Гей-геймер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фон, розроблений Electronic Frontier Foundation для представлення геїв-геймерів

Gaymer і гей-геймер (від англ. Gaymer — поєднання слів gay та gamer) — це загальні терміни, що використовуються для позначення групи людей, які ідентифікуються як гомосексуали та мають активний інтерес до відеоігор або настільних ігор, також відомих як геймери. Під цим терміном часто відносять геймерів-лесбійок, бісексуалів і трансгендерів.

Ця демографічна група була предметом двох великих опитувань, які привернули увагу преси. Джейсон Роквуд у 2006 році[1] відзначив рівень упереджень, які переживають геї-геймери[2] та Пол Новак у 2009 році, зосереджуючись на тому, що геї-геймери очікують від відеоігри[3][4]. 3 та 4 серпня 2013 року в Сан-Франциско вперше відбувся ігровий з'їзд, орієнтований на ЛГБТ-ігри та культуру гіків GaymerX.

Кріс Візціні, власник ігрового сайту Gaymer.org, був залучений з кількома онлайн-спільнотами (особливо з Reddit) у період з 2007 по 2013 рік у суперечці та судовій справі щодо торговельної марки терміну gaymer, яка закінчилася, коли Візціні відмовився від права на термін і товарний знак скасовано.

Опитування[ред. | ред. код]

2006, Університет Іллінойсу[ред. | ред. код]

У 2006 році соціологічне дослідження в Університеті Іллінойсу в Урбані-Шампейн розглядало підгрупу геїв-геймерів, зосереджуючись на профілі «геймерів», і їхнє занепокоєння щодо сприйняття їх в ігровій спільноті та видимості гей-персонажів в іграх[1]. Автор дослідження відзначив рівень упереджень, які переживають геї-геймери: «Геї-геймери відчувають двосічний меч упереджень… Основна гей-культура та ЗМІ не підтримують відеоігри. Тоді у вас є культура відеоігор, яка не підтримує гей-культуру. Таким чином ви застрягли посередині цих людей, які мають подвійні упередження»[2]. Приблизно з 10 000 респондентів опитування показало зворотну криву сексуальності геймерів, причому більшість людей ідентифікували себе як повністю гетеросексуальних або гомосексуальних[5]. Лише «дуже незначна меншість» респондентів першого опитування підтримала використання терміну гей-геймер[6].

2009, Університет повного вітрила[ред. | ред. код]

Наприкінці серпня 2009 року студент Університету повного вітрила Пол С. Новак розпочав друге дослідження уподобань геїв-геймерів[7]. Опитування було зосереджено на «питаннях такого контенту, як сюжет, жанр, налаштування та інші втілення в грі».

Команда опитування повідомила, що в опитуванні взяли участь понад 7000 людей[3][4][8] Результати опитування Новака були використані ним, щоб «побудувати профіль спільноти гей-геймерів та отримати унікальне уявлення про цю фінансово невикористану демографічну групу». Ці результати не були опубліковані в академічному журналі, хоча у пізнішій книзі Новака геї-геймери віддають перевагу рольовим відеоіграм, що належать до типу хардкорного дослідника/гравця, що досягає успіху, а також цінує хороший сюжет і якісний гомосексуальний контент[9], який він визначає як ігровий контент, «який зображає гомосексуальну орієнтацію в позитивному або рівному контексті гетеросексуальної орієнтації»[10].

Соціальні та культурні аспекти[ред. | ред. код]

Маркетинг для ЛГБТ-споживачів[ред. | ред. код]

Помилкове уявлення про те, що молоді, білі, гетеросексуальні чоловіки були силою, яка рухала індустрію вперед, була серйозно заперечена рекордним успіхом серії The Sims. Розробник відеоігор Maxis протистояв меті Вілла Райта створити назву на тій підставі, що «дівчата не грають у відеоігри». Назва вважалася непривабливою для молодих гетеросексуальних чоловіків[11]. У 1990-х роках індустрія почала докладати певних зусиль, щоб продавати ігри для жінок, створюючи назви програмного забезпечення з сильними, незалежними жіночими персонажами.

