Геохімічні провінції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геохімі́чні прові́нції (рос.геохимические провинции, англ. geochemical provinces, нім. geochemische Provinzen f pl) — великі геохімічно однорідні області з певною асоціацією елементів, близькі за розмірами до металогенічних, петрографічних, гідрогеологічних та інш. провінцій.

Межі Г.п. нерідко встановлюються на основі тектонічних, петрографічних, металогенічних і інш. ознак.

Рідше Г.п. виділяють тільки за даними геохімічних досліджень.

Характерна особливість ряду Г.п. — підвищена концентрація в них певних «типоморфних» хім. елементів.

Так, для Кавказу типоморфні мідь, молібден і частково поліметали. Своєрідність окр. Г.п. визначається їх геол. історією, кліматом. Біогеохімічні провінції характеризуються надлишком або дефіцитом певних елементів, з чим пов'язані деякі захворювання людей, домашніх тварин і культурних рослин.

Так, місцями спостерігається надлишок у ґрунтах, водах, рослинності флуору (розвивається важка хвороба — флюороз), молібдену (подагра), бору (шлунково-кишкові хвороби), нікелю (сліпота овець), міді (недокрів'я домашніх тварин) і т.і. Дефіцит елементів особливо характерний для біогеохім. провінцій вологого клімату.

Вивчення Г.п. важливе для прогнозування родовищ корисних копалин, охорони довкілля, боротьби з ендемічними захворюваннями.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]