Великі Бережці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Великі Бережці
Герб Великих Бережців Прапор
Країна Україна Україна
Область Тернопільська область
Район Кременецький район
Громада Кременецька міська громада
Облікова картка Великі Бережці 
Основні дані
Засноване 1545
Населення 1 011
Територія 38.040 км²
Густота населення 26.58 осіб/км²
Поштовий індекс 47020
Телефонний код +380 3546
Географічні дані
Географічні координати 50°05′54″ пн. ш. 25°36′07″ сх. д.H G O
Водойми Іква
Місцева влада
Адреса ради 47000,Тернопільська обл, м. Кременець, вул. Шевченка, буд. 67
Карта
Великі Бережці. Карта розташування: Україна
Великі Бережці
Великі Бережці
Великі Бережці. Карта розташування: Тернопільська область
Великі Бережці
Великі Бережці
Мапа
Мапа

CMNS: Великі Бережці у Вікісховищі

Вели́кі Бере́жці — село (колись містечко) в Україні, у Кременецькій міській громаді Кременецького району Тернопільської області України.

Розкинулося посеред соснових лісів біля схилів Кременецьких гір у долині річки Ікви. Околиці — частина природного заповідника «Медобори».

Історія[ред. | ред. код]

Поселення відоме з 1545 року і за свою історію встигло побувати власністю шляхтичів Бережецьких, князів Збаразьких, вельможних родин Лосятинських, Гойських, графів Тарновських. У XVIII ст. воно отримало магдебурзьке право. Утім, не встигнувши розвинутись у справжнє місто, Великі Бережці почали занепадати. У 1774 році у поселенні було 1250 жителів.

Найвідомішим місцем у цьому старовинному волинському селі є, безперечно, Божа Гора — один з останців (залишків вершин) Кременецьких гір, на якому, за переказами, з'явилася Богородиця. Відтак, Бережці щороку відвідують тисячі паломників. Релігійне життя у селі розгорталося також біля зведеної 1856 року, коштом прихожан, дерев'яної на кам'яному фундаменті церкви Введення в храм Пресвятої Богородиці. За часів Російської імперії до цього храму також ходили жителі сіл Града і Гаї.

Значних руйнувань село зазнало під час Першої світової війни — тоді й згоріли палац[pl] і церква і її функції виконувала каплиця на Божій горі. У 1918 році збудували нову, досі діючу церкву. Її, як і втрачений храм, назвали на честь свята Введення в храм Пресвятої Богородиці.

Досі нерозвіданою залишається історія юдейського населення у Великих Бережцях, адже ще польський путівник Волинню у 1929 році характеризує його як «żydowskie miasteczko». У селі була єврейська громада чисельністю 400 осіб, діяли єврейська початкова школа, синагога, було кладовище-кіркут.

Всього за 2 км на захід від села розташоване місце, де у XVIXVII ст. стояв замок фундаторки Почаївського монастиря Анни Гойської — Урля (інший варіант — Вірля). Саме звідти у 1597 році і перенесли у Почаїв всесвітньо відому чудотворну ікону Богородиці.

12 червня 2020 року, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України № 724-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області», увійшло до складу Кременецької міської громади[1].

17 липня 2020 року, в результаті адміністративно-територіальної реформи та ліквідації Кременецького (1940-2020) району, село увійшло до складу новоутвореного Кременецького району.[2]

Символіка[ред. | ред. код]

Затверджена 15 вересня 2000 р. рішенням XVIII сесії сільської ради III скликання[3].

Автори — Андрій Ґречило та У. Ґречило.

Герб[ред. | ред. код]

У синьому полі золота «столова» гора, над нею срібна стріла з роздвоєним кінцем та двома поперечками, обабіч — по срібній лілеї, вгорі — золота 8-променева зірка. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний червоною міською короною з трьома вежками.

Золота гора уособлює Божу гору, що лежить біля села. Золота зірка та лілеї є символами Богородиці й пов'язані з місцевими легендами. Також зірка, лілеї і стріла є елементами з гербів колишніх власників Бережців, які сприяли розвитку містечка.

Прапор[ред. | ред. код]

Квадратне полотнище складається з двох вертикальних смуг, від древка — біла (завширшки в 1/4 сторони прапора), із вільного краю — синя, на якій жовта 8-променева зірка, під нею біла стріла з роздвоєним кінцем та двома поперечками, обабіч — по білій лілеї.

Біла смуга на прапорі означає річку Ікву.

Населення[ред. | ред. код]

За даними перепису населення 2001 року мовний склад населення села був таким[4]:


Мова Число ос. Відсоток
українська 98,42
російська 1,48

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

Проживали[ред. | ред. код]

Спорт[ред. | ред. код]

В селі Великі Бережці є футбольна команда «Велбер» («Velber», назва скорочено від назви села) яка бере участь у чемпіонаті з футболу Кременецького району, а також кубку й інших турнірах, які проводяться в районі. Команда молода і виступає недавно, бронзовий призер Кубку «Золотий колос з міні футболу 2016 р.».[6]

Дерев'яна церква

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кабінет Міністрів України - Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тернопільської області. www.kmu.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 23 січня 2022. Процитовано 5 жовтня 2021.
  2. Постанова Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів»
  3. Українська геральдика. Архів оригіналу за 28 січня 2019. Процитовано 27 січня 2019.
  4. Розподіл населення за рідною мовою, Тернопільська область. Архів оригіналу за 6 березня 2016. Процитовано 3 червня 2022.
  5. Він мав здійснити ще стільки мрій...У Кременці попрощаються із загиблим Героєм - 20 хвилин. te.20minut.ua (укр.). Процитовано 26 серпня 2022.
  6. Група команди ВКонтактах.