Герб Горохова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Горохова
Деталі
Носій Горохів
Затверджений 2022 року
Щит іспанський
Ранні версії Герб 1930-х років під владою Польщі Часів початку незалежності України

Герб Горохова та Горохівськолї громади — офіційний символ міста Горохів. Затведжений рішенням сесії Горохівської міської ради 2022 року.

Опис[ред. | ред. код]

Герб Горохівської громади являє собою заокруглений донизу щит: в червоному полі на зеленій горбистій основі срібна міська брама з трьома зубцями. Посеред відкритої брами – герб Волині (в червоному полі срібний рівнораменний хрест, що торкається краями полів). У нижній частині герба (основі) - зелене двогір’я, посередині якого – срібна підкова вухами догори. Герб вписаний у декоративний картуш та доповнений внизу колоссям та квітами. Картуш увінчує «міська» срібна корона, що додатково підкреслює статус адміністративного центру Горохівської громади. Для декоративного вжитку герб може бути доповнений девізною стрічкою з назвою адміністративного-територіального об’єднання.

Значення символів[ред. | ред. код]

За основу герба Горохова взято вже сформований впізнаваний графічний стереотип, тобто міська брама (арка). Також, сформована місцевими краєзнавцями думка (зокрема Леонідом Чучманом) –«Горохів – південні ворота Волині». Крім того відкриті ворота в геральдиці символ гостинності та доброзичливості.

Зелена горбиста основа – пагорби, природній ландшафт в якому знаходиться поселення. Також за однією з легенд назва Горохова походить від словосполучення «гори» і «ховатися». Тобто герб частково називний (відтворює назву населеного пункту).

Срібна підкова – символ успіху і щастя. Колосся та квіти на картуші відображають стратегічне бачення Горохівської громади – «Квітучий край прекрасної Волині».

Історія[ред. | ред. код]

Про найдавніші герби Горохова на жаль нічого невідомо. Але на ті, що збереглись можна подивитись. Публікацією про герби міста поділились «Хроніки Любарта»

Припускають, що місто могло користуватися гербами власників Сангушків.

Є відомості уже з передвоєнного періоду ХХ столітті. Цей герб був розроблений на початку 1930-х років. В основі – герб колишніх власників Стройновських.

У радянський час місто не отримало герба. На початку незалежності був затверджений герб.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]