Герасименко Ольга Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ольга Герасименко
Основна інформація
Повне ім'я Герасименко Ольга Василівна
Дата народження 10 червня 1958(1958-06-10) (65 років)
Місце народження м. Львів
Громадянство Україна, США
Національність українка
Професії музикантка
Освіта Львівська консерваторія, Київська консерваторія
Інструменти бандура
Нагороди
Заслужений артист України
Заслужений артист України
Батько Герасименко Василь Явтухович

Оля Герасименко-Олійник (нар. 10 червня 1958, Львів) — українська бандуристка, музично-громадська діячка. Перша професійна бандуристка, яка була задіяна як солістка з американськими симфонічними оркестрами.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилась у Львові у родині бандуриста та конструктора бандур, професора Василя Герасименка. Перед поселенням в США вона успішно виступала у складі тріо бандуристок під його керівництвом в Україні, Польщі, Німеччині, Іспанії, Японії, В'єтнамі та Філіппінах. Тепер, разом з чоловіком Юрієм Олійником, виступає в лекціях-концертах, презентуючи українську музику, культуру в коледжах, університетах, музеях та бібліотеках. Ольга Герасименко отримала вищу освіту у Львівській консерваторії ім. Лисенка та Київській консерваторії ім. П. Чайковського.

Її репертуар включає твори українських композиторів, а також світових класиків. Вона записала три концерти для бандури з оркестром Юрія Олійника, що став першим історичним записом, що включав бандуру, як сольний інструмент з симфонічним оркестром на компакт диску. За заслуги в пропаганді української культури за кордоном О. Герасименко була нагороджена званням Заслуженої артистки України в 1999 році.

У Сакраменто О. Герасименко організувала шкільний ансамбль бандуристів, Український ансамбль класичної музики, з якими активно пропагує українську музику і культуру перед різноманітною авдиторією.

Праці[ред. | ред. код]

  • Деякі особливості створення репертуару для наших ансамблів бандуристів // Бандура 1989 № 29-30

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]