Гарпія (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарпія в гербі міста Емдена (Нижня Саксонія)
Герб Нюрнберга

Гарпія у геральдиці означає «лютий, коли спровокований», але може бути витлумачена і як символ пороку і пристрастей (якщо йдеться про переможеного ворога).

Джон Гуїллім (XVI століття) виділяв два геральдичні різновиди гарпій. Одна виглядає так: жіноче обличчя, тулуб, крила і кігті хижого птаха; в іншої — жіноче обличчя і тулуб і пташині крила і кігті. Гуїллім говорить про перший тип: «Гарпія представляється блакитною з розправленими крилами і розхрістаним волоссям. Або закутою у броню. Така броня є в церкві Хантінггона. Вергілій описує їх так: З усіх чудовиськ — страшнішого немає; воно породження Великого гніву, що Бог наслав на рід людський з пекельних безодень; з обличчям юної діви це створіння, Ненаситне чрево, пазуристі лапи — ось вигляд який».

Другий тип, пише Гуїллім, використаний в гербі Нюрнберга, і далі, посилаючись на Аптона, заявляє, що «гарпій слід видавати людям по закінченні страшної битви, щоб вони, дивлячись на свої прапори, могли покаятися в дурості свого нападу».

Золота гарпія була зображена на гербі Східнофризького будинку, звідки вона перекочувала на герби Емдену, Делфзейлу, Східної Фризії, Ліхтенштейну і дворянського роду Кауніців.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fox-Davies, Arthur Charles. A Complete Guide to Heraldry. London: T.C. & E.C. Jack, 1909.
  • Слейтер Стивен. Геральдика. Иллюстрированная энциклопедия" (2-е издание). -М.: Эксмо, 2008. ISBN 978-5-699-17805-6
  • Джованни Санти-Мадзини Геральдика. История, терминология, символы и значения гербов и эмблем, АСТ, Астрель, 2007. — 594 с. ISBN 978-5-17-027393-5, 978-5-271-10044-4, 88-370-2290-5 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Гарпія (геральдика)