Гаррі Лоренс Фрімен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаррі Лоренс Фрімен
Народився 9 жовтня 1869(1869-10-09)[1]
Помер 24 березня 1954(1954-03-24)[1] (84 роки)
Країна  США
Діяльність композитор
Заклад Вільберфорський університетd
Жанр опера
У шлюбі з Carlotta Freemand
Нагороди

Гаррі Лоренс Фрімен (англ. Harry Lawrence Freeman; 18691954) — афроамериканець, американський оперний композитор, диригент, імпресаріо і викладач[2][3]. Був першим афроамериканцем, який складав опери, написав за довгу кар'єру вчителя та композитора майже два десятки творів у цьому жанрі[4].

За життя був відомий як «чорний Вагнер».

Біографія[ред. | ред. код]

Афроамериканський оперний композитор Гаррі Лоренс Фріман, син Лемюеля Фрімена та Агнес Сімс-Фріман, народився 9 жовтня 1869 року в Клівленді, штат Огайо. Родина Фріман була вільними землевласниками в Клівленді за кілька десятиліть до Громадянської війни. Подейкують, що його мати мала чудовий голос співачки, а ярий Гаррі в ранньому віці виявляв виняткові музичні здібності. До 12 років він організував дитячий вокальний квартет, у якому був першим дискантом[5].

До десяти років Гаррі Фрімен самостійно навчився грати на фортепіано та був помічником церковного органіста. У віці 18 років після відвідин опери Ріхарда Вагнера «Тангейзер», він почав складати свою власну музику. Вже в 22 роки він заснував у Денвері, штат Колорадо, оперну трупу Freeman Opera Company[6]. У Клівленді він навчався теорії музики під керівництвом американського композитора Йоганна Бека — диригента Клівлендського симфонічного оркестру (Cleveland Symphony, не плутати з Клівлендським оркестром), який порівняв музичний стиль Фрімена зі стилем Вагнера. Бек побачив здібності Фрімена як композитора і сказав, що «Фріман має важливі якості характеру, які зробили Вагнера величним. Його композиції напрочуд масштабні за задумом, а музика докладно передає настрій». Можливо, через цей коментар Фрімена у пресі охрестили «кольоровим (чорним) Вагнером» — прізвисько, яке супроводжувало його все життя. У музиці Фрімена простежується вплив Вагнера, особливо у використанні лейтмотивів та оркестрування. Фріман планував написати цикл із чотирьох музичних драм, заснованих на африканських міфах, ймовірно, також під враженням «Кільцевих циклів» Ріхарда Вагнера. Його перша опера — «Ептелія» («Epthelia»), була виконана в Німецькому театрі в Денвері в 1891[6].

У 1898 році Фрімен одружився з Шарлоттою Луїз Томас з Чарлстона, Південна Кароліна, яка була співачкою (сопрано). 1900 року в них народився син Вальдо. Протягом наступного десятиліття сім'я жила в Клівленді, Чикаго та Ксенії (штат Огайо), де Фрімен викладав в університеті Wilberforce University[en] в 1902—1903 роках[6]. Наприкінці 1890-х Фрімен розпочав роботу над оперою, заснованою на африканській міфології, а також опублікував популярні пісні під назвою Х. Фрімен. У 1898 році була закінчена його друга опера «Нада», пізніше перероблена і вийшла під назвою «Зулуки»[5].

Фріман написав лібрето і склав музику для кожної зі своїх опер, окрім «Озії». Незважаючи на високу оцінку, Фрімен міг реалізувати свій талант лише у так званій «расовій» музиці. Між 1895 та 1899 роками він гастролював із групою американських поетів-музикантів, у якій був перший афроамериканський артист Ернест Хоган і згодом написав частину музики для його музичних комедій. З 1902 до 1904 року він керував музичною програмою в Університеті Вілберфорс. У 1906 році Гаррі та Карлотта працювали в нещодавно створеному Театрі Пекіна в Чикаго, першому театрі такого роду, в якому керівництво та виконавці були афроамериканцями. Приблизно з 1894 по 1904 Х. Лоуренс Фріман написав і опублікував ряд популярних пісень під псевдонімом «Гаррі Фрімен», що принесло йому репутацію «хітового» композитора в певних колах, відтоді пізніші роботи композитор підписував виключно як «Гаррі Фріман»[7].

Близько 1908 року родина Фріменів переїхала в Гарлем, Нью-Йорк.

Крім великої опери, Гаррі Фрімен писав іншу музику, працював музичним керівником водевілей та труп музичних театрів на початку 1900-х років. Серед них була трупа Musical Comedy Company Ернеста Хогана[en], примадонною якої була Карлотта Фрімен, а також трупа Афроамериканського музичного театру Коула-Джонсона та трупа музичної комедії Джона Ларкінса[8]. У 1934 році він був композитором і музичним керівником театралізованої вистави «О, заспівай нову пісню» (O Sing a New Song) — гучної події на Всесвітній виставці в Чикаго, присвяченій афроамериканському досвіду[6].

У 1908 році він перевіз родину до Нью-Йорку. З 1909 по 1910 рік був музичним керівником компанії Cole-Johnson Brothers Company, яка продюсувала популярні мюзикли Tin Pan Alley, а потім кілька років був музичним керівником компанії John Larkins Musical Comedy Company. В 1912 заснував і був керівником Негритянського хорового товариства, хору приблизно з 75 голосів. У 1920 році Фрімани заснували трупу «Негритянську трупу Гранд Опера» (Negro Grand Opera Company), яка здійснила кілька постановок його власних творів та надавала можливості для виступу афроамериканським співакам. У тому ж році Х. Лоуренс Фриман заснував у Гарлемі власну Салемську музичну школу, яку через кілька років було перейменовано на Музичну школу Фрімена. Приблизно з 1920 року Вальдо Фріман був бізнес-менеджером свого батька, шукав можливості для виробництва та публікації опер — він був менеджером негритянської трупи Grand Opera, а також став виконавчим директором Гільдії розваг друзів. Всі троє Фріменів міцно увійшли в культурне життя Гарлемського Відродження, а їх у наступні роки служив імпровізованим салоном для таких постатей, як Юбі Блейк, Ноубл Сіссл, Маріон Андерсон, Мюріель Ран та Олена Хорн[9][5].