Навіть деякі ігри, які вважаються привабливими переважно для нетрадиційної демографії, продовжують цензурувати гомосексуальність. Але деякі компанії з відеоігор зараз продовжують розширювати свою маркетингову базу, щоб включити ринок багатих геїв-геймерів, включаючи ЛГБТ-персонажів і підтримуючи права ЛГБТ. Критики придушення гей-ідентичності часто приходять до висновку, що, оскільки гомосексуальність нормалізується в ширшій культурі, вона буде також у відеоіграх[12][13]

Робота всередині галузі[ред. | ред. код]

Мало що відомо про те, що таке працювати в індустрії як гей. Як наслідок, значна частина інформації, яка дійсно з'являється, є спірною. Дані Бунтен, трансгендерна жінка, розробила одні з найперших багатокористувацьких ігор. У 1996 році Жак Сервен, співробітник Maxis, був звільнений, коли він включив неявних геїв у гру SimCopter. У деяких звітах йдеться, що Сервен стверджував, що зробив це, тому що він був засмучений через надмірну роботу в Maxis, в той час, як інші посилалися на це як на політичну заяву.

Відомий письменник-гей і режисер Клайв Баркер брав участь у створенні ігор Undying і Jericho.

Інтернет-спільноти[ред. | ред. код]

Узагальнювальне поняття швидко поширилося всім Інтернетом, що породило популярні онлайн-спільноти, які забезпечують безпечний простір для ЛГБТ-геймерів та ігрової культури ЛГБТ. Найпомітніші з них у додатках Reddit r/gaymers, r/gayming та VoIP для ігор Discord, Gaymers, London Gaymers, Aussie Gaymer Network та UK Gaymers.

Висвітлення в ЗМІ[ред. | ред. код]

ЛГБТК-гільдії World of Warcraft[ред. | ред. код]

Однією з причин, на яку багато хто згадує відсутність видимої участі геїв-геймерів, є неприховані правила взаємодії в грі, такі як створення та реклама дружніх до квіра гільдій у MMORPG, таких як World of Warcraft. Гравці, які намагаються використовувати загальний канал чату для найняття, можуть відчути негативну реакцію переслідувань та словесних образ з боку інших гравців, а також модераторів гри. У подібних випадках ігрові компанії та адміністратори можуть відчужувати гравців ігор шляхом посиленого контролю[14].

У 2006 році Сара Ендрюс заснувала гільдію у Warcraft для лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів і квірів, щоб створити безпечне місце для цієї спільноти. У січні 2006 року Ендрюс скористалася каналом загального чату, оскільки більшість гільдій набирають членів таким чином, щоб залучити гравців до своєї гільдії «Оз», дружній до ЛГБТК.

Після публікації цього адміністратори швидко зв'язалися з Ендрюс, повідомивши її, що це було порушенням умов обслуговування ігор. Умови надання послуг Blizzard стверджують, що «сексуальна орієнтація», включаючи чітку та замасковану лексику, яка «образливо посилається на будь-який аспект сексуальної орієнтації, що стосується них самих або інших гравців», заборонена. Ендрюс «була попереджена майстром гри Blizzard, що це порушує політику компанії щодо домагань», і «Blizzard зайшла так далеко, що погрожувала Ендрюс вигнанням з гри, якщо вона продовжить». Пізніше Blizzard вибачилася за це попередження, сказавши, що адміністратор неправильно інтерпретував політику проти переслідувань[15].

Випуск Escapist Queer Eye для Геймера[ред. | ред. код]

Відеоігровий журнал The Escapist присвятив 222-ий випуск геям геймерам і персонажам під назвою «Око квіра для хлопця-геймера» (схоже на назву телешоу)[16].

