Герб Великої Британії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії
Версії
Королівський герб Великої Британії (шотландський варіант)
Деталі
Носій Карл III
Затверджений 1837
Нашоломник королівський леопард
Корона Корона Святого Едуарда
Шолом золотий королівський
Щит містить герби Англії, Шотландії та Ірландії
Щитотримачі коронований лев та одноріг
Девіз Dieu et mon droit (Бог і моє право)
Ордени орден Підв'язки
Ранні версії три леопарди на червеному щиті

Королі́вський герб Вели́кої Брита́нії — це офіційний герб британського монарха (наразі — Карла III). Інші члени королівської сім'ї й уряд країни використовують інші герби. Королівський герб трапляється в двох варіантах, один з яких використовується тільки в Шотландії.

Блазон[ред. | ред. код]

Звичайний варіант[ред. | ред. код]

Королівський герб Великої Британії (не використовується в Шотландії)
Королівський герб Великої Британії (не використовується в Шотландії)

Щит четверочастний; в першій та четвертій червених чвертях герб Англії: три золоті леопарди з лазуровими кігтями й язиками; в другій золотій, з червеною подвійною внутрішньою облямівкою, проквітлою й протипроквітлою червеними ж ліліями, чверті герб Шотландії: червоний здиблений лев з лазуровими кігтями й язиком; в третій лазуровій чверті герб Ірландії: золота арфа з срібними струнами; щит увінчаний золотим турнірним шоломом, коронованим королівською короною; намет золотий, підкладений горностаєм; на шоломі стоячий золотий коронований леопард зі срібними кігтями й червеним язиком; навколо щита стрічка Найблагороднішого ордену Підв'язки; праворуч золотий коронований левовий леопард з червеними кігтями й язиком, ліворуч здиблений срібний єдиноріг, з золотими гривою, рогом і копитами, закутий в золотий ж ланцюг; обидва стоять на зеленій галявині, порослій трояндами, будяками й конюшиною; на ній девіз: Dieu et mon droit, що значить «Бог і моє право», написаний золотом по срібній, з золотою облямівкою, стрічці, підкладеній золотом ж.

Шотландський варіант[ред. | ред. код]

Королівський герб Великої Британії (використовується в Шотландії)
Королівський герб Великої Британії (використовується в Шотландії)

Щит четверочастний; в першій та четвертій золотих, з червеною подвійною внутрішньою облямівкою, проквітлою й протипроквітлою червеними ж ліліями, чвертях герб Шотландії: червений здиблений лев з лазуровими кігтями й язиком; в другій червеній чверті герб Англії: три золоті леопарди з лазуровими кігтями й язиками; в третій лазуровій чверті герб Ірландії: золота арфа з срібними струнами; щит увінчаний золотим турнірним шоломом, коронованим по-шотландськи; намет золотий, підкладений горностаєм; на шоломі сидячий прямо червлений, коронований по-шотландськи, лев з лазуровими кігтями й язиком, що тримає в правій лапі державний меч із золотим ефесом і срібним клинком, а в лівій — золотий скіпетр; над левом — девіз In Defens, скорочення від In My Defens God Me Defend, що значить «У моїм захисті Бог мене захищає», написаний червенню по срібній стрічці; навколо щита ланцюг Найдавнішого і найблагороднішого ордену Будяка зі знаком Св. Андрія; праворуч здиблений срібний єдиноріг з золотими гривою, рогом і копитами, коронований по-шотландськи й закутий в золотий ланцюг, підтримує прапор Шотландії — блакитний стяг, скошений справа та зліва срібним Андріївським хрестом, обшитий золотою бахромою; ліворуч золотий левовий леопард з червеними кігтями й язиком, коронований по-англійськи, підтримує прапор Англії — срібний стяг, розсічений та пересічений червеним Георгіївським хрестом, обшитий золотою бахромою; обидва стоять на зеленій галявині, порослій будяками; на ній девіз Nemo me impune lacessit, що значить «Ніхто не зачепить мене безкарно», написаний золотом по лазуровій стрічці, підкладеній золотом ж.

Історія[ред. | ред. код]

Три леопарди (або леви, що йдуть насторожі) на червоному полі щита з'явилися за Річарда I. Гербовий щит з леопардами довгий час залишався єдиним символом Англії. В період. Сторічної війни Едуард III на знак своїх претензій на французький трон розділив щит і помістив в двох його чвертях поле із золотими ліліями — символ Франції.

Яків I, що правив одночасно Англією й Шотландією, поповнює герб емблемами Шотландії - червоним левом - і Ірландії - золотою арфою.

Фігури утримувачів щита впродовж століть неодноразово мінялися: сокіл, лебідь, білий кабан - нагрудний знак Річарда III, червоний валлійський дракон. З 1603 року на цьому місці затвердилися єдиноріг і коронований британський лев.

Династична унія
Номер Зображення Роки Монархи
1 16031649 Яків I, Карл I
Англійська республіка
Номер Зображення Роки
2 1649-1654
3 16541655
4 16551659
3 16591660
Особиста унія
1 16601689 Карл II, Яків II
5 16891694 Марія II, Вільгельм III
6 16941702 Вільгельм III
7 17021707 Анна
Велика Британія
8 17071714 Анна
9 17141801 Георг I, Георг II, Георг III
Сполучене королівство Великої Британії та Ірландії та Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії
10 18161837 Георг III, Георг IV, Вільгельм IV
11 18371952 Вікторія, Едвард VII, Георг V, Едуард VIII, Георг VI
12 1952—зараз Єлизавета II, Карл III

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.

Посилання[ред. | ред. код]