Дружина, Карлотта[en], разом із сином Вальдо (баритон), виконували головні партії в багатьох постановках. Наприкінці 1920-х років творчість Г. А. Лоуренса стала добре відомою в Нью-Йорку завдяки його виступам, викладанню та роботі в якості музичного критика та есеїста для New Amsterdam News та афроамериканських газетах. У 1928 році його опера «Вуду» була поставлена в Театрі на 52-й улице, а концертне виконання тієї ж опери транслювалося в прямому етері по радіостанції WGBS. Фріман отримав премію Хармона за вагомі досягнення афроамериканця в галузі мистецтва та літератури у 1930 році. Серед інших 11 одержувачів був Адам Клейтон Пауелл. Пізніше того ж року він виконав уривки з кількох своїх опер у Карнегі-холі[5].

Наприкінці 1930-х років було здійснено кілька постановок і безліч невдалих спроб постановки опер Фрімена, насамперед постановка Венденти в Park Palace в 1937 році. Вальдо намагався уявити роботи батька на популярних, а не лише на історичних майданчиках, де виступали афроамериканці. p align="justify"> Робота Фріменов була значною мірою призупинена під час Другої світової війни. У 1947 році була поставлена опера «Страждалець» у Карнегі-холі. Х. Лоуренс керував міжрасовим складом. Постановка отримала позитивні відгуки як у центральних, так і в афроамериканських газетах. Більшість критиків написали, що це був історичний момент, але багато хто також відзначив, що робота не була завершена, особливо в музичній частині, і потребувала доопрацювання. Багато хто критикував змішання джазу, африканських пісень і традиційної західної класичної музики, що використовувалася під час виконання арій або в музичних частинах, що повторюються. Недосконалість оркестрів зазначалося й інших постановках опер Фрімена. Пізніше Вальдо Фріман сказав, що пошук і репетиції інструменталістів були одним із найскладніших завдань під час підготовки уявлень, оскільки знайти музикантів, які однаково добре почуваються як у західному класичному, так і в джазовому стилях, було досить важко[10].

Загинув 24 березня 1954 року у Нью-Йорку у віці 85 років. Його дружина Карлотта померла через три місяці.

Досягнення[ред. | ред. код]

Був першим афроамериканцем, який писав і ставив опери. Прем'єра опери «Вальдо» (1906) відбулася в Клівлендському залі Вейсгербера, а опера «Вуду» (1914) стала першою афроамериканською оперою, яка була виконана в театральному районі Нью-Йорка на Бродвеї 10 вересня 1928[11].

  • «Вуду» (1914) стала першою афроамериканською оперою, представленою в нью-йоркському театральному кварталі Бродвей 10 вересня 1928 року.
  • Гаррі Лоуренс Фріман двічі виступав у Карнегі-холі — в 1930 і в 1947 році.
  • Фріман опублікував багато популярних пісень, аранжувань духовних пісень афроамериканців-протестантів, музику для концертної зали, у тому числі «Любов Помпеї», цикл пісень «Мій син», кантату, симфонічну поему «Раб і Соломія», музику для балету з хором.
  • Фрімани започаткували три художні організації — «Гільдію розваг друзів», «Негритянську трупу Гранд Опера» та «Фонд Африканської опери».
  • Фріман залишив рукопис неопублікованої книги «Негр у класичній музиці та опері», статтю про «Музичний світогляд», лібрето до своїх опер, кілька п'єс та сценаріїв.
  • Гаррі Лоренс Фрімен був удостоєний престижної премії Harmon Foundation Award[en] у 1930 році за досягнення у музиці.
  • Двадцять одна його опера, а також багато інших творів Фрімена в рукописах зберігаються в колекції Колумбійського університету[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Find a Grave — 1996.
  2. Harry Lawrence Freeman. usopera.com (англ.). Процитовано 15 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Harry Lawrence Freeman: Pioneering the African American Grand Opera (PDF). www.nats.org (англ.). Процитовано 15 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  4. Freeman, Harry Lawrence. Case Western Reserve University (англ.). Процитовано 16 листопада 2022.
  5. а б в г д Christie Finn. Harry Lawrence Freeman. Song of America (англ.). Процитовано 15 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  6. а б в г Biographical Note. findingaids.cul.columbia.edu (англ.). Процитовано 15 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання) accompanying the H. Lawrence Freeman papers at the Columbia University Libraries.
  7. H. Lawrence Freeman papers, 1870-1982, bulk 1890-1954. Columbia University (англ.). Процитовано 15 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  8. Profiles of African American Stage Performers and Theatre People, 1816—1960 by Bernard L. Peterson (Greenwood Publications Group, 2001) p. 94
  9. Kirk, p. 188
  10. Deborah McNally. HARRY LAWRENCE FREEMAN (1869-1954). BLACKPAST.ORG (англ.). Процитовано 15 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  11. Ben Worley. Harry Lawrence Freeman: Pioneering the African American Grand Opera. National Association of Teachers of Singing (англ.). Процитовано 16 листопада 2022.

Посилання[ред. | ред. код]