Георг II (ландграф Гессен-Дармштадтський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Георг II (ландграф Гессен-Дармштадтський)
нім. Georg II. von Hessen-Darmstadt
Нині на посаді
Народився 17 березня 1605(1605-03-17)[1][2]
Дармштадт
Помер 11 червня 1661(1661-06-11)[1][2] (56 років)
Дармштадт[3]
Похований Stadtkirche Darmstadtd
Країна Німеччина
Батько Людвіг V (ландграф Гессен-Дармштадтський)
Мати Магдалена Бранденбурзька
У шлюбі з Софія Елеонора Саксонська
Діти Людвіг VI (ландграф Гессен-Дармштадтський), George III, Landgrave of Hesse-Itterd, Софія Елеонора Гессен-Дармштадтська, Єлизавета Амалія Гессен-Дармштадтська, Anna Sophia II, Abbess of Quedlinburgd, Марія Ядвіґа Гессен-Дармштадтська, Louise Christine of Hesse-Darmstadtd і Генрієтта Доротея Гессен-Дармштадтська

Георг II Гессен-Дармштадтський (нім. Georg II. von Hessen-Darmstadt; 17 березня 1605(16050317), Дармштадт — 11 червня 1661, Дармштадт) — ландграф Гессен-Дармштадтський з 1626 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Георг — син ландграфа Гессен-Дармштадтського Людвіга V і його дружини Магдалени Бранденбурзької, дочці курфюрста Бранденбурга Йогана Георга.

Разом з графом Йоганом Казимиром фон Ербахом Георг подорожував країнами Європи, виконуючи одночасно дипломатичні місії за дорученням свого батька. Під час військових дій Тридцятилітньої війни вірний імператору Людвіг V потрапив у полон до курфюрста Пфальца Фрідріха V і помер в той час, як Георг святкував своє весілля в Дрездені.

Під час Тридцятилітньої війни ландграф Георг дотримувався нейтралітету, зберігаючи при цьому вірність імператору Карлу V. Незважаючи на це Гессен-Дармштадт був розграбований імперськими солдатами. В 1629 році Георг був змушений прийняти реституційний едикт.

На відміну від більшості німецьких протестантських князів ландграф Георг не вступав у союз зі Швецією. У Гехстському договорі 1631 року Георг після особистих переговорів з королем Швеції Густавом II Адольфом, який визнав нейтралітет Гессен-Дармштадту, поступився йому фортецею Рюссельсгайм.

Ще в 1625 році почався конфлікт з Гессен-Касселем з приводу спадщини згаслої лінії Гессен-Марбург. Георг стрімко захопив всі території, надані йому імператором, якими в 1627 році Касселю довелося офіційно поступитися. Однак Гессен-Касселю, який вступив у союз зі Швецією і Францією, вдалося відвоювати землі в 1645 році. Георг разом зі своєю родиною був змушений втекти від жахів війни і чуми в замок Ліхтенберг, а пізніше до Гіссена. За Вестфальським миром Георг остаточно позбувся земель, наданих йому імператором у 1622 році. Вони відійшли ландграфині Амалії Єлизаветі Ганау-Мюнценберзькій, яка виплатила компенсацію в розмірі 60 тис. талерів. Гессенська війна тим самим завершилася.

Гессен-Дармштадт поніс значні втрати в Тридцятилітній війні. Ремісництво і землеробство перебували в повному занепаді. Георг закупив зерно і худобу для роздачі населенню. Тим самим йому вдалося оживити в країні сільське господарство. У 1650 році він закликав своїх підданих, що вже емігрували, повернутися на батьківщину. У 1659 році Георг відмовився від політичної підтримки імператора і вступив до Рейнського союзу, створеного для протидії Габсбургам. У своєму заповіті він радив своїм наступникам триматися разом з Гессен-Касселем.

Нащадки[ред. | ред. код]

1 червня 1627 року в замку Торгау Георг II одружився з Софією Елеонорою Саксонською, дочкою курфюрста Саксонії Йоганна Георга I. У них народилося троє синів і дванадцять дочок.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Philipp Walther: Georg II. (Landgraf von Hessen-Darmstadt). In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 8, Duncker & Humblot, Leipzig 1878, S. 674—677.

Посилання[ред. | ред. код]