Гарбюр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарбюр
Походження Франція
Необхідні компоненти Шинка
Зазвичай використовувані компоненти шинка, капуста, овочеве асорті, сир, черствий хліб

Гарбюр (фр. Garbure) — французький густий суп чи стю з шинки, капусти та інших овочів, зазвичай з додаванням сиру та черствого хліба.[1] Назва походить від вжитку терміну garb для опису снопів зернових, зображених на геральдичних щитах та верхньому одязі війська. Таким чином, назва страви гарбюр, яку їдять виделкою, є посиланням на використання вил для підіймання снопів зі збіжжям[2].

Гарбюр був складовою щоденного харчування селян Гасконі. У різних домівках його готували по-різному в залежності від пори року, ресурсів кухаря та доходів сім'ї. Базовим принципом цієї страви є тривале приготування асорті з овочів та м'яса (здебільшого, консервованого конфі) на малому вогні без доведення до кипіння. Овочі можна додавати будь-які: капусту можна поєднувати зі свіжими чи сушеними кінськими бобами, картоплею, ріпою, квасолею, цибулею, морквою, коренем селери, кольрабі, буряком, латуком, каштанами, кропивою та огірочником.

Велику супницю з гарбюром часто подають до столу в ресторанах регіону Беарн, і гості можуть їсти досхочу, набираючи суп у свої тарілки поданим черпаком.

Часто страву довершують традиційним звичаєм шабро, що полягає у змішуванні пів склянки червоного вина із залишками юшки на денці тарілки після споживання твердих складників супу, та подальшому споживанні цієї суміші.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Smith, Henry (1900). The Master Books of Soups. Bedford, MA, USA: Applewood Books. с. 175. ISBN 978-1-4290-1180-8.
  2. Dallas, E. S. (1877). Kettner's Book of the Table. London, England: Dulau & Company. с. 15.