Герб Грайворону

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Грайворону
Версії
Перший герб повітового міста 1841 року
Радянський герб міста (1970-і роки.)
Деталі
Носій Грайворон
Затверджений 20 грудня 1996 року
Щит Французький щит

Герб Грайворона затверджений 20 грудня 1996 року рішенням третьої сесії Грайворонської районної Ради.

Герб Грайворону є єдиним символом Грайворонського району та міста Грайворон. У разі розмежування органів самоврядування міста та району, герб залишається виключно символом м.Грайворон.

Опис герба[ред. | ред. код]

Герб являє собою геральдичний щит французької форми (чотирикутний, загострений до низу). У золотому полі летить вправо чорний ворон з розпростертими крилами. У вільній частині - герб Бєлгородської області.

Дозволяється відтворення герба в одноколірному варіанті, а також без вільної частини з гербом області.

Походження основного символу[ред. | ред. код]

На гербі міста Грайворона присутний чорно-сірий птах на жовтому тлі. Герб є промовистимим, тобто зображений на гербі «ворон», відповідає назві міста.

Історія[ред. | ред. код]

23 березня 1838 року Грайворон отримує статус міста і стає повітовим містом новоутвореного Грайворонського повіту Курської губернії. В місто переводяться повітові ограни влади з Хотмижську, який раніше був центром скасованого Хотмижського повіту.[1] [2] Як повітове місто Грайворон серед інших міст 25 жовтня 1841 року отримує власний герб [3]. Це був щит, поділений навпіл по горизонталі. В верхній частині герба був розміщений герб губернського міста Курськ, нижній частині щиту на золотому полі зображено ворона, який летів вправо, крила його розташовані діагонально. Цей герб використовувався до припинення існування Російської імперії у 1917 році.

20 грудня 1996 року рішенням третьої сесії районної Ради було затверджено герб міста Грайворон та Грайворонського району. Герб Грайворона майже збігається з гербом повітового міста Грайворон 1841 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Хотмижськ став позаштатним містом Грайворонського повіту
  2. Міські поселення в Російської імперії. Т.ІІІ. Складене за наказом міністерства внутрішніх справ – СПб.:друкарня К.Вульфа,1863 – С.23-25 – 680с. з додатками
  3. Міські поселення в Російської імперії. Т.ІІІ. Складене за наказом міністерства внутрішніх справ – СПб.:друкарня К.Вульфа,1863 – С.24 – 680с. з додатками

Джерела[ред. | ред. код]