Гарпо Маркс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарпо Маркс
Harpo Marx
англ. Harpo Marx
Ім'я при народженні Адольф Маркс (Adolph Marx)
Народився 23 листопада 1888(1888-11-23)
Нью-Йорк, США США
Помер 28 вересня 1964(1964-09-28) (75 років)
Лос-Анжелес, США США
  • інфаркт міокарда
  • Громадянство  США
    Діяльність актор, комедіант, мім, музикант
    Вчителі Henriette Reniéd
    Роки діяльності 1910–1962
    Дружина Сюзан Флемінг
    Батьки Sam Marxd[1]
    Minnie Marxd[1]
    Брати / сестри Граучо Маркс, Zeppo Marxd, Chico Marxd і Gummo Marxd
    IMDb nm0555617

    CMNS: Гарпо Маркс
    Harpo Marx
    у Вікісховищі

    Артур «Гарпо» Маркс (англ. Arthur "Harpo" Marx, справжнє ім'я — Адольф Маркс (англ. Adolph Marx), 23 листопада 1888 — 28 вересня 1964) — американський комедійний актор, мім та музикант, член відомої акторської групи братів Маркс. Його комедійний стиль базувався на традиціях клоунади та пантоміми. Звичайно носив кучеряву руду перуку та ніколи не розмовляв під час виступів. Часто використовував реквізит, наприклад, тростину, ріг, також грав на арфі в більшості його фільмів.

    Біографія[ред. | ред. код]

    Ранні роки[ред. | ред. код]

    Адольф Маркс народився в 1888 році в Нью-Йорку другою дитиною в сім'ї єврейських іммігрантів з Ельзасу (батько) і Німеччини (мати). Хлопчик виріс малоосвіченим, бо досить рано змушений був залишити школу через часті нападки однолітків: для своїх років він був досить маленького росту, а також був єдиним євреєм в класі. Як і його брати, він став перебиватися випадковими заробітками, будь то робота в м'ясній крамниці або підробіток піаністом в борделі. Своє сценічне ім'я отримав під час карткової гри, коли той, хто здає карти назвав його «Harpo» через уміння грати на арфі (англ. harp). Арфу йому подарувала мати. Тримати інструмент належним чином Гарпо навчився по знайденому зображенню ангела, що грає на арфі. Інструмент був налаштований їм на слух самостійно.

    До 1911 року він вже змінив своє ім'я з Адольфа на Артур. Це було пов'язано з тим, що він недолюблював попереднє ім'я і ніяк чином не пов'язано із тим, що Гарпо уникав асоціацій з Гітлером, як згодом стверджували чутки.[2]

    Кінокар'єра[ред. | ред. код]

    Гарпо дебютував в кіно в 1921 році в нині загубленому фільмі «Humor Risk», а через чотири роки зіграв у комедії «Занадто багато поцілунків». Одним з перших широко відомих фільмів актора, у якому він знявся зі своїми братами, стала стрічка «Кокосові горішки», випущена в 1929 році. З настанням Великої депресії Гарпо і брати, попри власні фінансові проблеми, все ж продовжували отримувати фінансування: так, наприклад, в 1930 році світ побачила відома кінострічка «Знищувачі тварин» (1930). В перервах між зніманнями Гарпо з братами виступав на Бродвеї.

    Хоча персонажі Гарпо були, як правило, «німими», існують і виключення. Так в одній зі сцен фільму «В цирку» (1939), його герой чхає, після чого вимовляє Апчхи! (англ. "At-choo!"). Також його персонаж співає разом зі своїми братами в початковій сцені стрічки 1931 «Безглузда робота».

    Після вступу США в Другу світову війну Гарпо колесив по світу, розважаючи солдат власними виступами. Він продовжував зніматися в кіно і зіграв у таких фільмах, як «На захід» (1940) і «Універмаг» (1941). 1949 року світ побачила кінокомедія «Щаслива любов», фабула якої будувалася на власному оповіданні Гарпо. З'являвся він і на телебаченні, знявшись у ряді телесеріалів.

