Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1
Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
Жанр Пригодницьке сімейне фентезі
Режисер Девід Єйтс
Продюсер Девід Гейман
Девід Баррон
Джоан Роулінг
Сценарист Стів Кловз
На основі «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії» Дж. К. Роулінг
У головних
ролях
Деніел Редкліфф
Емма Вотсон
Руперт Грінт
Гелена Бонем Картер
Рейф Файнс
Оператор Едуардо Серра
Композитор Александр Деспла
Монтаж Марк Дей
Художник Стюарт Крейґd
Кінокомпанія Heyday Films
Дистриб'ютор Warner Bros.
Тривалість 140 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
США США
Рік 2010
Дата виходу Україна Україна: 18 листопада 2010
На DVD та Blu-ray: 15 квітня 2011
Велика Британія Велика Британія: 12 листопада 2010
США США: 19 листопада 2010
Кошторис 250 млн $(Спільний з Частиною 2)
Касові збори 976,9 млн $[1]
IMDb ID 0926084
Рейтинг MPAA: PG-13
Попередній «Напівкровний Принц»
Наступний «Смертельні реліквії: Частина 2»
Офіційний сайт
CMNS: Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1 у Вікісховищі

«Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1» (англ. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1) — британо-американське фентезі 2010 року, зняте режисером Девідом Єйтсом за однойменним романом Дж. К. Роулінг. Це передостанній фільм серії, перша з двох частин екранізації книги «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії». Сценарій стрічки написав Стів Кловз, продюсерські функції виконали Девід Гейман, Девід Баррон і Джоан Роулінг.

Зйомки фільму стартували 19 лютого 2009 року та завершились 12 червня 2010. Світова прем'єра стрічки відбулася 19 листопада 2010 року. В українських кінотеатрах «Смертельні реліквії: Частина 1» стартувала 18 листопада (у деяких містах — 17 грудня) того ж року.

За перший вік-енд широкого прокату картина заробила 330 млн $, що є третім найкращим результатом франшизи, найкращим показником 2010 року, а також 17 найкращим стартом за всю історію.[2] Заробивши понад 960 млн $ загальних зборів, фільм став третім найкасовішим фільмом 2010[3], третім за зборами фільмом «Поттеріани»[4] та 34 у списку найкасовіших фільмів[5]. «Смертельні реліквії: Частина 1» отримав дві номінації на премію «Оскар».

Сюжет[ред. | ред. код]

Гаррі, Рон і Герміона вирушили в небезпечну подорож, щоб знайти і знищити таємницю безсмертя Волдеморта — горокраси. Самі по собі, без захисту і допомоги професора Дамблдора, друзі тепер повинні покладатися один на одного більше, ніж будь-коли. Але кожен відкривається з нового, темного боку, що може віддалити їх одне від одного.

Тим часом, у світі чарівників стає небезпечно усім ворогам Темного Лорда. З початком війни смертежери, взяли під свій контроль Міністерство магії і Гоґвартс. Підвладне Темному Лордові Міністерство тероризує і арештовує всіх повстанців та маґлородців. Але найбажаніший приз Волдеморта — Гаррі Поттер — усе ще на волі. Тепер, за його наказом, усі прагнуть вполювати Обраного.

Шукаючи горокракси, Гаррі з друзями розкриває стару легенду про Смертельні Реліквії — філософський камінь, бузинову паличку й плащ-невидимку. І якщо легенда виявиться правдою, Реліквії можуть дати Волдемортові ту саму владу, якої він шукає.

Завершується Перша частина втечею Гаррі, Рона, Герміони, Луни, Діна, пана Олівандера та Добі з Помешкання Мелфоїв. Белатриса Лестранж кидає кинджал і вбиває вільного ельфа-домовика Добі. Друзі опиняються у Котеджі Мушля, де ховають Добі і обдумують план подальших дій.

Тим часом Волдеморт опиняється на території Гоґвортсу на березі Чорного Озера. Він розколює своєю тисовою паличкою мармурову гробницю Дабмлдора і забирає Бузинову Паличку.

