Гебель ес-Сильсіла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гебель ес-Сильсіла

24°38′ пн. ш. 32°56′ сх. д. / 24.633° пн. ш. 32.933° сх. д. / 24.633; 32.933Координати: 24°38′ пн. ш. 32°56′ сх. д. / 24.633° пн. ш. 32.933° сх. д. / 24.633; 32.933
Країна  Єгипет
Розташування Асуан
Тип археологічна пам'ятка

Гебель ес-Сильсіла. Карта розташування: Єгипет
Гебель ес-Сильсіла
Гебель ес-Сильсіла
Гебель ес-Сильсіла (Єгипет)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Рештки стародавнього міста
Див. також: Гебель

Гебель ес-Сильсіла (араб. جبل السلسلة‎, єгипет. ẖny) — місцевість на південь від Едфу за 65 кілометрів на північ від Асуана.

Історія[ред. | ред. код]

У тому місці пісковикові гори з двох сторін щільно підступають до Нілу, значно звужуючи його русло. Під час руху проти течії, яка там стає більш бурхливою, мандрівникам доводилось витрачати додаткові зусилля, що й було відображено у назві Хену (букв. «місце весла»). Арабська назва Гебель ес-Сильсіла (букв. «гора ланцюга»), пов'язана з легендою, відповідно до якої річка у тому місці перегороджувалась цепом.

Каменоломні, що розташовувались там, існували, принаймні, починаючи від часів XVIII династії до самого греко-римського періоду.

За Рамсеса II понад 3000 робітників займались видобутком пісковику для Рамессеуму в каменоломнях, розташованих на східному березі Нілу. Там же у північному кінці гірського масиву є руїни стародавнього міста та його храму з написами часів Рамсеса II. На схід від міста є скельний напис Аменхотепа IV, з якого витікає, що він наказав виламувати там блоки для обелісків сонячного храму у Карнаці.

На західному березі Нілу розташовані вирубані у скелях святилища-кенотафи Хоремхеба, Сеті I, Рамсеса II й Мернептаха.

Джерела[ред. | ред. код]