Гай Турраній Граціл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Турраній Граціл
Народився бл.42
м.Рим
Помер після 48
Підданство Римська імперія
Діяльність державний службовець, вчений
Знання мов латина
Посада префект анони
Термін 14-48 роки
Попередник Октавіан Август
Наступник Помпей Паулін
Рід Турранії

Гай Турраній Граціл (*Gaius Turranius Gracilis, д/н — пом. після 48) — державний діяч, вчений часів падіння Римської республіки та ранньої Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Турраніїв та належав до стану вершників. Народився в однієї з провінцій Іспанії. Про батьків немає відомостей. Про молоді роки немає відомостей. Втім знано, що був прихильником Октаіана. У 7 році до н. е. призначається префектом Єгипту. На цій посаді перебував до 4 року до н. е., після цього повертається до Риму.

У 14 році новий імператор Тиберій призначає Турранія префектом анони. Забезпечував зерном Риму до 48 року. Своє становище зберіг за імператора Калігули. У 48 році імператор Клавдій призначив Турранія префектом фрументаріїв (поліцейських, імперських почтарів, своєрідних контррозвідників). Свідчив про шлюб Месаліни та Гая Сілія. Про подальшу діяльність нічого не відомо.

Творчість[ред. | ред. код]

Був автором праць з природознавства, географії та землеробства. Їх часто цитував Пліній Старший. Втім до тепер не зберігся жоден з уривків творів Турранія Граціла.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rudolf Hanslik: Turranius II 1. In: Der Kleine Pauly (KlP). Band 5, Stuttgart 1975, Sp. 1010.
  • Mireille Cébeillac-Gervasoni, Maria Letizia Caldelli, Fausto Zevi, Épigraphie latine, Armand Colin, 2006, (ISBN 2200217749), p. 151
  • Hildegard Temporini, Aufstieg und Niedergang der römischen Welt, Parte 2, Walter de Gruyter, 1988, ISBN 0899252281, p. 365.