Гарі Мортон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гарі Мортон
англ. Gary Morton
Зображення
Зображення
Народився 19 грудня 1924(1924-12-19)
Нью-Йорк, США
Помер 30 березня 1999(1999-03-30) (74 роки)
Палм-Спрінгз, Каліфорнія
  • рак легень
  • Громадянство  США
    Діяльність актор, кінопродюсер, телепродюсер
    Роки діяльності з з 1965
    У шлюбі з Susan Morrowd і Люсіль Болл
    IMDb nm0607979
    Нагороди та премії

    CMNS: Гарі Мортон у Вікісховищі

    Гері Мортон (при нар. Мортон Голдапер; 19 грудня 1924 — 30 березня 1999) — був американським стендап-коміком, основним місцем проведення якого були готелі та курорти Борщового поясу в північній частині штату Нью-Йорк. Він народився в Нью-Йорку. Пізніше він був продюсером і керівником студії разом зі своєю другою дружиною Люсіль Болл.

    Відносини з Люсіль Болл[ред. | ред. код]

    Мортон одружився з актрисою Сьюзан Морроу 17 грудня 1953 року. Вони розлучилися в серпні 1954 року і, нарешті, 11 липня 1957 року шлюб був анулюваний в Лос-Анджелесі.

    У 1960 році Мортон зустрів Люсіль Болл у Нью-Йорку за кілька місяців до того, як вона відкрилася на Бродвеї в мюзиклі Wildcat[1]. Мортон стверджував, що він завжди був зайнятий робочими ночами, тому не бачив улюблений серіал «Я люблю Люсі». Вони одружилися 19 листопада 1961 року в Мармуровій колегіальній церкві в Нью-Йорку. Мортон підписав передшлюбну угоду, щоб придушити чутки про те, що він золотошукач. Мортон був на 13 років молодший за Люсіль Болл.

    Мортон активно брав участь в управлінні кар'єрою своєї дружини з моменту їхнього шлюбу в 1961 році до кінця її кар'єри. Протягом сольних років, коли Болл очолював Desilu Productions, Мортон та його шурин Фред Болл входили до ради директорів студії на різних посадах.

    Пізніше ефективність Мортона у виконанні своїх обов'язків піддавалася деякою увагою та критиці. Найбільш помітні з цих засуджень надійшли від Герберта Ф. Солоу та Роберта Х. Джастмана, чиї стосунки з Мортоном під час виробництва оригінального телесеріалу «Зоряний шлях» задокументовані в їхній книзі 1996 року «Зоряний шлях: реальна історія». Інші, включаючи Гранта Тінкера, виступили з власними спогадами про перебування Мортона в Desilu.

    Більшість критиків називають будівництво Мортоном «Європейської вулиці» — ¾-масштабної копії вулиці ділового району в європейському стилі — як марнотратне використання коштів студії в той час, коли ощадливість була необхідністю. Згідно з фінансовими записами Desilu і Paramount, а також як повідомляють Солоу і Джастман, на цьому знімальному майданчику не було знято жодної телевізійної чи театральної постановки до того, як її знесли в 1977 році.

    Після продажу Desilu компанії Gulf+Western у 1967 році Мортон допоміг Болл створити Lucille Ball Productions, щоб дозволити їй мати більше вільних рук у телевізійному виробництві. Мортон був виконавчим продюсером третьої серії Болл «Ось Люсі» (1968—1974), а також був співвиконавчим продюсером її злощасного серіалу «Життя з Люсі» 1986 року. Окрім постановки завдань, він розігрів публіку Болл перед її входом. Він також грав головні ролі в різних серіалах Болл і час від часу знімався у фільмах. Він зіграв вигаданого коміка з борщовим поясом Шермана Харта у фільмі «Ленні» (1974).

    Пізнє життя[ред. | ред. код]

    У 1996 році Мортон одружився на Сьюзі Макаллістер. 30 березня 1999 року він помер від раку легенів у віці 74 років у Палм-Спрінгз, Каліфорнія.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. League, The Broadway. Wildcat – Бродвейський мюзикл – Оригінал | IBDB. www.ibdb.com (англ.). Архів оригіналу за 27 грудня 2021. Процитовано 27 грудня 2021.