Георгій Кратовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георгій Кратовський
Народився 1497
Кратово, Кратово, Північна Македонія
Помер 11 лютого 1515
Софія, Болгарія
·спалення
У лику святий
Медіафайли на Вікісховищі

Святий Георгій Кратовський (болг. Георги Софийски Нови, макед. Свети Ѓорѓи Кратовски; 1497, Кратово — 11 лютого 1515, Софія) — православний святий, який прийняв мученичеську смерть за християнську віру, коли йому виповнилося 18 років, на початку XVI століття.

Біографія[ред. | ред. код]

Георгій народився в місті Кратово 1497 року в бідній родині Димитрія і Сари. Він розпочав навчання в шість років, коли його батьки віддали до школи при церкві. Після здобуття початкової освіти, батько відправив його навчатися на ювеліра.

Церква святого Георгія Кратовського в місті Кратово

Гергій швидко опанував ювелірне ремесло. Але невдовзі його батько помер і молодий хлопець залишився сам з матір'ю. В ті часи в Османській імперії, кожні п'ять років, турецький султан надсилав своїх людей до християнських країн, які видбирали найкрасивіших хлопчиків до армії. Мати Георгія вмовила хлопця поїхати з Кратово до Софії[1]. Після того, як він відмовився одружитися з турчанкою та прийняти іслам, його жорстоко катували, а потім спалили на багатті 24 лютого (11 лютого за старим стилем) 1515 року. Ця дата візначається церквою[2].

Досить скоро він був канонізований. Під час османського панування вшанування Святого Георгія кратовського трималося в секреті. Життя святого дуже популярне в Росії. Культ цього мученика отримав сильний поштовх в 1855 році, коли вийшов його життєпис. Крім того, святий зображений на десятках творів мистецтва[3]. Найперше зображення, ймовірно, датується 1536 роком і знаходиться на півострові Афон в Греції. Воно було створено анонімним болгарським художником і супроводжується кириличним написом. У 1865 році, в місті Ботевград був побудований єдиний в болгарських землях храм цього святого мученика.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:]]