Генуезьке герцогство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Увага: Не вказане значення "continent"

Ducato di Genova
Герцогство Генуя
Генуезька республіка
1815 – 1848 Сардинське королівство
Прапор Герб
Прапор Герб
Столиця Генуя
Мови Італійська мова
Релігії католицизм
Форма правління монархія
Історія
 - Засновано 1815
 - Ліквідовано 1848

Герцогство Генуя (італ. Ducato di Genova) — це назва, яку отримали території стародавньої Генуезької республіки, коли вони були передані Королівству Сардинія Віденським конгресом у 1815 році. Жителі Лігурії повстали, і герцогство було остаточно розпущене після об'єднання в 1848 і розділене між провінціями Генуя і Ніцца.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Після падіння Наполеона в 1814 році Генуезька республіка була ненадовго відновлена між 28 квітня і 28 липня. На Віденському конгресі вона була передана Сардинському королівству, яке анексувало її 3 січня 1815 року і перетворило на Генуезьке герцогство. Тоді воно формально входило до складу так званої Сардинської корони, не маючи жодної автономії. Це, звичайно, викликало невдоволення місцевого лігурійського населення, яке також було налаштоване республіканськи, і тому в Генуї час від часу спалахували повстання проти Турина.

Після революції 1848 року, яка не оминула територію Сардинського королівства, герцогство було формально скасовано і поділено між новими департаментами (пізніше провінціями) Генуя і Ніцца.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Smet, Joseph Jean De (1831). Nouvelle geographie.