У ролях[ред. | ред. код]

Деніел Редкліфф
Руперт Грінт
Емма Вотсон
Деніел Редкліфф, Руперт Грінт і Емма Вотсон на прем'єрі фільму у Нью-Йорку.
Актор Роль
Деніел Редкліфф Гаррі Поттер Гаррі Поттер
Емма Вотсон Герміона Ґрейнджер Герміона Ґрейнджер
Руперт Грінт Рональд Візлі Рональд Візлі
Гелена Бонем Картер Белатриса Лестранж Белатриса Лестранж
Роббі Колтрейн Рубеус Геґрід Рубеус Геґрід
Томас Фелтон Драко Мелфой Драко Мелфой
Рейф Файнс Лорд Волдеморт Лорд Волдеморт
Брендан Глісон Аластор «Дикозор» Муді Аластор «Дикозор» Муді
Джон Герт Гаррік Олівандер Гаррік Олівандер
Ріс Іванс Ксенофілій Лавґуд Ксенофілій Лавґуд
Джейсон Айзекс Луціус Мелфой Луціус Мелфой
Білл Наї Руфус Скрімджер Руфус Скрімджер
Алан Рікман Северус Снейп Северус Снейп
Девід Тьюліс Ремус Люпин Ремус Люпин
Марк Вільямс Артур Візлі Артур Візлі
Джулі Волтерс Моллі Візлі Моллі Візлі
Донал Глісон Білл Візлі Білл Візлі
Імелда Стонтон Долорес Амбридж Долорес Амбридж
Гаррі Меллінг Дадлі Дурслі Дадлі Дурслі
Джеймі Кемпбелл Бовер Ґелерт Ґріндельвальд Ґелерт Ґріндельвальд
Ворвік Девіс Крюкохват Крюкохват
Ральф Айнесон Емікус Керроу Емікус Керроу

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «CineType».

  • Переклад Олега Колеснікова;
  • За редакцією Віктора Морозова;
  • Режисер дубляжу — Анна Пащенко;
  • Звукорежисер — Олександр Мостовенко;
  • Координатор дубляжу — Катерина Фуртас.

Ролі дублювали: Павло Скороходько (Гаррі Поттер), Марина Локтіонова (Герввона Ґрейнджер), Андрій Федінчик (Рон Візлі), Олена Бліннікова (Белатриса Лестрандж), Андрій Самінін (Лорд Волдеморт), Юрій Гребельник (Северус Снейп, Василь Мазур (Рубеус Геґрід), Валентина Гришокіна (Мінерва МакҐонеґел), Микола Боклан (Луціус Мелфой), Владислав Пупков (Алостор Муді), Неоніла Білецька (Мюріель), Євген Шах (Албус Дамблдор), Борис Георгієвський (Кінґслі Шеклболт), Євген Пашин (Ремус Люпин), Олена Узлюк (Долорес Амбридж), Олег Лепенець, Валерій Шептекіта, Михайло Кришталь, В'ячеслав Гіндін, Олена Яблучна, Андрій Мостренко, Михайло Войчук, Дмитро Гаврилов та інші.

Виробництво[ред. | ред. код]

Будинок Поттерів у Ґодриковій Долині.
Деніел Редкліфф під час зйомок фінальних сцен фільму у Пембрукширі.

«Частина 1» і «Частина 2» знімались послідовно з 19 лютого 2009 по 12 червня 2010 року. Режисер Девід Єйтс описав «Частину 1» як «реалістичний»; «дорожній фільм», близький до «документального веріте»[en]. Ідея розбити початково запланований один фільм на два належить виконавчому продюсерові Лайонелу Віграму. Спочатку до пропозиції поставилися скептично, але після обговорень між Девідом Гейманом і Стівеном Кловзом розділення на частини погодили.

Зовнішній вигляд будинку Мелфоїв оснований на Хардвік-холлі. Для зйомок переслідування смертежерами Гаррі та Геґріда на мотоциклі використали дартфордську переправу через Темзу. Декорації для сцен на природі будувалися прямо в лісах.

Музика[ред. | ред. код]

У січні 2010 на пост композитора Єйтс затвердив Александра Деспла. Він створював музику протягом літа 2010 разом із Лондонським симфонічним оркестром. Деспла зазначив, що використовував «Тему Гедвіґи», створену Джоном Вільямсом, у своїх композиціях.[6] Музичний супровід Александр Деспла завершив у вересні.[6][7] Оркестровка була розпочата 14 серпня 2010 із Конрадом Поупом (оркестратор перших трьох фільмів Поттеріани) і за участі Деспла.

