Гальмо Матросова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гальмо Матросова — гальмо залізничного рухомого складу, в якому основним приладом є повітророзподільник конструкції І. К. Матросова. Новий тип повітророзподільника був запропонований в 1926 році, відрізнявся оригінальною будовою в порівнянні з повітророзподільником Казанцева, та цінними експлуатаційними властивостями.

З 1931 року гальмо Матросова встановлювалося в гальмівних системах вантажних вагонів і локомотивів. З 1952 року розпочато виготовлення повітророзподільника, призначеного для експлуатації на довгих і великовагових поїздах, який дозволив здійснювати безступінчатий легкий відпустк гальм в поєднанні із ступінчастим відпустком. Це дозволяє поліпшити керованість поїздів. З 1959 року вантажні вагони і локомотиви обладнуються вдосконаленим повітророзподільником системи Матросова. Таке гальмо при порівняно невеликій масі відрізняється високою чутливістю і простотою управління.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Крылов В. И., Клыков Е. В., Новый воздухораспределитель для грузовых поездов, М., 1960. (рос.)
  • Крылов В. И., Крылов В. В. Автоматические тормоза подвижного состава /Учебник для учащихся техникумов ж. -д. трансп.. Издание 4-е, переработанное и дополненное. М.:Транспорт, 1983 г., 360 стр., ил., табл. (рос.)
  • Железнодорожный транспорт: Энциклопедия / Гл.ред. Н. С. Конарев. М.: Большая Российская энциклопедия, 1995, 559 стр., ил. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]