Генке Ніна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генке Ніна

Народження 19 квітня 1893(1893-04-19)
Москва, Російська імперія
Смерть 25 липня 1954(1954-07-25) (61 рік)
  Київ, Українська РСР, СРСР
Поховання Байкове кладовище
Країна  Російська імперія
 СРСР
Діяльність художниця
У шлюбі з Меллер Вадим Георгійович
Брати, сестри Margarita Genrikhovna Genked

CMNS: Генке Ніна у Вікісховищі

Нíна Генріхівна Ге́нке чи Ніна Генріхівна Генке-Меллер (19 квітня 1893, Москва — 25 серпня 1954, Київ) — українська радянська художниця-супрематистка, декораторка, дизайнерка-монументалістка, книжковий графік, сценографиня. Членкиня групи художників-супрематистів Казиміра Малевича «Супремус».

Біографія[ред. | ред. код]

Ніна Генріхівна Генке народилася 19 квітня 1893 року в Москві. Батько Генріх Генке був родом із Нідерландів, мати Надія Тиханова — росіянка. З 1914 року Ніна навчалася в художній студії Олександри Екстер у Києві.

1915 року разом із іншими діячами авангарду була активною учасницею творчих експедицій Казимира Малевича по селах та містах України, зокрема в Косові та Чернівцях. Була завідувачкою та головною художницею кустарного пункту села Вербівка, де співпрацювали відомі художники-супрематисти Казимир Малевич, Наталія Давидова, Олександра Екстер, Надія Удальцова, Любов Попова, Іван Пуні, Ольга Розанова, Євгенія Прибильська, Іван Клюн та інші[1][2].

У листопаді 1915 року разом із Наталією Давидовою та Олександрою Екстер організувала «Виставку сучасного декоративного мистецтва півдня Росії» у московській «Галереї Лемерсьє», де представили працю селянок, що вивчали декоративне мистецтво у школах Вербівки і Скопців, а також килими, подушки, шалики та пояски, виготовлені за ескізами художників-супрематистів[3].

1916 року разом із Олександрою Екстер взяла участь у оформленні спектаклю камерного театру «Фаміра Кіфаред»[4].

У 20-их роках була головним художником пан-футуристичного видовництва «Гольфстрим» під керівництвом поета футуриста Михайла Семенко. Виконала обкладинку до «Жовтневого збірника панфутуристів» (1923) — одного з найрідкісніших футуристських видань.

1919 року — членкиня Колегії мистецтв і завідуюча секції прикладного мистецтва Губнаросвіти.

У 1920–24 роках викладала у Всеукранській державній центростудії; одночасно у 1922–24 рр — керівниця, головна художниця майстерні розписів на дереві «Сестри Генке».

У 1920–30 роках — дизайнерка інтер'єрів офіційних установ, виставок у Харкові. У 1940– 50-х рр. розробляла проєкти декоративного оздоблення архітектурних споруд, ескізи декоративних тканин, костюмів, панно для Московського камерного театру. Працювала у мастерні художника-модельєра Н. П. Ламанової.

Брала участь у виставках: десяті роки ХХ ст. — Москва, Петроград, Берлін, Париж. Двадцяті роки: Київ, Москва, Кельн.

В останні роки супрематичні твори Ніни Генке експонувалися на виставках митців авангарду в Загребi, Мюнхені, Тулузі, Києві.

Дружина Вадима Меллера, бабуся україно-американської художниці Ніни Вєтрової-Робінсон.

Ніна Генке-Меллер була похована на Байковому кладовищі у Києві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Живопис голкою. Club-tourist (амер.). Процитовано 28 липня 2020.
  2. Арт-колонии: made in Ukraine | CHERNOZEM.INFO. CHERNOZEM.INFO портал візуальної культури (ru-RU) . Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 28 липня 2020.
  3. Папета, 2004, с. 67.
  4. Папета, 2004, с. 63.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]