Герб Алчевська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Алчевська
Деталі
Носій Алчевськ
Затверджений 2 лютого 1993

Герб Алчевська — герб міста Алчевськ Луганської області. Затверджений 2 лютого 1993 року рішенням 44 сесії міської ради.

Опис[ред. | ред. код]

На лазуровому щиті золотий ківш з срібним металом, який ллється в золоте підніжжя. На золотій главі чорний напис АЛЧЕВСЬК.

Герб Алчевська зображений на нагрудному знаку міського голови міста Алчевська, медалі «За заслуги перед містом Алчевськ», почесній грамоті виконавчого комітету Алчевської міської ради, грамоті виконавчого комітету Алчевської міської ради та прапорі Алчевська.

Історія[ред. | ред. код]

Герб радянського періоду[ред. | ред. код]

Герб Алчевська радянського періоду був затверджений 9 липня 1983 року рішенням № 610 виконкому міської ради.

Герб являє собою червоний щит із блакитним підніжжям і золотим чолом. На щиті зображено золотий ківш, з якого виливається розплавлений метал срібного кольору. Метал утворює стилізовану п'ятипроменеву зірку в базі. На чолі напис чорним кольором «Комунарськ» (назва Алчевська в цей час).

Герб Комунарська

Герб періоду окупації так званою "ЛНР"[ред. | ред. код]

Герб періоду окупації у 2018

Даний герб діяв у період 2018 під час окупації Алчевська окупаційною владою самопроголошеного увазі державного утворення "ЛНР".

Герб є повною копією нинішнього чинного герба, але з видозміненим виглядом. Стрічка українського прапору замінена на таку саму з прапором квазідержавного утворення "ЛНР". Вгорі замість українського тризуба герб "самопроголошеної республіки". Сам щит із зображенням знаходяться так само у центрів композиції, але ківш з якого випливає метал знаходяться на однорідному срібному тлі замість поділеному надвоє лазурно-золотому тлі, що символізує державний прапор. Вгорі замість 1896 року написаний 1895 рік — офіційний рік заснування Алчевська. На щиті є напис "Алчевск" — назва міста російською, яка є офіційною мовою ОРЛО[1][2].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Україна: герби та прапори / авт. проекту та упор. : В. Г. Кисляк, О. А. Нескоромний. — К. : Парламентське вид-во. 2010. — 456 с. : ілюст. — укр., рос., анг. (укр.)

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 лютого 2022. Процитовано 1 лютого 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 1 лютого 2022. Процитовано 1 лютого 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)