У сцені танцю Гаррі та Герміони звучить пісня «O Children» гурту Nick Cave and the Bad Seeds.[8]

Музика до трейлерів «Смертельних реліквій» включає дві композиції Brand X. Перша, «Секрет Чаклуна» (англ. the Sorcerer's Secret), звучить у перших трьох тизерах фільму, а друга — в основному трейлері до обох частин.[9] У третьому трейлері до «Частини 1», використовуються три нові пісні: Amphibious Zoo — «Привид Війни» (Ghost Of War), Position Music — «Небезпека» (Menace), і заключна від Immediate Music — «Кінець днів» (англ. The End Of Days).

Касові збори[ред. | ред. код]

Протягом нічних передпоказів «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1» зібрав 24 млн $, побивши попередній рекорд франшизи, встановлений фільмом «Гаррі Поттер і Напівкровний Принц», який зібрав 22,2 млн.[10][11] Це також третій результат серед найкращих опівнічних показів після «Сутінки. Сага: Затемнення» та Сутінки. Сага: Молодий місяць.[12] Стрічка побила рекорд зборів за нічні покази в IMAX, заробивши 1,4 млн $; попередній рекорд — 1 млн $ — належав фільму «Сутінки. Сага: Затемнення».[13] Усі рекорди пізніше було перевершено сиквелом картини.[14]

США[ред. | ред. код]

У США картина у перший день досягла відмітки 61,7 млн $, що на той час було шостим найкращим результатом.[15] Попередній рекорд «Поттеріани» (58,2 млн $) належав «Напівкровному Принцу»;[16] пізніше цей показник було перевершено заключною частиною.[17] За прем'єрний вік-енд стрічка заробила 125 мільйонів доларів, що було найкращою відміткою франшизи[18] до виходу у прокат «Смертельних реліквій: Частина 2». На той момент фільм зайняв друге місце серед найкращих зборів за прем'єрні вихідні у листопаді[19] та другу позицію серед найкращих зборів у прем'єрний вік-енд у США та Канаді за 2010 рік (після фільму «Залізна людина 2»).[20] Фільм залишався на першому місці прокату протягом двох тижнів.[21]

Світові[ред. | ред. код]

У Великій Британії, Ірландії та Мальті, фільм побив рекорди приросту зборів першої п'ятниці (5,9 млн £), суботи (6,6 млн £) і неділі брутто (5,7 млн £). Також стрічка встановила рекорд найбільшого прибутку за один день (6,6 млн £) і найбільших зборів за перші три дні прокату (18 319 721 £), перегнавши «Квант милосердя», що зібрав 15,4 млн £.[22] Картина зібрала 86 020 929 $,[23] ставши другою найкасовішою 2010 року у Великій Британії, після «Історії іграшок 3».[24]

За межами Північної Америки, фільм зібрав близько 205 млн $ за перший вік-енд, що стало шостим найкращим результатом за весь час, найвищим результатом 2010 року та другим найкращим досягненням у серії фільмів про Гаррі Поттера.[25] За перший вік-енд фільм зібрав 30 мільйонів світових касових зборів, зайнявши 17 місце у списку найкращих касових зборів за перший вік-енд[en].[26]

Україна[ред. | ред. код]

За прем'єрний вік-енд в Україні «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 1» заробив 1 400 650 $ (11 137 969 ₴[27]),[28] що на даний момент є 15 найкращим результатом в українському прокаті за весь час і другим найвищим показником франшизи, поступаючись лише фільму «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії: Частина 2» (1 437 500 $).[29] За другий тиждень прокату (25—28 листопада) збори картини впали на 55 % і досягли 630 870 $ (4 961 162 ₴).[30] Фільм протримався в лідерах українського прокату три тижні. Загальні збори стрічки склали 2 929 841 $, зайнявши третю позицію найкасовіших фільмів українського прокату за 2010 рік[31].

