Герберт Мак-Мастер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герберт Реймонд «Г. Р.» Мак-Мастер
англ. Herbert Raymond "HR" McMaster
Народження 24 липня 1962(1962-07-24) (61 рік)
Філадельфія, Пенсільванія, США
Країна США США
Рід військ піхота
Освіта Військова академія США (Вест-Пойнт)
Партія незалежний політик
Звання генерал-лейтенант у відставці
Командування Міжнародні сили сприяння безпеці
Війни / битви Війна в Перській затоці, Іракська війна, Операція «Непохитна свобода»
Нагороди
CMNS: Герберт Мак-Мастер у Вікісховищі

Герберт Реймонд «Г. Р.» Мак-Мастер (англ. Herbert Raymond "HR" McMaster; нар. 24 липня 1962, Філадельфія, Пенсільванія, США) — генерал-лейтенант сухопутних військ збройних сил США. Радник з національної безпеки 45-го президента США Дональда Трампа з 20 лютого 2017 до 9 квітня 2018.

Життєпис[ред. | ред. код]

Герберт Мак-Мастер здобув військову освіту в академії Valley Forge (1980), згодом закінчив військову академію West Point (1984). Захистив ступінь доктора філософії в Університеті Північної Кароліни.[1].

Він служив у групі американських військ у Німеччині, брав участь в операції «Буря в пустелі» в Іраку, під час якої у званні капітана командував танковим підрозділом 2-го кавалерійського полку («кавалерією» в армії США за традицією називаються механізовані частини). 26 лютого 1991 року в ході великого танкового бою на південному сході Іраку 9 американських танків під командуванням Мак-Мастера зазнали нападу 80 танків іракської республіканської гвардії і завдали противнику розгромної поразки. За цей бій Мак-Мастер був удостоєний Срібної зірки — однієї з найвищих бойових нагород США.

Був директором Центру інтеграції бойових можливостей сухопутних військ США[en], заступником начальника Командування підготовки кадрів і розробки принципів бойового застосування сухопутних військ США. Командував навчальним центром передового досвіду на військовій базі «Форт Беннінг» (Джорджія). Керував об'єднаною міжвідомчою тактичною групою «Шафафійят» (CJIATF-Shafafiyat) («Транспарентність») міжнародних сил сприяння безпеці в штабі командування в Кабулі (Афганістан). Відомий своєю участю у війні в Перській затоці, Іракської війни, операції «Непохитна свобода». 20 лютого 2017 року призначений радником 45-го президента США Дональда Трампа з національної безпеки, змінивши на цій посаді виконувача обов'язків Кіта Келлога[2]. Генерал Мак-Мастер відомий репутацією критика операцій військового керівництва США у В'єтнамі.

Герберт Мак-Мастер виступав експертом у лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень.

Зараз ми усвідомили загрозу з боку Росії, яка до останнього часу вела обмежені війни з чітко визначеною метою: анексувала Крим, вдерлась в Україну (і все це з нульовими для себе втратами), консолідувала набуті території і при цьому нашу реакцію на це подає, як агресивну", — зазначив Мак-Мастер.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Новим радником з Нацбезпеки Трамп призначив генерала Макмастера. Архів оригіналу за 21 лютого 2017. Процитовано 21 лютого 2017.
  2. Трамп номінував генерала Макмастера на посаду радника з нацбезпеки. Архів оригіналу за 22 лютого 2017. Процитовано 21 лютого 2017.

Посилання[ред. | ред. код]