Ганс фон Кесслер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганс фон Кесслер
нім. Hans Koessler
Основна інформація
Дата народження 1 січня 1853(1853-01-01)[1][2][…]
Місце народження Кемнат, Тіршенройт, Верхній Пфальц, Баварія
Дата смерті 23 травня 1926(1926-05-23)[1][2][…] (73 роки)
Місце смерті Ансбах, Баварія, Веймарська республіка, Німецька імперія[1]
Громадянство Німеччина
Професії композитор, музикознавець, музичний педагог, викладач університету
Вчителі Йозеф Райнбергер і Франц Вюльнер
Відомі учні Золтан Кодай, Árpád Szendyd, Лео Вайнер, Albert Szirmaid, Dezső Antalffy-Zsirossd, Jenő Huszkad, Sándor Jemnitzd, Nándor Zsoltd, Імре Кальман, Бела Барток і Mikuláš Schneider-Trnavskýd
Інструменти орган
Жанри опера
Заклад Дрезденська Вища школа музики і Музична академія Ференца Ліста
CMNS: Файли у Вікісховищі

Ганс фон Кесслер (нім. Hans von Koessler, угор. Koessler János; 1 січня 1853, Вальдек (Кемнат) — 23 травня 1926, Ансбах) — німецький композитор і музичний педагог. Двоюрідний брат Макса Регера.

Син вчителя, спочатку мав намір піти шляхом батька, отримав вчительську освіту і короткий час викладав у школі в Леонберзі, потім протягом трьох років працював органістом в Ноймаркті та лише у віці 21 року відправився в Мюнхен для отримання системної музичної освіти. Навчався у Йозефа Райнбергера як органіст і у Франца Вюльнера як хормейстер, а в 1877 був запрошений Вюльнером очолити Дрезденську консерваторію; викладав в ній хоровий спів, а з 1879 року також очолював дрезденський Лідертафель, з яким роком пізніше виграв міжнародний хоровий конкурс в Кельні. З 1882 року викладав орган і хор в будапештській Національної академії музики, надалі зайняв там само посаду професора катедри композиції; серед студентів Кесслера були Золтан Кодай, Бела Барток, Імре Кальман, Лео Вейнер, Ерньо фон Донаньї, Тівадар Санто. У 1908 році вийшов у відставку і після ряду подорожей, зроблених для власного задоволення, повернувся в Німеччину, влаштувавшись в Ансбаху. На межі 1910—20-х рр. на запрошення Донаньї знову деякий час викладав в Будапешті.

Композиторська спадщина фон Кесслера включає оперу, дві симфонії, скрипковий концерт, хори (зокрема, псалми), пісні, різні камерні ансамблі, серед яких виділяються фортеп'янний квінтет (1913), Другий струнний квартет і Сюїта для фортеп'яно, скрипки та альта. У камерній музиці Кесслера, на думку Екгардта ван ден Хоогена, поєднуються музичні традиції Йоганнеса Брамса і Антона Брукнера.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #116300981 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  2. а б International Music Score Library Project — 2006.
  3. а б Musicalics

Посилання[ред. | ред. код]