Гафельне вітрило

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гафельна шхуна
Схема гафельного озброєння:
1. Щогла
2. Гафель
3. Нок гафеля
4. П'ятка гафеля
5. Гік
6. Нок гіка
7. П'ятка гіка
8. Вуси
9. Бейфут
10. Гафельне вітрило
11. Шпрюйт
12. Дирик-фал
13. Гафель-гардель

Га́фельне вітрило[1] — косе чотирикутне вітрило, що має форму неправильної трапеції і підіймається за допомогою гафеля. Часто також називається триселем (хоча цю назву носить і спеціальне штормове вітрило).

Опис[ред. | ред. код]

Нижньою шкаториною гафельне вітрило пришнуровується до гіка (проте, гік може бути відсутнім), верхньою шкаториною — до гафеля, передньою — до щогли (або до закріпленої паралельно до неї тонкої трисель-щогли) або повзунів (сегарсів або ракс-клотів), що пересуваються по щоглі. Прибирання гафельного вітрила проводиться допомогою гітових снастей (трисель-гітових), що притягують середину вітрила до щогли і гафеля. Гітов, що підтягує шкаторину до гафеля, називається верхнім гітовом, а який підтягує до щогли — нижнім. Корінний гітов кріплять посередині задньої шкаторини і проводять через блок під п'ятою гафеля.

Верхній передній кут гафельного вітрила називається зазвичай верхнім галсовим, верхній задній — нок-бензельним, нижній передній — галсовим (нижнім галсовим), нижній задній — шкотовим. Шкаторини називаються так само, як і в усіх прямокутних косих вітрил: передня, задня, верхня і нижня.

Гафельний фок називається фор-трисель, грот — грот-трисель, гафельна бізань — бізань-трисель. У випадку наявності прямої бізані додаткова гафельна бізань іменується контр-бізанню.

Використовується на гафельних шхунах, йолах і кечах (всі нижні вітрила), тендерах (грот), барках (бізань), фрегатах (контр-бізань), баркентинах (грот і бізань) і бригантинах (грот).

Над гафельними вітрилами зазвичай підіймають топселі, але на марсельних і брамсельних шхунах замість них використовують прямі вітрила (марселі, брамселі).

Бротвінер (окреслено) на плані британської шхуни, 1835 р.

Допоміжні вітрила[ред. | ред. код]

  • Бротвінер (нім. Brotwinner, англ. ringtail sail) — допоміжне вітрило, що встановлювалося на спеціальному короткому рейку за задньою шкаториною гафельного і служило для збільшення площі останнього (аналогічно ліселю прямих вітрил).
  • Ватер-зейль — додаткова смуга парусини, що кріпилася під гіком.
Гафельне вітрило із сегарсами під п'ятою гафеля, рейковий топсель, клівер

Схожі види вітрильного озброєння[ред. | ред. код]

Шпринтове[ред. | ред. код]

Докладніше: Шпринтове вітрило

Шпринтове вітрило — чотирикутне вітрило неправильної форми, що розтягується по діагоналі спеціальним рейком — шпринтом.

Стояче люгерне[ред. | ред. код]

Стояче люгерне вітрило — підтип люгерного вітрила, у якому майже вся площа полотнища перебуває позаду щогли. Відрізняється від гафельного тим, що його рейок, на відміну від гафеля, не впирається переднім кінцем у щоглу, таким чином, передній нок-бензельний кут виступає спереду щогли.

Шпрайцгафельне вітрило[ред. | ред. код]

Шпрайцгафельне вітрило — вітрило у вигляді перевернутого трикутника (рідше трапеції вужчою основою донизу), закріплене верхньою шкаториною до шпрайцгафеля.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гафельний // Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Т. Бусел. — 5-те вид. — К. ; Ірпінь : Перун, 2005. — ISBN 966-569-013-2.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Самойлов К. И. Гафельное вооружение // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Самойлов К. И. Трисель // Морской словарь. — М.-Л. : Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941. (рос.)
  • Трисель // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  • Морской Словарь, М, Военное издательство МО СССР, 1959 (рос.)
  • Морской Энциклопедический Словарь, Л-д, «Судостроение», 1991, ISBN 5-7355-0280-8 (рос.)