Генріх Упсальський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Генріх Упсальський
Народився 1100[1][3]
Королівство Англія
Помер 1156[1][2] або 19 січня 1157
Köyliöd, Сатакунта, Фінляндія[2]
·обезголовлення
Країна Фінляндія
Діяльність канонік, католицький священник, католицький єпископ
Посада Roman Catholic Bishop of Åbod[4] і Roman Catholic Bishop of Uppsalad
Конфесія католицька церква[5]

Генріх Упсальский (? — близько 1150, Койліо, Фінляндія) — єпископ упсальський, один із діячів християнізації Фінляндії. Мученик, зачислений Католицькою церквою до лику святих.

Історично достовірна інформація про життя Генріха не зберіглася, його життя описане лише в пізніших середньовічних життях (найпізніші з них належать до кінця XIII століття). Згідно з ними, він був родом з Англії, прибув до Швеції разом із майбутнім папою Адріаном IV. У Швеції він був возведений у сан єпископа і одержав упсальську кафедру. У 1150-ті роки він узяв участь у шведському хрестовому поході, організованому для християнізації Фінляндії шведським королем Еріком IX.

За тими ж джерелами після відбуття короля і шведської армії Генріх Упсальський залишився в Фінляндії, будуючи церкви, а також хрестячи і навчаючи народ. Близько 1150 року (традиційна дата 20 січня 1150 року) він був вбитий поганами.

Культ Генріха Упсальського швидко розповсюдився в Швеції. Наприкінці XIII століття він вже згадується в церковних документах як святий. У XIV–XV століттях шанування Генріха було вже скрізь поширено у багатьох країнах Північної Європи.

Святий Генріх охрещує фінів у джерелі Купіттаа. Собор у м. Турку.
Мучеництво Святого Генріха

Католицька церква шанує пам'ять святого Генріха Упсальського 19 січня. Святий Генріх — найшанованіший святий Католицької церкви Фінляндії, вважається покровителем країни. Також пам'ять Генріха відзначається 19 січня в деяких протестантських церквах.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерело[ред. | ред. код]


Посилання[ред. | ред. код]