Одностатеві шлюби у «The Lord of the Rings Online»[ред. | ред. код]

MMORPG гра The Lord of the Rings Online відмовилася від запланованого онлайн-шлюбу через суперечки навколо обмежень на одностатеві та міжвидові шлюби[17]. Інтернет-журнал для геймерів GayGamer.net прокоментував, що, хоча Дж. Р. Р. Толкін був побожним християнином, його позиція щодо прав геїв невідома, оскільки на той час ця тема не була публічною[18].

Конвенція GaymerX[ред. | ред. код]

Докладніше: GaymerX

31 липня 2012 року для GaymerCon було розпочато проєкт Kickstarter, який пізніше був перейменований на GaymerX[19] для конвенції, яка назвала себе «першою ігровою конвенцією, зосередженою на культурі людей ЛГБТК». Протягом п'яти днів проєкт на Kickstarter досяг цілі фінансування у 25 000 доларів США, а після повного періоду фінансування в 30 днів проєкт досяг остаточної суми в 91 389 доларів[20][21].

GaymerX відбувся 3 і 4 серпня 2013 року в Сан-Франциско[22][23]. Подія отримала підтримку від Electronic Arts і GLAAD[24][25][26].

Суперечка про торгову марку[ред. | ред. код]

У квітні 2007 року Кріс Візціні, власник ігрового сайту Gaymer.org, намагався розповсюдити товарний знак на термін гей-геймер для онлайн-спільнот[27] і отримав його в березні 2008 року[28][29][30]. У 2012 році він надіслав на форум Reddit, а саме сабреддіт /r/gaymers, лист про ймовірне порушення прав на торговельну марку[28][31][32]. Візціні критикували спільноти reddit та геїв-геймерів, які наводять приклади використання ще з 1991 року[33][34], а також онлайн-спільнота Yahoo! Groups з такою назвою, створена у 2000 році[35][36]. Вебсайт Візціни був вимкнений у вересні 2012 року; він стверджував, що це сталося через DoS-атаку[37]. Двічі Візціні публікував нові теми на форумі /r/gaymers, пояснюючи свою позицію[38][39] та вибачаючись за те, що «завдав шкоди власним людям», але не за те, що подав заявку на товарний знак[40].

24 січня 2013 року члени /r/gaymers за підтримки юристів Pro bono з Perkins Coie та Electronic Frontier Foundation подали петицію до Управління патентів і торгових марок США про скасування торгової марки Візціні на термін на підставі того, що він вживався в цьому значенні з середини 1990-х років[41][42][43][44]. Візціні відновив свій намір захищати торгову марку на назві сайту, яку він почав як онлайн-спільноту у 2003 році, щоб створити позитивний бренд із терміна, який мав негативний підтекст[45][46].

25 червня 2013 року було оголошено, що Gaymer.org офіційно закривається[47] 22 серпня 2013 року Бюро патентів і товарних знаків США офіційно скасувало торгову марку після того, як Візціні вирішив відмовитися від цієї марки[48][49][50].

Суперечка Tomodachi Life від Nintendo[ред. | ред. код]

