Герб Белграда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Белграда
Версії
Герб з короною
Великий герб
Деталі
Затверджений
  • Малий: 1931
  • Середній і великий: липень 2003
Ранні версії
Використання Белград

Герб округу Белград — офіційний символ округу Белград, існуючий у трьох видах: малому, середньому і великому.

Опис[ред. | ред. код]

Історія геральдичної репрезентації Белграда довга і сягає часів, коли місто вперше стало столицею Сербії за часів деспота Стефана Лазаревича, коли цей символ вперше опосередковано згадується в "Житії деспота Стефана Лазаревича". Перший відомий геральдичний фігурний герб міста з'являється в шістнадцятому столітті і, ймовірно, має угорське походження. Але як і історія самого міста, так і його герб був мінливим. Оскільки місто переходило з рук в руки різних загарбників, змінювалося і його геральдичне зображення - чи то місто взагалі не мало свого герба, як за часів Османської імперії, чи то отримало зовсім новий герб за часів Австрії.

Історія герба Белграда, який використовується сьогодні, почалася в 1931 році, коли він був офіційно обраний після конкурсу, в якому перемогла робота Джордже Андреевича-Куна.[1] У соціалістичну епоху герб був занедбаний, а після демократичних змін 1990-х років він зазнає повторного затвердження, а з 2000-х років - реорганізації на три ступені, які використовуються і сьогодні.

Використання герба Белграда регулюється Статутом міста та спеціальними міськими правилами, які детально регламентують і санкціонують використання герба в різних випадках і місцях.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Belgrade coat of arms and flag. City of Belgrade. Процитовано 8 лютого 2009.

Посилання[ред. | ред. код]