Гамарня (Кам'янець-Подільський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Гамарня
Долина Ушиці у Гамарні
Долина Ушиці у Гамарні
Долина Ушиці у Гамарні
Країна Україна Україна
Область Хмельницька область
Район Кам'янець-Подільський район
Громада Новодунаєвецька селищна громада
Основні дані
Населення 5
Площа 0,212 км²
Густота населення 23,58 осіб/км²
Поштовий індекс 32434
Телефонний код +380 3858
Географічні дані
Географічні координати 48°58′09″ пн. ш. 27°06′22″ сх. д. / 48.96917° пн. ш. 27.10611° сх. д. / 48.96917; 27.10611Координати: 48°58′09″ пн. ш. 27°06′22″ сх. д. / 48.96917° пн. ш. 27.10611° сх. д. / 48.96917; 27.10611
Середня висота
над рівнем моря
178 м
Місцева влада
Адреса ради 32434, Хмельницька обл., Дунаєвецький р-н, с.Морозів, вул.Молодіжна,2
Карта
Гамарня. Карта розташування: Україна
Гамарня
Гамарня
Гамарня. Карта розташування: Хмельницька область
Гамарня
Гамарня
Мапа
Мапа

Гама́рня — село в Україні, у Новодунаєвецькій селищній територіальній громаді Кам'янець-Подільського району Хмельницької області.

Назва[ред. | ред. код]

Назва Гамарня, найймовірніше, походить від польського слова «hamernia» — ковальський цех, нині вже застаріла назва для металообробного закладу, металоплавильні, водяної кузні.

Виплавкою заліза в минулі часи займалися не тільки на Поліссі, але й на Поділлі. У руднях використовували досить поширений болотний залізняк, або болотну руду. Приміщення, де виплавляли залізо, в більшості випадків димарнею або гамарнею. Звідси й промисел називався гамарництвом, а село, де він був поширений — Гамарнею.

Спочатку село носило назву Адолина або Аделіна Слобода, яка походила від імені власниці села - Аделі Вільямовській. Згодом за селом закріпилася сучасна назва.

Географія[ред. | ред. код]

Гамарня. Мальовнича природа села

Село Гамарня розташоване в середній частині Подільської височини (Придністровська височина) у долині річки Ушиця (ліва притока Дністра).

Гамарня входить до складу Морозівського старостинського округу. Центр округи — село Морозів розташоване за 3 кілометри на захід від Гамарні. До центру громади - містечка Дунаївці — 22 кілометри, до Кам'янця-Подільського — 60 кілометрів, до Хмельницького — 65 кілометрів.

Клімат[ред. | ред. код]

Гамарня знаходяться в межах вологого континентального клімату із теплим літом. За рахунок відсутності людей, природа повертає своє, погорби засіються само-насадження, відновлюються екосистеми та лісові насадження.

Історія[ред. | ред. код]

Село Гамарня виникло у другій половині XVIII століття.

Входило до складу Солобковецької волості Ушицького повіту Подільської губернії.

З 1923 року Гамарня у складі Морозівської сільської ради Новоушицького району, з 3 червня 1925 року — Солобковецького району, з 1959 року — Дунаєвецького району.

Внаслідок поразки Перших визвольних змагань на початку XX століття, село надовго окуповане російсько-більшовицькими загарбниками.

Радянська окупація принесла колективізацію та розкуркулення, мешканці села зазнали репресій. Багатьох частинах Поділля відбувались масові селянські повстання, проти радянської влади.

В 19321933 селяни села пережили Голодомор.

Роки Великого терору 1936-1937 вбито осіб різних національностей і професій, багато людей було виселлено як сім'ї «ворогів народу».

По закінченню Другої світової війни у 1946—1947 роках мешканці села вчергове пережили голод.

З 1991 року в складі незалежної України.

13 серпня 2015 року шляхом об'єднання сільських рад, село увійшло до складу Новодунаєвецької селищної громади.[1]

17 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Дунаєвецького району, село увійшло до складу Кам'янець-Подільського району.[2]

Село почало розпадатися у 80-х роках, коли звідти стала виїжджати молодь – або в сусідні села, або в місто. До початку ХХІ століття там було три господарства. Зараз господарських книгах залишилось 13 домогосподарств, в яких ніхто не проживає. У всіх зареєстрованих господарствах є спадкоємці, тому село не зникає з карти.[3] По всій країні таких мертвих сіл сотні, якщо не більше. Державні структури досить погано працюють в цьому напрямку, одні поселення потрібно вивести з реєстрів, через відсутність мешканців, інші, особливо коло великих міст, перевести у вищі категорії населених пунктів.

Населення[ред. | ред. код]

За переписом населення України 2001 року в селі мешкало 5 осіб.[4]

Згідно перепису 2015 року селі числилась одна особа, яка там не жила.

Станом на 2022 рік селі не залишилось жодного жителя.

Мова[ред. | ред. код]

У селі були поширені західноподільська говірка та південноподільська говірка, що відносяться до подільського говору, який належить до південно-західного наріччя.

100 % населення вказало своєю рідною мовою українську мову за даними перепису 2001 року.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Поділля — історико-географічна область.
  • Подоляни — етнографічна група українців, населення Поділля.
  • Подільський говір — різновид говорів української мови.
  • Децентралізація — реформа місцевого самоврядування для формування ефективної і відповідальної місцевої влади.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ВВРУ, 2016, № 6, стор. 46–47
  2. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  3. Безлюдне село на мапі Хмельниччини: чому там зараз ніхто не живе.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Кількість наявного населення по кожному сільському населеному пункту, Хмельницька область (осіб) - Регіон , Рік (2001(05.12)). database.ukrcensus.gov.ua. Банк даних Державної служби статистики України.

Посилання[ред. | ред. код]