Критика[ред. | ред. код]

На сайті Rotten Tomatoes кінофільм отримав оцінку в 78 % (203 схвальних відгуків і 56 несхвальних).[32] На сайті Metacritic рейтинг фільму становить 65 зі 100.[33] На IMDb рейтинг становить 7,7 з 10.[34]

Домашнє відео[ред. | ред. код]

Український інтернет-магазин Yakaboo наприкінці березня 2011 оголосив про початок продажу DVD фільму «Гаррі Поттер та Смертельні реліквії: Частина 1» з 15 квітня, тобто на день пізніше від американського релізу.[35] 15 квітня 2011 року відбувся реліз фільму на українському домашньому відео у дводисковому Blu-Ray, одно- та дводисковому DVD варіантах.

З 2 січня по 13 лютого французьке відділення інтернет-магазину Amazon приймало попередні замовлення на локалізований варіант DVD[36] та Blu-Ray[37] дисків фільму. Серед дисків на сайті є обмежена дводискова колекція, що представлена у п'яти різних варіантах обкладинки: з Доббі, Гаррі, Роном, Герміоною та Волдемортом.[38] Обмежене видання включає в себе: один диск з фільмом, бонусний диск з додатковими матеріалами та постер фільму. Усі варіанти записів фільму надійшли у продаж на Amazon 16 квітня 2011 року.

Британський Amazon почав продажі з 11 квітня. На сайті було представлено 5 варіантів запису фільму на DVD та Blu-Ray дисках, а саме: дводискове DVD видання, тридискове Blu-Ray-комбо видання у звичайному та колекційному обмеженому варіантах та збірка усіх фільмів серії до «Смертельних реліквій: Частина 1» під назвою «Гаррі Поттер — Роки 1-7»:Частина 1 у DVD і Blu-Ray варіантах на семи та дев'яти дисках відповідно.