    Амплуа[ред. | ред. код]

    Персонажі, виконувані Гарпо, зазвичай носять кучеряву руду перуку, а також практично ніколи не говорять. Пояснення подібної мовчазності його героїв відсилає до ранніх років кар'єри коміка, коли Гарпо з братами виступав у водевілях. Рідний дядько братів, Аль Шин, не включив в сценарій, написаний спеціально для комік-трупи, ніяких розмовних сцен для Гарпо, мотивуючи це тим, що акторові прекрасно вдається пантоміма. Проте у результаті Гарпо наполіг на тому, що його персонаж не буде німим. Після виступу, що відбувся в Шампейні (Іллінойс), він отримав ряд відгуків про свою гру, в яких критики позитивно висловлювалися про його міміку, однак також вказували на недоречність наявності сцен з промовою у його героя, які, на їх думку, лише псували загальне враження від створеного ним образу. Відтоді Гарпо не вимовив ні слова, ні на сцені, ні перед камерою.[3]

    Існує також легенда, розказана Граучо Марксом, яка говорить, що граючи в одному з театрів, брати розійшлися з управляючим в питанні про суму їхнього заробітку. У підсумку необхідна сума ними все ж була отримана, але виплачена вона була мішками з дріб'язком, які спізнюються на потяг братам довелося тягнути на собі. Наостанок Гарпо крикнув, що бажає театру згоріти дотла. Що й сталося наступної ночі. Граучо зазначав, що відтоді голос Гарпо, як і сокиру за лаштунками кожного театру, використовується лише в надзвичайних ситуаціях.[4]

    Особисте життя[ред. | ред. код]

    У вересні 1936 року Гарпо одружився з актрисою Сьюзен Флемінг. На відміну від інших братів, його шлюб виявився довічним. У сімейної пари було четверо дітей: Білл, Алекс, Джиммі і Мінні.

    Смерть[ред. | ред. код]

    Гарпо Маркс помер 28 вересня 1964 у 75 років після операції на відкритому серці, що відбулася після серцевого приступу. Незадовго до цього, в 1961 році, він випустив автобіографію «Говорить Гарпо» (англ. Harpo Speaks).

    Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

    Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
    1921 ф Humor Risk Вотсон
    1925 ф Занадто багато поцілунків Too Many Kisses Сільський Пітер Пен
    1929 ф Кокосові горішки The Cocoanuts Гарпо
    1930 ф Знищувачі тварин Animal Crackers Професор
    1931 ф Мавпячі витівки Monkey Business Гарпо
    1932 ф Кінне пір'я Horse Feathers Пінкі
    1933 ф Качиний суп Duck Soup Пінкі
    1935 ф Ніч в опері A Night at the Opera Томассо
    1937 ф День на скачках A Day at the Races Стіффі
    1938 ф Обслуговування номерів Room Service Енгланд
    1939 ф В цирку At the Circus Панчі
    1940 ф На захід Go West Расті Панело
    1941 ф Універмаг The Big Store Веккі
    1946 ф Ніч в Касабланці A Night in Casablanca Роско
    1949 ф Щаслива любов Love Happy Гарпо
    19571961 с Ставка — життя You Bet Your Life Гарпо
    1957 ф Історія людства The Story of Mankind Ісаак Ньютон

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б Lundy D. R. The Peerage
    2. Why/When Harpo Changed His Name From Adolph To Arthur (англ.). Архів оригіналу за 29 вересня 2012. Процитовано 11 серпня 2014.
    3. If You Ever Wondered Why Harpo Didn't Speak Onstage, Read On... (англ.). Архів оригіналу за 29 вересня 2012. Процитовано 11 серпня 2014.
    4. Harpo Marx (November 23, 1888 - September 28, 1964) (англ.). Архів оригіналу за квітень 7, 2012. Процитовано серпень 11, 2014.

    Посилання[ред. | ред. код]