Гелена Педерсдоттер Странге

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гелена Педерсдоттер Странге
Народилася 1200
Померла 1255
Країна  Швеція
Титул королева-консорт
Батько Peder Strangesen [Ulfeldt], Castellan of Kalundborg[d][1]
Мати Ingeborg of Kalundborgd[1]
У шлюбі з Кнут II Хольмгерсон
Діти Гольмґер Кнутссон

Гелена Педерсдоттер Странге (дан. Helena Pedersdatter Strange; швед. Helena Pedersdotter Strange; у Швеції також називається королевою Елін; близько 1200—1255) — представниця данської шляхетної родини, яка під назвою Ульфельдт була королевою Швеції як дружина короля Кнута II.

Життєпис[ред. | ред. код]

Її батьком був данський лицар Педер Стренгесон, а матір'ю Інгеборг Есбернсдаттер, з благородного клану Гвіде, племінниця данського архієпископа Абсалона. Вважається, що вона вийшла заміж за шведського регента Кнута приблизно в 1225 році, хоча точний рік невідомий. З 1222 року він був регентом дитячого монарха, короля Швеції Еріка XI, і сам зайняв престол у 1229 році, таким чином зробивши Гелену, або Елін, як її часто називали у Швеції,  королевою. Оскільки на офіційних документах Гелена використовувала ту саму печатку, що й її чоловік, це може свідчити, що вона могла мати певний політичний вплив.

У 1234 році її чоловік помер, і скинутий король Ерік повернувся. Королева Елін вдруге вийшла заміж за шляхтича Філіпа Ларссона. У 1247 році вона стала свідком повстання її сина від першого шлюбу проти нового монарха; він зазнав невдачі і був страчений у 1248 році. Її другого сина стратили в 1251 році, і того ж року вона стала вдовою. Вона померла близько 1255 року.

Діти[ред. | ред. код]

  1. Гольмґер Кнутссон, пом. 1248, страчений під час повстання після битви при Спаррсетрі 1247 року.
  2. Філіп Кнутссон, страчений у 1251 році.

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Åke Ohlmarks: Alla Sveriges drottningar (All the queens of Sweden) (Swedish)
  1. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.