На DVD і Blu-Ray міститься уривок стартової сцени «Частини 2.»[39]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2011) - Box Office Mojo. Архів оригіналу за 5 серпня 2011. Процитовано 1 серпня 2011.
  2. Worldwide Openings. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 1 серпня 2013. Процитовано 1 лютого 2017.
  3. 2010 Worldwide Grosse. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 8 серпня 2012. Процитовано 1 лютого 2017.
  4. Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Conjures International Box Office Magic, Becoming Top Earner of Entire Film Series (Пресреліз). Warner Bros. Pictures. 9 березня 2011. Архів оригіналу за 16 листопада 2018. Процитовано 1 лютого 2017.
  5. All Time Worldwide Box Office Grosses. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 30 травня 2010. Процитовано 1 лютого 2017.
  6. а б French: Rencontre avec Alexandre Desplat, musicien le plus en vue d'Hollywood, Meet Alexandre Desplat, the most prominent musician in Hollywood. RTL.fr. 15 травня 2010. Архів оригіналу за 24 травня 2010. Процитовано 13 травня 2010.
  7. Desplat on DH. Harrypotterforum.com. Архів оригіналу за 12 липня 2013. Процитовано 23 червня 2010.
  8. Todd Martens (7 December 2010). So how did a Nick Cave song end up in 'Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1'?. Los Angeles Times. Chicago Tribune. Архів оригіналу за 8 лютого 2013. Процитовано 1 лютого 2017.
  9. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 липня 2011. Процитовано 22 червня 2011.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  10. 'Potter' conjures $24M at midnight showings. Архів оригіналу за 22 листопада 2010. Процитовано 20 червня 2011.
  11. 'Potter' conjures $24M at midnight showings. MSNBC. Associated Press. 19 листопада 2010. Архів оригіналу за 22 листопада 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  12. Gray, Brandon (19 листопада 2010). Weekend Briefing: 'Harry Potter' Has Hallowed Midnight Launch. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 22 листопада 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  13. Harry Potter Posts Big Opening Night Numbers. Celebrity-Gossip.net. 19 листопада 2010. Архів оригіналу за 20 листопада 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  14. Weekend Report: Harry Makes History. Box Office Mojo. 18 липня 2011. Архів оригіналу за 11 листопада 2012. Процитовано 2 лютого 2017.
  15. Opening Day [Архівовано 11 травня 2010 у Wayback Machine.]. Box Office Mojo. Процитовано 2 лютого 2017
  16. AGENCIES 1 (17 липня 2009). 'Potter' enchants fans with $58.2 mn opening day - Economic Times. Articles.economictimes.indiatimes.com. Архів оригіналу за 30 грудня 2013. Процитовано 2 лютого 2017.
  17. McClintock, Pamela (15 липня 2011). Box Office Report: 'Harry Potter' Grosses Record $92.1 Million on Friday. The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 7 липня 2017. Процитовано 2 лютого 2017.
  18. TOP SINGLE DAY GROSSES. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 19 листопада 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  19. Top November Opening Weekend at the Box Office [Архівовано 23 листопада 2010 у Wayback Machine.]. Box Office Mojo. Процитовано 2 лютого 2017.
  20. 2010 Opening Grosses. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 15 лютого 2017. Процитовано 2 лютого 2017.
  21. November 26–28, 2010 Weekend. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 6 червня 2011. Процитовано 2 лютого 2017.
  22. Harry Potter film breaks box office records. Mirror News. 23 листопада 2010. Архів оригіналу за 20 лютого 2011. Процитовано 2 лютого 2017.
  23. UK Highest Grossing Movies. 25th Frame. Архів оригіналу за 15 лютого 2011. Процитовано 2 лютого 2017.
  24. United Kingdom and Ireland and Malta Yearly Box Office. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 20 грудня 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  25. Overseas Total: All Time Openings. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 23 червня 2011. Процитовано 2 лютого 2017.
  26. Worldwide Openings [Архівовано 1 серпня 2013 у Wayback Machine.] Box Office Mojo. Процитовано 2 лютого 2017
  27. За курсом 1 $=7,952 $
  28. Ukraine Box Office November 18–21, 2010. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 1 грудня 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  29. UKRAINE: ALL TIME OPENINGS. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 19 липня 2011. Процитовано 2 лютого 2017.
  30. Ukraine Box Office November 25–28, 2010. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 6 грудня 2010. Процитовано 2 лютого 2017.
  31. Ukraine Yearly Box Office. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 5 лютого 2014. Процитовано 2 лютого 2017.
  32. http://www.rottentomatoes.com/m/harry_potter_and_the_deathly_hallows_part_i/ [Архівовано 29 червня 2011 у Wayback Machine.] Кінофільм на Rotten Tomatoes
  33. http://www.metacritic.com/movie/harry-potter-and-the-deathly-hallows-part-i [Архівовано 19 листопада 2010 у Wayback Machine.] Кінофільм на Metacritic
  34. Гаррі Поттер і Смертельні Реліквії. Частина 1 на IMDb. Архів оригіналу за 27 квітня 2012. Процитовано 20 червня 2011.
  35. В Україні дистриб'ютором фільму була Кіноманія, а на домашнє відео «Гаррі Поттера» видавав Інтер-Фільм.
  36. http://www.amazon.fr/Harry-Potter-Reliques-Mort-partie/dp/B004D2BHH6/ref=br_lf_m_1000479733_1_2_ttl?ie=UTF8&m=A1X6FK5RDHNB96&s=dvd&pf_rd_p=224064787&pf_rd_s=center-2&pf_rd_t=1401&pf_rd_i=1000479733&pf_rd_m=A1X6FK5RDHNB96&pf_rd_r=1HFV38HD3N8F5NJM35DG
  37. http://www.amazon.fr/Harry-Potter-Reliques-Mort-Blu-ray/dp/B004D2BHJE/ref=br_lf_m_1000479733_1_1_img?ie=UTF8&m=A1X6FK5RDHNB96&s=dvd&pf_rd_p=224064787&pf_rd_s=center-2&pf_rd_t=1401&pf_rd_i=1000479733&pf_rd_m=A1X6FK5RDHNB96&pf_rd_r=1HFV38HD3N8F5NJM35DG
  38. http://www.amazon.fr/gp/feature.html/ref=amb_link_158908267_3?ie=UTF8&plgroup=1&docId=1000479733&pf_rd_m=A1X6FK5RDHNB96&pf_rd_s=hero-quick-promo&pf_rd_r=1MEBHY23WZVJB0JAVM44&pf_rd_t=201&pf_rd_p=225264987&pf_rd_i=B004HFQSFA
  39. Початок Частини 2 на DVD і Blu-Ray першої Частини. Архів оригіналу за 26 січня 2011. Процитовано 20 червня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]