У 2014 році Nintendo та їхня відеогра-симулятор життя Tomodachi Life, яка дозволяє створювати аватари під назвою Mii's, щоб взаємодіяти один з одним, потрапили під критику за те, що дозволили фліртувати один з одним або вийти заміж тільки різностатевим Mii's, що призвело до розчарування серед шанувальників ЛГБТКІА+ компанії. Nintendo відповіла, що «ніколи не збиралася давати будь-які соціальні коментарі щодо запуску Tomodachi Life», — йдеться у заяві Nintendo of America Inc. «Варіанти стосунків у грі представляють ігровий альтернативний світ, а не реальну симуляцію. Ми сподіваємось, що всі наші шанувальники побачать, що Tomodachi Life мала бути химерною та вигадливою грою, і що ми абсолютно не намагалися надати соціальні коментарі»[51]. Пізніше Nintendo вибачилася за інцидент та розчарування своїх шанувальників, заявивши: «Ми перепрошуємо за те, що розчарували багатьох людей, не включивши одностатеві стосунки в Tomodachi Life», — йдеться у заяві Nintendo, опублікованій у п'ятницю. «На жаль, ми не можемо змінити дизайн цієї гри, і таку значну зміну в розробці неможливо здійснити за допомогою патча після доставки».[52]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Sliwinski, Alexander (10 червня 2006). First-ever survey of gay videogamers. Washington Blade. Архів оригіналу за 18 червня 2006.
  2. а б Sliwinski, Alexander (8 червня 2006). Gay video game player survey. In Newsweekly. Архів оригіналу за 1 січня 2009.
  3. а б Fahey, Mike (8 жовтня 2009). What Do Gay Gamers Want From Their Games?. Kotaku.com.
  4. а б Hyman, Jamie (3 вересня 2009). Orlando student conducts gay gamer survey. Orlando Watermark. Архів оригіналу за 1 листопада 2012.
  5. Sliwinski, Alexander. Gay gamer survey results with large hetero inclusion. Joystiq. Архів оригіналу за 22 вересня 2013. Процитовано 16 липня 2011.
  6. Alexander Sliwinski (26 лютого 2007). Joystiq interviews gay gamer survey's creator Jason Rockwood. Joystiq. Процитовано 5 червня 2011.
  7. Student creates new gay gaming survey. Pink News.
  8. Sliwinski, Alexander (8 жовтня 2009). New 'gaymer' survey explores sexual identity, interest in games. Joystiq.com.
  9. STUDY: What Gaymers Actually Want From Video Games | Unicorn Booty. Unicorn Booty (амер.). 11 січня 2016. Архів оригіналу за 5 серпня 2016. Процитовано 2 червня 2016.
  10. Nowak, Paul S. (7 грудня 2015). Gaymers: the Difference a 'Y' Makes: How (and Why) to Make Video Games LGBT Players Care About (англ.) (вид. 1). Prince Pocket Press.
  11. «Will Wright, Game Master», by John Seabrook
  12. games/ «Homosexuality in Video Games», by Lydia Sung
  13. «How Not To Address Homosexuality In Gaming», by Mike Fahey
  14. Putting the Gay in Games Cultural Production and GLBT Content in Video Games. Games and Culture. 4 (3): 228—253. July 2009. doi:10.1177/1555412009339729.
  15. Geoff Duncan (13 лютого 2006). BLIZZARD APOLOGIZES FOR ANTI-GAY WARNING. digitaltrends.com. Процитовано 6 вересня 2013.
  16. Issue 222 Queer Eye for the Gamer Guy. The Escapist. Архів оригіналу за 22 червня 2019. Процитовано 17 червня 2022.
  17. Katherine Glover. Why can't gay dwarves get married in Middle-earth?. Salon.com.
  18. Ian Bogost. No marriage, gay or otherwise, in Middle Earth.
  19. GaymerCon Renamed 'GaymerX' in Response to Trademark Dispute.
  20. Owen Good (2 вересня 2012). GaymerCon is Fully Funded—and Then Some—for a 2013 Meeting. Kotaku. Процитовано 6 вересня 2013.
  21. Gaymercon beats funding goal in five days. Destructoid. 6 серпня 2012. Процитовано 6 вересня 2013.
  22. Sal Mattos. GaymerX Has Arrived! GayGamer's Con Highlights. Gaygamer. Архів оригіналу за 24 April 2014. Процитовано 1 вересня 2013.
  23. Nicholas Tan. GaymerX: Best Weekend Evar. gamerevolution.com. Процитовано 1 вересня 2013.
