Геннадій (екзарх Африки)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геннадій
Γεννάδιος
Народився невідомо
Помер бл. 665
Олександрія Єгипетська
Підданство Візантійська імперія
Діяльність військовослужбовець
Посада воєвода Смоленський
Термін 647—665 роки
Попередник Григорій
Наступник Елефтерій Молодший

Геннадій (д/н — бл. 665) — державний та військовий діяч Візантійської імперії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження нічого невідомо. Розпочав службу у війську наприкінці правління імператора Іраклія. Під час боротьби за владу після 641 року виявив вірність імператору Константу II. 647 року призначено екзархом Африки замість загиблого у боротьбі з арабами Григорія. Задля забезпечення миру з мусульманами зобов'язався сплачувати щорічну данину в 330 тис. номізм (2 тонни золота). Разом з тим дістав підтримку військовиків, духівництва та знаті.

Але невдовзі збільшення податків та безсилля влади від нападів арабів, які атакували Бізацену і Нумідію, незважаючи на домовленість, викликало невдоволення Геннадієм. Ослабленням візантійської адміністрації скористалися бербери, які на півдні вийшли з підпорядкування. В результаті південні області екзархату було втрачено. У 654 році Муавія бен Худадж атакував Джалулу, але не зміг захопити цю фортецю. У 660—661 роках здійснено новий похід арабів до Бізацени і Нумідії, який Геннадію вдалося відбити, проте значні області було сплюндровано.

У 663 році імператор переніс столицю до Сіракуз й став вимагати збільшення виплат з Африки на утримання свого двору й армії. Але Геннадій 664 року відмовився це зробити, а потім намагався здобути самостійність. Втім не знайшов підтримки у війську. 665 року вимушений був тікати до Єгипту, який на той час захопили араби. Незабаром дістав згоду халіфа Муавії I надати військову допомогу у відвоюванні Карфагену, але на шляху до місця помер в Олександрії Єгипетській.

Наступником Геннадія на посаді екзарха Африки став Елефтерій Молодший.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Pringle, Denys (1981). The Defence of Byzantine Africa from Justinian to the Arab Conquest: An Account of the Military History and Archaeology of the African Provinces in the Sixth and Seventh Century. Oxford, United Kingdom: British Archaeological Reports. ISBN 0-86054-119-3.
  • Treadgold, Warren (1997). A History of the Byzantine State and Society. Stanford, California: Stanford University Press. ISBN 0-8047-2630-2.