Гай Уммідій Дурмій Квадрат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гай Уммідій Дурмій Квадрат
Народився бл. 12 до н. е.
Касін
Помер 59/60
Сирія
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик
Посада консул-суфект
Термін 39 рік
Попередник Луцій Апроній Цезіан
Наступник Авл Дідій Галл
Рід Уммідії
Батько Гай Уммідій Квадрат
Мати Дурмія
У шлюбі з Саллюстія
Діти Уммідія Квадратілла

Гай Уммідій Дурмій Квадрат (*Gaius Ummidius Durmius Quadratus, бл. 12 до н. е. — 59/60) — державний діяч часів ранньої Римської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Був homo novus. Син Гая Уммідія Квадрата і Дурмії (доньки Марка Дурмія, монетарія). Народився у м. Касін (Лаціум). Замолоду перебрався до Риму. Розпочав кар'єру на посаді децемвіра з цивільних справ (decemviri litibus judicandis). Став першим сенатором в роду, коли у 14 році обирається квестором. На цій посаді засвідчив офіційний документ (за став першим з історії Риму) щодо переходу імператорської влади від Августа до Тиберія.

Піднесення статусу свідчить про призначення у 16 році курульним еділом. У 18 році стає претором. У 19 році призначається відповідальним за канцелярію сенату (curator tabularum publicarum). У 20 році стає префектом з постачання зерна до Риму (praefectus frumenti dandi). У 22-31 роках в ранзі проконсула керував провінцією Кіпр. У 31 році призначаено імператорським легатом-пропретором до провінції Лузітанія. Тут він керував до 39 року.

По поверненню до Риму 39 року призначається консулом-суфектом (разом з Гнеєм Доміцієм Корбулоном). Можливо в цей час або трохи раніше увійшов до жрецької колегії квіндецемвірів священнодійств. По завершенні каденції у листопаді того ж року отримує призначення проконсула до провінції Іллірик (за іншими відомостями — Далмацією).

У 50/51 році призначається проконсулом провінції Сирія. 51 року допоміг Радамісту повалити царя Мітрідата й посісти трон Великої Вірменії. У 52 році рушив до Юдеї, де придушив місцеві заворушення між самаритянами та юдеями, наказавши страти 3 очільників самаритян, а прокуратора Юдеї Вентідія кумана відсторонив від влади та відправив у вигнання. Ймовірно помер під час управління у 59 або 60 році. Поховано у рідному місті.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Саллюстія

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Prosopographia Imperii Romani (PIR1) V 0600.
  • Dąbrowa, Edward (1998). The Governors of Roman Syria from Augustus to Septimius Severus. Antiquitas. Reihe 1, Abhandlungen zur alten Geschichte; Bd. 45. Bonn: R. Habelt. pp. 49–53. ISBN 3-7749-2828-2.
  • Andreas Krieckhaus: Senatorische Familien und ihre patriae (1./2. Jahrhundert n. Chr.). Kovač, Hamburg 2006, ISBN 3-8300-1836-3, S. 51–56, 59, 63, 217—218.