Геній (фільм, 2016)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геній
Genius
Український постер
Жанр Драма
Біографічний
Режисер Майкл Грандадж
Продюсер Джеймс Біерман
Майкл Грандадж
Джон Логан
Сценарист Джон Логан
На основі «Макс Перкінс: Редактор генія»
Ендрю Скотта Берга
У головних
ролях
Колін Ферт
Джуд Лоу
Ніколь Кідман
Домінік Вест
Гай Пірс
Лора Лінні
Оператор Бен Девіс
Композитор Адам Корк
Монтаж Кріс Дікенс
Кінокомпанія Desert Wolf Productions
Michael Grandage Company
Riverstone Pictures
Дистриб'ютор Summit Entertainment
Тривалість 104 хв.
Мова англійська
Країна США США
Велика Британія Велика Британія
Дата виходу 16 лютого 2016 (Берлін)
14 липня 2016 (Україна)
IMDb ID 1703957
CMNS: Геній у Вікісховищі

«Геній» (англ. Genius) — американсько-британський біографічно-драматичний фільм, знятий Майклом Ґрандаджем за романом «Макс Перкінс: Редактор генія» (1978) Ендрю Скотта Берга. Світова прем'єра стрічки відбулася 16 лютого 2016 року на Берлінському міжнародному кінофестивалі, а в Україні — 14 липня 2016 року[1]. Фільм розповідає про непросту дружбу редактора Максвелла Перкінса і письменника Томаса Вулфа.

Сюжет[ред. | ред. код]

1929 рік. Декілька видавництв Нью-Йорка відмовилися розглянути книгу письменника-початківця Томаса Вулфа, і його остання надія - видавництво Scribner's. Редактору Максвеллу Перкінсу сподобалася робота і він відразу ж виписує Вулфу аванс. Проте він застерігає значне скорочення обсягу майбутнього роману. Книга «Поглянь додому свого, ангел» стає бестселером і робить ім'я письменнику. Вулф, демонструючи неймовірну працездатність та настрій, у найкоротші терміни пише наступну книгу. Редактор стикається з тією самою проблемою. 5000 сторінок рукопису слід скоротити до прийнятного розміру. Два роки письменник і редактор, пожертвувавши всім, здійснюють безжалісне виправлення. Письменник свариться з коханою жінкою Елін Бернстайн, доходить до психологічного виснаження, але наступний роман «Про час і річку» виходить у світ і робить фурор у критиків. Вулф присвячує роман Перкінсу.

Вулф їде до Європи відпочити. Після повернення він сповнений планів. Проте популярність, складний характер Вулфа, пристрасть до алкоголю призводять до сварки з Перкінсом. Він також розлучається з Елін. У розмові зі Скоттом Фіцджеральдом Вулф звинувачує Перкінса в тому, що він покалічив його книги. Вулф отримує пропозицію від іншого видавництва. Максвелл переживає і не може прийти до тями після сварки. Незабаром він дізнається, що Вулф захворів на туберкульоз. Через кілька тижнів письменник раптово помер. Перед смертю Вулф пише листа Перкінсу і просить у нього прощення за свої слова та вчинки.

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму почались 19 жовтня 2014 року в Манчестері і закінчились 12 грудня того ж року[2].

Визнання[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Геній»
Рік Кінопремія / Кінофестиваль Категорія / Нагорода Номінант Результат
2016 Берлінський міжнародний кінофестиваль «Золотий ведмідь» за найкращий фільм «Геній» Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nancy Tartaglione (11 грудня 2015). Berlin Film Fest Sets First Competition Pics: ‘Midnight Special’, ‘Genius’, More (англ.) . Deadline. Архів оригіналу за 17 грудня 2015. Процитовано 11 грудня 2015.
  2. On the Set for 12/15/14: JJ Abrams Wraps The Cellar, Tom Hiddleston Finishes I Saw the Light & More (англ.) . ssninsider.com. 15 грудня 2015. Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 5 липня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]