. е. обіймав посаду легата у військах Гая Юлія Цезаря під час Галльської війни. У 56 році до н. е. був обраний претором. Під час своєї каденції намагався завадити зняттю таблиць, на яких був записаний закон про вигнання Ціцерона.

У 55—53 роках до н. е. як проконсул керував провінцією Азією. Мав намір брати участь у консульських виборах на 53 рік до н. е., але відмовився від цього і залишився в провінції. Після повернення у 51 році до н. е. до Риму був звинувачений Марком Сервілієм у здирництві, засуджений і вирушив у вигнання. У 44 році до н. е. був повернутий Марком Антонієм. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Friedrich Münzer: Claudius 303). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band III,2, Stuttgart 1899, Sp. 2856–2857.
  1. а б Любкер Ф. Claudii // Реальный словарь классических древностей по Любкеру / под ред. Ф. Ф. Зелинский, А. И. Георгиевский, М. С. Куторга и др. — СПб: Общество классической филологии и педагогики, 1885. — С. 293–297.