  24. Danny Gallagher (20 вересня 2012). EA Becomes First Major Game Company to Join GaymerCon. GameTrailers. Процитовано 6 вересня 2013.
  25. GaymerCon: Everybody Games on Kickstarter.
  26. GAYMERCON AND GLAAD TEAM UP FOR SPIRIT DAY VIDEO CONTEST. GLAAD. 25 вересня 2012. Архів оригіналу за 26 листопада 2012. Процитовано 6 вересня 2013.
  27. Alexander Sliwinski (8 травня 2007). Gaymer.org looks to trademark 'Gaymer'. Joystiq. Процитовано 5 червня 2011.
  28. а б Apple, Samsung, Reddit, DirecTV: Intellectual Property. Bloomberg.
  29. Rob Beschizza (24 січня 2013). Gay gamers strike back at "Gaymers" trademark. Boing Boing. Процитовано 6 вересня 2013.
  30. Trademark went through. gaymer.org. Архів оригіналу за 14 квітня 2013.
  31. Lydia Sung. Reddit issued cease and desist for r/gaymers subreddit due to trademark. neoseeker.com.
  32. Gaymer.org's official response to r/gaymers. gaygamer.net. Архів оригіналу за 13 вересня 2012.
  33. Gaymer (a gay role-playing enthusiast). Google Groups.
  34. r/gaymers Sub-reddit's Future Uncertain Thanks To Gaymer.org's Cease And Desist Letter. iDigitalTimes. Архів оригіналу за 20 вересня 2012.
  35. Gaymer v. Reddit. lizerbramlaw.com.
  36. Yahoo Groups — gaymers. Архів оригіналу за 18 вересня 2013. Процитовано 17 червня 2022.
  37. Gaymer Website Gets Taken Offline After Trademark Scuffle With Reddit. egmnow.com. Архів оригіналу за 5 квітня 2019. Процитовано 17 червня 2022.
  38. Regarding Reddit Cease and Desist from Gaymer.org. reddit.com
  39. To clear up a few things. reddit.com
  40. Comment by Chris Vizzini. at reddit.com. «I guess I could have worded it better when I said I didnt owe an apology. I meant I owed none in terms of my trademarking gaymer. […] What I do feel badly about is hurting my own people, meaning you guys. So for that I do apologize. It wasnt [sic] my own people I thought I was dealing with. I thought it was a company called reddit who was swiping traffic to my site.»
  41. Reddit gay gamers to fight Gaymer trademark. Wired. Архів оригіналу за 28 січня 2013.
  42. "Gaymer" trademark has to go, say reddit's gay gamers. Ars Technica.
  43. Reddit 'Gaymers' Fight to Protect Online Forum from Bogus Trademark Claims. Electronic Frontier Foundation.
  44. Update! /r/gaymers is fighting back; the Trademark Issue.
  45. Owner of "gaymer" trademark says he's an underdog, not a bully. Ars Technica. 28 січня 2013.
  46. Help Save Gaymer - Erase the Hate. Gaymer.org. Архів оригіналу за 10 February 2013.
  47. Gaymer.org Officially Closed. Gaygamer.net. Архів оригіналу за 30 червня 2013. «The reason I'm closing the site is because the goals were accomplished but also because I feel disconnected from gay gamers having seen their ugly side though all of this. I know it's not all gay gamers from the members of my site but its was enough of them saying hurtful things so loudly that it has put me off. What was once a source of passion has now become a source of pain and it's time to walk away and say goodbye.» — Chris Vizzini
  48. Cancellation No. 92056705 /r/gaymers subreddit v. Chris Vizzini (PDF). Процитовано 1 вересня 2013.
  49. Big Win for 'Gaymers' – Blogger Surrenders Bogus Trademark Claim. Electronic Frontier Foundation. 22 серпня 2013. Процитовано 1 вересня 2013.
  50. Joe Mullin (22 серпня 2013). reddit's gay gamers knock out "gaymer" trademark. Ars Technica. Процитовано 1 вересня 2013.
  51. Nintendo life-simulation game doesn't allow same-sex couples. Архів оригіналу за 15 вересня 2014. Процитовано 14 вересня 2014.
  52. Nintendo apologizes for response to same-sex controversy. Архів оригіналу за 21 грудня 2015. Процитовано 14 вересня 2014.