Геофізичне нафтогазоконденсатне родовище

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геофізичне нафтогазоконденсатне родовище

Геофізичне нафтогазоконденсатне родовище — одне з родовищ Гиданського півострова у Тюменській області Росії. Розташоване на заході півострова на узбережжі Обської губи у 460 км від Салехарду.

Опис[ред. | ред. код]

Родовище відкрите у 1975 році свердловиною № 41 Надимської геологорозвідувальної експедиції об'єднання «Главтюменьгеологія». У ході розвідувальних робіт виявлено 6 газових, 3 газоконденсатні та 3 нафтові поклади. Колектор — пісковики з лінзовидними вкрапленнями глин та вапняків.[1]

У 2011 році ліцензію на розробку придбала найбільша приватна газовидобувна компанія Росії «Новатек». Після цього тут були проведені додаткові сейсморозвідувальні роботи та виконана оцінка запасів по стандартах SEC, яка визначила їх у розмірі 124,9 млрд м³ газу та 0,4 млн т. рідких вуглеводнів.[2] Однак, по російській класифікаційній системі за категоріями С1+С2 запаси родовища оцінюються у 12 млн т. нафти й конденсату (видобувні) та 211 млрд м³ газу.[3]

Родовища Гиданського півострова розташовані неподалік від надпотужного Ямбурзького газопромислового району, хоча і відділені від нього мілководною Тазівською губою. Враховуючи це, виникли плани входження «Газпрому» у спільне підприємство з «Новатек», що дозволило б останньому скористатись інфраструктурою Ямбургу в обмін на допуск «Газпрому» із його родовищами тамбейської групи на півострові Ямал (Північно-Тамбейське та інші) до використання заводу Ямал ЗПГ. Проте станом на 2016 рік ці плани не реалізовані.

Іншим варіантом розвитку є спорудження на базі Салманівського та Геофізичного родовищ Гиданського півострова заводу «Арктик ЗПГ».

У 2014 році компанія «Новатек» звернулась до уряду за погодженням на перенесення строку початку розробки Геофізичного родовища до 2030 року.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Геофизическое нефтегазоконденсатное месторождение. gcbs.ru. Архів оригіналу за 24 грудня 2016. Процитовано 23 грудня 2016.
  2. Геофизическое нефтегазоконденсатное месторождение (НГКМ) | Месторождения | Neftegaz.RU. neftegaz.ru. Архів оригіналу за 24 грудня 2016. Процитовано 23 грудня 2016.
  3. Роснедра выдали дочке НОВАТЭКа лицензии на 4 участка на Ямале. www.rusenergy.com. Архів оригіналу за 23 грудня 2016. Процитовано 23 грудня 2016.
  4. Время и деньги для НОВАТЭКа. Газета РБК. Архів оригіналу за 23 грудня 2016. Процитовано 23 грудня 2016.